festa delle castagne

Sutra u Oprtlju manifestacija za sve kestenoljupce - Kestenijada

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Kestenoljupci s nestrpljenjem očekuju nedjelju i oprtaljsku Kestenijadu, Festu delle castagne, u njenom četrnaestom izdanju, jer pečeni kesteni ne samo da mirišu na jesen već su mnogima omiljena jesenska poslastica. Pečeni, kuhani, u slanim i slatkim jelima, moći će se degustirati u Oprtlju na jedinoj manifestaciji takve vrste u Istri.

Pitomi kesteni rastu u kestenovim šumana u okolici Oprtlja, Zrenja, Svetog Ivana i Šegari, pa se Kestenijadom vrednuju prirodni resursi oprtaljskog kraja. No ove godine, uslijed velikih suša te štetnika, nešto je manje kestena nego se očekivalo.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Suša uzela danak

- Sezona je što se kestena tiče jako loša, tako da otprilike imamo pripremljeno samo oko 300 kilograma kestena, to je ono što je priroda dala, ali se nadamo da će u narednim godinama biti puno bolje, kazao je Leo Bazjak, oprtaljski načelnik, ujedno predsjednik Turističke zajednice, organizatora Kestenijade koja se održava u suradnji s Općinom Oprtalj i uz pokroviteljstvo Istarske županije.

Kestenijada započinje svečanim otvaranjem u nedjelju u 13 sati te otvaranjem izložbe lovačkih trofeja Lovačkog društva "Vepar" Oprtalj i izložbe Društva gljivara Bujštine "Boletus". Od 13 do 19 sati je glazbeni program uz Malvaziju band, i nastup polaznika škole harmonikaša Davida Beletića.

Od 14 sati kreće degustacija kotlića od divljači i humanitarna prodaja krostate od kestena, a za nedjelju je pripremljena i ponuda kolača i slastica s kestenima te prigodnih jela s kestenima. Na Trgu Sv. Jurja u 13 sati izložba je antikviteta, u 15 sati radionica Art&wine, a u 16 sati radionica izrade kreativnih broševa s listom kestena, na koje se trebalo prethodno prijaviti.

Dječji program započinje u 14 sati nastupom djece Dječjeg vrtića i Osnovne škole Milana Šorga Oprtalj, a od 15 do 16 sati predstava je za djecu "Zemlja zabave", uz glazbu, animaciju te maskote.

U sklopu Kestenijade, uz bogat izložbeno - gastronomski i kulturno - zabavni program za domaće i inozemne, velike i male posjetitelje, organizirana je i prezentacija meda pčelara s područja Buja, Umaga, Novigrada, Brtonigle, Oprtlja i Grožnjana u sklopu projekta Udruge pčelara Bujštine "Prezentacija na gospodarsko - turističkim manifestacijama u cilju promocije udruge i valorizacije pčelarstva".

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Besplatan parking

Na štandu pčelarske udruge moći će se kušati najkvalitetniji med pčelara Bujštine, čuti nešto više o ciljevima i aktivnostima ove udruge, promatrati pčele u živo u apisariju, dobiti brošuru s informacijama o najbližem pčelaru i fotografirati se uz prigodan i simpatičan photo-point. Za sve posjetitelje nedjeljne manifestacije osiguran je besplatan parking te prijevoz do centra Oprtlja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter