kestenijada

Tradicionalna Festa delle castagne u Oprtlju pravi je jesenski hit: Pečeni i kuhani kesteni, slastice, med od kestena...

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Šarmu gradića na 378 metara nadmorske visine teško je odoljeti u sezoni pitomih kestena, omiljenog jesenskog ploda kojemu su u Oprtlju posvetili Kestenijadu, Festu delle castagne. Pečeni i kuhani kesteni, u slanim i slatkim jelima, slastice, med od kestena..., privukli su brojne kestenoljupce koji su dvostruko profitirali. Uživali su u jesenskom ugođaju, ali i u domaćim delicijama jedine istarske manifestacije takve vrste koja je u svom četrnaestom izdanju slavila pitomi kesten, prirodni resurs oprtaljskog podneblja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Med od kestena

Uslijed velikih suša te štetnika, u kestenovim šumama u okolici Oprtlja, Zrenja, Svetog Ivana i Šegari, ove je godine puno manje kestena nego se očekivalo, pa je oprtaljska Turistička zajednica, organizator Kestenijade održane u suradnji s Općinom Oprtalj i uz pokroviteljstvo Istarske županije, pripremila svega tristotinjak kilograma kestena. Na štandu oprtaljske općine mjerica pečenog kestena mogla se dobiti za donaciju.

Najmanje se davalo četiri eura, ali stavljalo se malo više kestena pa se zaokružilo na pet eura. Na drugim štandovima mjerica pečenih kestena prodavala se također po pet eura, a kilogram kestena iz Samobora po šest eura. Kesteni su se nudili i na štandovima izlagača iz Ludbrega, Motovuna... Za kilogram maruna valjalo je izdvojiti 10 eura.

Na Kestenijadi se, treba li reći, posebno tražio med od kestena, a staklenka od 900 grama prodavala se za 14 eura.

- Najviše se traži kestenov med, a u ponudi je još samo bagremov med jer je pčelarska sezona izrazito loša, prenijela je Elda Vežnaver. Domaći sladoled u Oprtlju se prodavao na četiri kotača, iz kamiončića. U planu je bio i sladoled od kestena, no vlasnik slastičarnice Ema iz Pazina Andrej Kadić nije ga stigao napraviti za ovu, ali je obećao to učiniti za iduću Kestenijadu. Zato je najavio da će idućeg vikenda sudjelovati na Danima Zigante tartufa u Livadama za koje priprema sladoled s tartufima.

Iako je oprtaljska manifestacija službeno započela u 13 sati, posjetitelji iz Hrvatske, susjedne Slovenije i Italije, počeli su stizati u Oprtalj već prijepodne. Oprtaljski načelnik Leo Bazjak i više je nego zadovoljan.

- Odaziv posjetitelja stvarno je iznad očekivanja. Kestenijada je postala brend Oprtlja i Istre kao jedina istarska manifestacija takvog tipa, kazao je Bazjak.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Tijekom nedjeljnog poslijepodneva obilazila se izložba gljiva Društva gljivara Bujštine "Boletus". U oprtaljskoj lođi bilo je izloženo osamdeset i pet vrsta gljiva, a za aktualnu gljivarsku sezonu, predsjednik "Boletusa" Željko Ružić kazao je da je dobra. Postavljena je i izložba lovačkih trofeja Lovačkog društva "Vepar" Oprtalj. Mogao se degustirati kotlić od divljači, a pripremljeno ga je, prenio je Vedran Kalčić iz oprtaljskog "Vepra", čak 140 litara od mesa divlje svinje, košute, srnetine, ali i svinjetine te junetine.

Nudila su se i prigodna jela s kestenima, kao i kolači i slastice s kestenima. Organizirana je humanitarna prodaja krostate s kremom od kestena, koju su pripremili učenici Gospodarske škole Buje, a sva sredstva, najavila je Mersiha Grgić koja predaje ugostiteljsko posluživanje, namijenjena su za opremanje ugostiteljskog i kuharskog kabineta. Minimalna donacija bila je dva eura. Na štandu Dječjeg vrtića Oprtalj za donaciju se moglo dobiti domaće kolače koje su ispekli roditelji, a s dobivenim sredstvima organizirat će se izlet za mališane. Svoj štand imali su i učenici Osnovne škole Milana Šorga Oprtalj.

U sklopu projekta Udruge pčelara Bujštine "Prezentacija na gospodarsko-turističkim manifestacijama u cilju promocije udruge i valorizacije pčelarstva" organizirana je i prezentacija meda pčelara s područja Buja, Umaga, Novigrada, Brtonigle, Oprtlja i Grožnjana. Na štandu pčelarske udruge degustirao se najkvalitetniji med pčelara Bujštine, dok su o ciljevima i aktivnostima ove udruge govorili predsjednik i dopredsjednik Dalibor Mojzeš i Danijel Katarinčić. Najmlađi su pozorno promatrali pčele u živo u apisariju, ili se pak fotografirali uz simpatičan pčelarski photo-point.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Izložba antikviteta

Na Trgu Sv. Jurja postavljena je izložba antikviteta. Održane su i radionice Art&wine i izrade kreativnih broševa s listom kestena. Nastupila su djeca Dječjeg vrtića i Osnovne škole Milana Šorga Oprtalj, a održana je i predstava za djecu "Zemlja zabave" uz glazbu, animaciju te maskote. Za zabavu su bili zaduženi Malvazija band i harmonikaši škole Davida Beletića. Već su se tradicionalno u Oprtlju pokazali kao gostoljubivi domaćini.

Promet kroz Oprtalj bio je obustavljen, a na prilazima za sve posjetitelje osigurali su besplatan parking te prijevoz do centra. Među pedesetak angažiranih volontera, od oprtaljskih studenata, djelatnika općine do mještana, u organizaciju Kestenijade bili su uključeni i vatrogasci DVD-a Oprtalj, Umag i Buje i JVP Umag koji su sa svojim kombijima pomogli u organizaciji prijevoza.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter