novi zakon o turizmu

Turističke zajednice moraju izračunati koliko gostiju i kakvu strukturu smještaja žele. Evo kako na to odgovara Medulin

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Iz novog Zakona o turizmu ovih su dana proizašli pravilnici na temelju kojih turističke zajednice moraju izračunati koliko gostiju, kakvu strukturu smještaja i koje sadržaje žele u svojim destinacijama. Što ih očekuje - ekipa HRT-a provjerila je na primjeru Medulina koji se suočava s problemom pretjerane izgradnje.

Dok u sezoni Medulin ugošćuje i nekoliko desetaka tisuća turista, čim ljeto prođe - drukčija slika. Radi tek dio hotela, ulice su uglavnom puste. No, to nije turizam kakav struka želi. Teži se duljim sezonama koje rapidni rast privatnog smještaja - ne jamči. Kuće niču brzinom koju infrastruktura ne uspijeva pratiti.

Privatni smještaj u Medulinu narastao je na 17 tisuća kreveta. 

- Turističke zajednice sada mogu donijeti odluku o broju, vrsti i kapacitetu smještaja, odnosno ugostiteljskih objekata namijenjenih za smještaj. Zahtjevima za kategorizaciju se prije po automatizmu udovoljavalo, pa TZ-ovi nisu mogli kontrolirati, kaže Mihael Idžaković, direktor TZ-a Medulin.

Uz izračun smještajnog kapaciteta, turističke će zajednice morati odrediti i potrebnu infrastrukturu u mjestu, poput energije ili vode, kao i sadržaja koji nedostaju. 

- Nama nedostaje cestovnih biciklističkih staza, treba nam još rješenja za parking. U svakom slučaju će se raditi o ulaganju u turističku i prometnu infrastrukturu, kaže Idžaković.

A za to će na raspolaganju biti novac iz Fonda za turizam. No, prije toga će općine i gradovi, nakon provedene javne rasprave, trebati usvojiti planove turističkih zajednica koji pak moraju biti dovršeni do kraja sljedeće godine.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter