ŽIVOT UZ GRANICU

Na Ćićariji obilježena 70. godišnjica smrti Josipa Ribarića, u Vodicama otvorena čitaonica njemu u čast

| Autor: Gordana Čalić Šverko  
Prerezale vrpcu: Zdenka Rupena i Maša Košta (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Prerezale vrpcu: Zdenka Rupena i Maša Košta (Snimila Gordana Čalić Šverko)


U Vodicama, selu laniške općine uz granicu sa Slovenijom u kojem danas živi petnaestak stalnih stanovnika, obilježena je 70. godišnjica smrti jezikoslovca Josipa Ribarića, istaknutog hrvatskog prosvjetnog, kulturnog i znanstvenog radnika, prvog istraživača istarskih narodnih govora i sakupljača narodnih pjesama rodnog kraja, te otvorena čitaonica njemu u čast.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Stručni skup posvećen jezikoslovcu Josipu Ribariću (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Očuvanje baštine i znanja

U prostoru stare škole, današnjem Znanstveno edukacijskom centru Speleo kuća, Čitaonicu "Prof. Josip Ribarić" simbolično su, prerezavši vrpcu, otvorile jedna od najmlađih i najstarija mještanka Vodica, 4-godišnja Maša Košta i 92-godišnja Zdenka Rupena Linarova. Projekt je realiziran uz financijsku pomoć Upravnog odjela za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Općine Lanišće, a na inicijativu mještana Vodica.

Laniška načelnica Roberta Medica poručila je kako je to prilika za prisjećanje na jednog iznimnog čovjeka, jezikoslovca izuzetne širine, posvećenog istraživanju hrvatskog jezika, dijalekata i jezične baštine. Njegov rad, temeljen na ljubavi prema jeziku, postavio je čvrste temelje za buduće naraštaje jezikoslovaca i istraživača.

- Otvaranjem čitaonice u njegovu čast, ne slavimo samo sjećanje na profesora Ribarića, već i na vrijednosti koje je on promicao - znanje, kulturu i zajedništvo, kazala je laniška načelnica i posebno se zahvalila mještanima Vodica na nesebičnoj inicijativi za osnivanje čitaonice. Njihova predanost i angažman, kazala je Medica, pokazali su koliko je važno imati mjesta u zajednici koja potiču kulturu, znanje i obrazovanje. Čitaonica nije samo građevina, ona je simbol zajedništva i želje mještana da obogate život svoje zajednice.

- Hvala vam što ste prepoznali važnost očuvanja kulturne baštine i znanja, i što ste svojim trudom i energijom omogućili da ovaj projekt zaživi, poručila je Medica obraćajući se mještanima Vodica. Zahvalila se je i Upravnom odjelu za kulturu i zavičajnost Istarske županije na financijskoj pomoći, čime je omogućeno da ovaj projekt postane stvarnost.

- Jako mi je drago da je obilježavanje 70. godišnjice smrti jezikoslovca Josipa Ribarića, održano 5. listopada na Dan učitelja, a Ribarić je pored svega ostaloga bio i učitelj, ravnatelj, otvarao je škole i učinio je jako puno za kulturu, poručio je županijski pročelnik Vladimir Torbica.

Zadovoljstvo otvaranjem čitaonice iskazala je i Vesna Žmak iz Vodica.

- Inspiracija za otvaranje čitaonice bio je upravo Ribarić koji je u rodnim Vodicama 1904. godine otvorio prvu hrvatsku seosku čitaonicu u Istri, a onda smo u Vodicama rekli - ako je on to mogao otvoriti 1904. godine zar ne bi mi mogli sada njemu u čast isto to napraviti. Svi mještani Vodica, i stalni i povremeni, uključili su se u realizaciju ovog projekta, od čišćenja, farbanja, uređivanja prostora čitaonice, izrade slika..., naglasila je Vesna Žmak.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Čitaonica (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Stručni skup

Na stručnom skupu posvećenom jezikoslovcu Josipu Ribariću, profesor Josip Šiklić je, govoreći o povijesnim fragmentima naselja Vodice, istaknuo kako se nalazimo u godini u kojoj su za Vodice vezane četiri značajne obljetnice. Prije 170 godina u Vodicama je otvorena Hrvatska pomoćna škola, prije 80 godina Vodice su u kolovozu doživjele najteži dan u svojoj povijesti, selo je spaljeno, stanovnici raseljeni, a dio odveden u koncentracijske logore u Njemačku. Prije 70 godina preminuo je jezikoslovac Josip Ribarić koji je prije 120 godina, 1904. godine osnovao u rodnim Vodicama prvu pučku knjižnicu u Istri pod imenom Narodna prosvjeta.

Govoreći o Josip Ribariću (Vodice, 11. prosinca 1880. - Zagreb, 21. kolovoza 1954.), o njegovom životu i radu, književnik Boris Domagoj Biletić kazao je kako se Ribarića najčešće, s pravom predstavlja najprije kao jezikoslovca, ali pogrešno bi bilo o njemu govoriti samo kao o jezikoslovcu, a da se ne spomene njegov odgojno - obrazovni, prosvjetiteljski rad, kulturno i organizacijsko pregalaštvo, širi društveni i politički angažman, sakupljačku aktivnost u njegovanju usmene narodne tradicije i baštine. Citirao je Ribarićevu kćerku dr. sc. Jelku Radauš Ribarić koja je pišući o ocu zaključila "kad postavimo Josipa Ribarića u vrijeme i prostor, vidimo da je on među istarskim intelektualcima ona karika koja povezuje doba dr. Matka Laginje i djelo dr. Bože Milanovića".

Zašto se ne bi upravo u Vodicama, upitao je zaključno Boris Domagoj Biletić, pokušao pokrenuti kakav, makar i povremeno, jezično - književni skup nadahnut Ribarićevim djelom. Pa samo na rubovima istarskog poluotoka četiri su sveučilišta na kojima se, među ostalim, mogu studirati slavistika i romanistika - naime, njihove filologije u širem (književnom i jezičnom) i užem (jezičnom) smislu.

U sklopu programa stručnog skupa nastupili su istarski glazbenik, etnomuzikolog Dario Marušić, i pjesnikinja Marija Ribarić.

U Vodicama je održan i okrugli stol "Ćići u priči: Govori Općine Lanišće" Jelene Uher iz Matulja, koja je trenutno na doktoratu povijest i dijalektologija hrvatskog jezika na Filozofskom fakultetu u Rijeci.

- Izreka "svaka vas ima svoj glas", dio je moje prezentacije kao zaključak. Moj nono je iz Lanišća, nona iz Račje Vasi, oni se do dana današnjeg, a imaju više od 80 godina, prepiru oko toga što se kako kaže. Različito govore, a udaljenost između tih sela je svega nekoliko kilometara. Laniški govor je čakavski govor koji ima upitnu zamjenicu kaj koja je prešla i u neke druge oblike i zamjenice. Znači ona postoji, ali ostale značajke govora koje su relevantne za donošenje zaključka o pripadnosti, vežu se uz čakavsko narječje, istaknula je Uher.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Jelena Uher (Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)Vladimir Torbica, Vesna Žmak i Roberta Medica (Snimila Gordana Čalić Šverko)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter