PRAZNIK PRIJATELJSTVA

DAN OTVORENE GRANICE VODICE - GOLAC SLAVI SE U TRI SUSJEDNE OPĆINE  Razdvaja ih žica na granici pa ipak suradnja je čvršća no ikada


Žilet žicu na državnoj granici stanovnici doživljavaju kao prijetnju međuljudskom povezivanju i razbijanju bliskosti dviju zajednica. Revoltirani smo jer postoji bojazan da će tamo ostati tamo godinama, poručila je laniška načelnica Roberta Medica

Simbolično su rukovanjem, načelnici triju zbratimljenih općina u tri susjedne države: Lanišća u Hrvatskoj, Hrpelje-Kozina u Sloveniji i Dolina-San Dorligo della Valle u Italiji - Roberta Medica, Saša Likavec Svetelšek i Sandy Klun, otvorili manifestaciju Dan otvorene granice Vodice - Golac na Ćićariji kojoj je ove godine domaćin bilo slovensko mjesto Golac. Metalna kapija na staroj cesti Vodice - Golac u nedjelju je iznimno bila otvorena, a prijelaz hrvatsko-slovenske granice moguć s osobnom iskaznicom.

Žilet žica

Kada je krajem 2015. godine slovenska vojska počela postavljati žilet žicu kod pograničnog prijelaza Slum - Rakitovec i graničnog prijelaza Jelovice - Podgorje na Ćićariji, opravdavalo se to bojazni od zaoštravanja izbjegličke krize. Slovenija je lani uz cestovne granične prijelaze s Hrvatskom, žičanu ogradu upotpunila postavljanjem metalnih portuna uz državnu granicu na sjeverozapadu laniške općine nasred makadamskog puta Vodice - Golac, kao i na dvije lokacije na cesti kod Sluma.

- Već duže vrijeme čekamo i nadamo se da će se granične barijere između naših općina ukloniti, ali one su i dalje na istom mjestu, iako promet tim područjem sve više raste. Ove godine svjedočili smo čak i kilometarskim zastojima na graničnim prijelazima Jelovice i Rakitovec u jeku turističke sezone, pa je pitanje trebaju li nam zaista i dalje ove žičane ograde, paneli i metalna vrata, upitala je laniška načelnica Roberta Medica.

Cesta Vodice - Golac, rekla je Medica, najstariji cestovni pravac koji od 1848. godine spaja Sloveniju s Istrom i koji se početkom rujna otvara na jedan dan te ga pohode brojni posjetitelji, simbol je duge težnje i želje dviju općina da je potrebno otvoriti i maknuti žičane ograde kako bi oduvijek dobri susjedi i prijatelji mogli svakodnevno, neometano komunicirati i živjeti.

- Ovakvo stanje povrijedilo je senzibilitet i emotivnu vezanost stanovnika jer žica, osim što fizički "reže" prostor, "reže" i društveni prostor. Žilet žicu stanovnici doživljavaju kao prijetnju međuljudskom povezivanju i razbijanju bliskosti dviju zajednica. Stoga smo svi zajedno revoltirani jer postoji bojazan da će žilet žica ostati tamo godinama. Postavljanjem bodljikave žice počinjen je zločin protiv prirode i protiv životinja s posebnim naglaskom na ugrožene i strogo zaštićene vrste od interesa za Europsku uniju - vuka, risa i medvjeda. Postavljanjem neprekinute ograde stvorena je nepremostiva prepreka za njihove migracije i time su prekršeni mnogi međunarodni dokumenti, poručila je Medica.

(Napisala i snimila Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter