ISTARSKI MASLINARI NA 20. MEĐUNARODNOJ MANIFESTACIJI NOĆNJAK U VODICAMA

Od ukupno 87 dodijeljenih zlatnih medalja čak ih je 29 došlo u Istru!


Istarski su maslinari postigli odlične rezultate na jubilarnoj 20. međunarodnoj manifestaciji maslinara i uljara Noćnjak, koja je minulog vikenda održana u dalmatinskim Vodicama. Na ocjenjivanju flaširanog maslinovog ulja dva su istarska ulja proglašena najboljima u svojim kategorijama: pulski Agroprodukt najbolji je u kategoriji monosortnih ulja sa svojim uljem Salvela buža, dok je u kategoriji višesortnih ulja najboljim proglašeno ono OPG-u Matijašić iz Zamaska kraj Pazina.

Za flaširana ulja zlatne medalje su u Vodicama od istarskih maslinara osvojili još OPG Dean Fabijančić iz Buzeta (dvije), Brist iz Vodnjana (pet zlatnih medalja), OPG Flego iz Pazina (dvije), Ursaria iz Vrsara (dvije), Matia Simon Červar iz Novigrada, Agroprodukt iz Pule (dvije), OPG Fero iz sela Laze kod Kaldira, Azienda agricola Cecco iz Nove Vasi, Monte Rosso iz Umaga, OPG Marija Ipša iz Oprtlja, Fimas iz Bala, San Zvanini iz Oprtlja, OPG Marija Buršić iz Brtonigle, Oleum maris iz Vodnjana, Dario Sinožić iz Brtonigle, Vlado Božić iz Motovuna (dvije), OPG Đenis Dušić iz Cerovlja, Negri olive iz Labina, Terre iz Novigrada, OPG Mladen Prodan iz Buzeta. Od ukupno 87 dodijeljenih zlatnih medalja čak ih je 29 došlo u Istru!

Odlična i višesortna istarska ulja

Među 11 srebrnih medalja dvije su pripale istarskim proizvođačima, OPG-u Matijašić iz Zamaska i Marku Radoli iz Hrboki; a od tri brončane medalje u Istru stiže jedna, Dariju Sinožiću iz Brtonigle.

Istarski su maslinari bili uspješni i u kategoriji otvorenih ulja, pa je tako najboljim otvorenim višesortnim uljem proglašeno ono OPG-a Adriane i Slobodana Cara iz Pule. Zlatne medalje za otvorena ulja dobili su od Istrana još Marina Bonaiuto iz Vižinade, OPG Marko Arula iz Jurcanije kod Buja, OPG Alen Zec iz Rovinja, Moreno Kocijančić iz Kaštelira, OPG Mauricio Drandić iz Bala, Klaudio Pokrajac iz Rovinjskog Sela, Gracijela Poropat iz Nove Vasi, OPG Kristijan Krt iz Buzeta, OPG Dragana i Marije Legović iz Kaštelira, OPG Eliksir Mira Petohleba iz Buzeta, Oleum Maris iz Vodnjana, OPG Igor Tomasich iz Plovanije kod Buja, OPG Darko Drušković iz Brtonigle, Ante Radočaj iz Nove Vasi kod Poreča, OPG Valter Škrinjar iz Buzeta. Od ukupno 151 zlatne medalje dodijeljene u ovoj kategoriji, 16 ih stiže u Istru. Za otvorena ulja istarski su proizvođači zaslužili još i tri srebrne medalje.

Ulja iz Italije, Slovenije, Bosne i Crne Gore

Ukupno su na ovogodišnjem Noćnjaku ocjenjivana 123 flaširana ulja, 317 otvorenih, i 45 proizvoda od maslina. U svim kategorijama zajedno dodijeljene su 262 zlatne medalje, od čega su istarski proizvođači osvojili 45, uz još tri naslova najboljih proizvoda u svojim kategorijama. Osim iz svih hrvatskih maslinarskih regija, ocjenjivana su i ulja iz Italije, Slovenije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Manifestaciju Noćnjak tradicionalno organizira Zadružni savez Dalmacije, i to svake godine u drugoj dalmatinskoj županiji odnosno mjestu. (D. ŠIŠOVIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter