INSTITUCIJE MU NE MOGU NIŠTA

Iako je kažnjen, vlasnik ilegalne farme koza i dalje pustoši Palud

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ
Vlasnik farme koza s ilegalne drvene nastambe maknuo je oznaku građevinske inspekcije te nastambu još i nadogradio (Foto Natura Histrica)

Vlasnik farme koza s ilegalne drvene nastambe maknuo je oznaku građevinske inspekcije te nastambu još i nadogradio (Foto Natura Histrica)


Prošlog tjedna Javna stanova Natura Histrica po n-ti je put podnijela prijavu Državnom inspektoratu Republike Hrvatske protiv vlasnika koza iz Rovinja zbog uzurpacije terena i to poljoprivrednih površina u vlasništvu Republike Hrvatske na području posebnog ornitološkog rezervata Paluda. A da nije riječ o nekoj bezazlenoj priči, govori podatak da se uzurpacija odnosi na nevjerojatnih 28.594 četvornih metara uglavnom šumskog zemljišta.

(Foto Natura Histrica)(Foto Natura Histrica)

Bespravna građevina

Naime, na tolikoj površini ograđena je i već godinama egzistira farma koza, a naravno da je tu vlasnik koza nelegalno izgradio i bespravnu građevinu, postavio električne pastire i drvenu ogradu te obavio druge zahvate u prostoru bez dopuštenja i uvjeta zaštite prirode. Zbog svega toga, ali i brojnih drugih nepravilnosti, prijavom je reagirala Javna ustanova Natura Histrica pod čijom se ingerencijom i nalazi spomenuto područje.

- Štoviše, vlasnik koza je na tom području izradio propusnu septičku jamu, ispušta otpadne vode u prirodu, krči šumu bez dopuštenja, napravio je ilegalnu bušotinu za vodu, drži stoku bez nadzora te se ne pridržava sezone pašarenja. Njegovi psi i perad bez nadzora lutaju tim područjem, a u cijeloj priči nije zanemariva niti činjenica da on obavlja neprijavljenu gospodarsku djelatnost prodaje poljoprivrednih proizvoda i alkoholnih pića bez potrebitih markica i deklaracija.

Na navedenoj lokaciji, naime, reklamirali su se OPG-ovi koji u naravi ne postoje ili nisu zavedeni u upisnik registriranih OPG-ova. Na početku se koristio naziv OPG Capra Istriana za koji nisu pronađeni službeni podaci da je uopće legalan, ali su pronađeni podaci o tvrtki Capra Istriana j.d.o.o. koja je registrirana tek 2023. godine. Zbog svega toga, Natura Histrica je, unazad pet godina, podnijela prijavu sudu i potom je podignuta optužnica, ali je u pet godina održano tek jedno ročište?! Od tada čekamo presudu. Znači farma živi u ilegalnosti već sedam godina, kaže nam ravnateljica JU Natura Histrica Silvia Buttignoni.

O svim navedenim radnjama već je, kaže, informiran Državni inspektorat Republike Hrvatske koji je u nekoliko navrata i postupao, ali očito bezuspješno.

(Foto Natura Histrica)Suprotno rješenju vodopravne inspekcije, nastavio je koristiti ilegalnu bušotinu (Foto Natura Histrica)

Inspektori izriču kazne - uzalud!

- Do sada su inspekcijski nadzor obavljali inspektori zaštite prirode, građevinske, vodopravne, šumarske i poljoprivredne inspekcije te komunalni redari Grada Rovinja. Provedeni nadzori ustanovili su nepravilnosti te nelegalnost svih radnji te farme na području Posebnog rezervata Palud, kaže nam Buttignoni.

Tako su 2018. i 2020. provedeni inspekcijski nadzori inspektora zaštite prirode, potom ga je 2019. obišla i poljoprivredna inspekcija te 2023. vodopravna i građevinska inspekcija. Ali očito sve bez rezultata.

(Foto Natura Histrica)Uz rub štale uočeni su ispusti otpadnih voda koje se slobodno slijevaju na otvorenu površinu (Foto Natura Histrica)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter