Gradska knjižnica Pula

Mali festival baštine: U ponedjeljak predavanje Korada Korlevića o mitskim bićima Istre

| Autor: Glas Istre
(Foto: GKČ Pula)

(Foto: GKČ Pula)


Mali festival baštine nova je manifestacija Gradske knjižnice i čitaonice Pula, čije se ovogodišnje, nulto izdanje održava od 30 rujna do 4. listopada.

Prvi gost podprograma ISTRAži je Korado Korlević koji će u ponedjeljak, 30. rujna u dvorani Gradske knjižnice i čitaonice Pula održati predavanje o mitskim bićima Istre. Program počinje u 19 sati, a ulaz je slobodan.

Korado Korlević jedan je od vodećih hrvatskih astronoma i pokretača Zvjezdarnice Višnjan te mnogih edukacijskih projekata u Hrvatskoj u tom području. Potaknut problematikom srazova Zemlje s asteroidima i kometima, potiče aktivnosti vezane uz istraživanja malih tijela Sunčeva sustava, što rezultira i prvim otkrićima asteroida i kometa iz Republike Hrvatske. Otkrio je više od 1.400 malih planeta (asteroida), a sudjelovao je i otkrivanju dvaju kometa. Od 1993. godine radi kao voditelj edukacijskih i znanstvenih aktivnosti pri Zvjezdarnici Višnjan. Uz pedagoški rad, objavio je i brojne znanstvene i znanstveno-popularne radove u zemlji i inozemstvu. Bavi se astronomskom edukacijom, promicanjem astronomije i znanosti znanstveno-popularnim predavanjima, izradom astronomskih instrumenata, meteorima i meteoritima, razvojem metoda kreativnog mišljenja i njihovom primjenom u edukaciji te projektima zaštite prirode i baštine. Dobitnik je nekoliko nagrada i priznanja, član mnogih međunarodnih strukovnih organizacija.

Dan kasnije, u utorak, 1. listopada 2024. u 18 sati , također u dvorani knjižnice, u popodnevnom programu koji počinje u 18 sati dr. sc. Alka Starac održat će predavanje Što su otkrila arheološka istraživanja kod Gradske knjižnice i čitaonice u Puli?

Predavačica će ispričati o zaštitnom arheološkom istraživanju pored zgrade Gradske knjižnice i čitaonice u Puli te je obuhvatilo dio antičkog grada sjeverno od ceste koja je spajala vrata sv. Ivana s forumom. Površina od četiri tisuće četvornih metara nastala je 1873. godine kao unutrašnje dvorište pješadijsko-artiljerijske kasarne, a kopalo se u dubinu osam metara. Za 38 radnih mjeseci, od ožujka 2005. do lipnja 2009., iskopana su 43.473 predmeta, koji pripadaju razdoblju dugom tri tisuće godina, od početka željeznog razdoblja histarske kulture do XX. st. Po povijesnim razdobljima izdvajaju se osnovni graditeljski slojevi: histarski, rimski, kasnoantički, srednjovjekovni, novovjekovni, sloj austrougarskog razdoblja i sloj 20. stoljeća.

Alka Starac (Gruborović) rođena je u Puli 1966. godine. Diplomirala je arheologiju 1988. na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje je dobila Rektorovu nagradu. Na istom Sveučilištu brani 1991. magistarski rad: “Stanovništvo antičke Pole u epigrafičkim spomenicima” i 1996. doktorski rad: „Rimsko vladanje u Histriji i Liburniji“. Od 1989. zaposlena je u Arheološkom muzeju Istre u Puli, gdje 2003. postiže zvanje muzejske savjetnice. Godine 1994. boravi šest mjeseci na studijskom radu na Sveučilištu u Bordeauxu, Francuska, sa stipedinjom francuskog CNRS-a.

Posvetila je svoj rad dokumentaciji, zaštiti i znanstvenoj obradi arheološke baštine rimskog razdoblja u Istri, osobito u Puli. Sudjeluje kao autorica ili suradnica u brojnim izložbama, arheološkim istraživanjima, međunarodnim znanstvenim i stručnim skupovima, okruglim stolovima, komisijama, u mentorskom i recenzentskom radu. Autorica je sedam autorskih i četiri uredničke monografije, preko stotinu izvornih znanstvenih radova od kojih je više od pola objavljeno u časopisima ili zbornicima s međunarodnom recenzijom te niza enciklopedijskih članaka i brojnih stručnih radova.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter