Gradska knjižnica Pula

Mali festival baštine: Očuvanje i razvijanje zavičajne kolektivne memorije

| Autor: Vanesa Begić
(Foto: Promo)

(Foto: Promo)


Novi program Gradske knjižnice i čitaonice Pula je Mali festival baštine, koji će se održati od danas 30. rujna do petka.

Poznavanje kulturne baštine okuplja zajednice i gradi zajedničko razumijevanje mjesta u kojima ljudi žive, poštovanje tradicijskih znanja i umijeća. S namjerom da jednom godišnje objedini teme, obljetnice i datume važne za očuvanje i razvijanje zavičajne kolektivne memorije, nulto izdanje Malog festivala baštine dio je Dana europske baštine, manifestacije koju organizira Ministarstvo kulture i medija RH.

Radionice i aktivnosti

Temelj Malog festivala baštine su teme značajne za kulturni, znanstveni i društveni život Istre, s posebnim naglaskom na djelovanje i rad značajnih osoba, umjetnička ostvarenja i druge specifičnosti kulturno-povijesnog naslijeđa.

Početno, nulto izdanje Malog festivala baštine uključuje tri tematske skupine aktivnosti: kreativne radionice vezane uz književne obljetnice Zasuči rukave, programe vezane uz razvoj znanosti, inovacija i umjetnosti ISTRAži te programe promocije čakavskog narječja i usmene predaje Stare priče, nova publika.

Aktivnosti su osmišljene na način da uključe različite dobne i interesne skupine, stavljajući u središte zbivanja lokacije koje su i same dio baštine. Posebna pozornost usmjerena je na programe namijenjene djeci i mladima, ali i obiteljima u širem smislu riječi, navode iz knjižnice.

Danas, u ponedjeljak, 30. rujna u 11 sati u Čitaonici kluba umirovljenika je program »Istarska pjesnička baština: Črnja i Gervais u grafici«, a voditelj je Igor Fabris (Art studio Pula), uz prijave na [email protected] ili 052/219-000. U 18 sati u Središnjoj knjižnici je »Mala škola glagoljice/kreativna radionica za djecu«, voditeljica je Anita Jelenović Oplanić, uz prijave na [email protected] ili 052/300-405. Potom, u 19 sati također u Središnjoj knjižnici održat će se predavanje »Mitska bića u Istri«, o čemu će govoriti Korado Korlević.

Sutra, u utorak, u 18 sati u Središnjoj knjižnici je predavanje dr. sc. Alke Starac »Što su otkrila arheološka istraživanja kod Gradske knjižnice i čitaonice u Puli?«.

Zatim, u srijedu, u 11 sati u Središnjoj knjižnici slijede »Istarske narodne priče«, koje predstavlja Valter Milovan Maer, u 18 sati ponovno »Mala škola glagoljice«, uz istu voditeljicu i način prijave, a u 18 sati »Štorije z mora« glazbeno-pripovjedni performans koji predstavljaju Maer i Vedran Grubić.

Jaro Zeman »Pula: izgubljeni zavičaj; Rad i život u carskoj i kraljevskoj ratnoj luci«, naziv je programa predstavljanja knjige u suradnji s Istarskim ogrankom Društva hrvatskih književnika, a sudjeluju dr. sc. Boris Biletić, dr. sc. Bruno Dobrić i mr. sc. Milan Soklić.

Istovremeno je u Knjižnici Žminj predstavljanje knjige Branka Fučića »Majstori biblijskih svitaka« u suradnji s Katedrom Čakavskog sabora Žminj. Sudjeluju Josip Šiklić i dr. sc. Željko Bistrović.

Posljednjeg dana, u petak, 4. listopada u 17 sati je izložba »Od habsburških Brijuna do međuratnog Celja: priča obitelji Turk« otvorenje izložbe u suradnji s Osrednjom knjižnicom Celje, pola sata kasnije, također u Središnjoj knjižnici slijedi predavanje koje će održati dr. Andrej Rahten pod nazivom »Franjo Ferdinand i habsburški posjeti Brijunima« u suradnji s Osrednjom knjižnicom Celje. U 18 sati ponovno je na rasporedu »Mala škola glagoljice«.

Pula moje mladosti

U jutarnjim satima tijekom toga tjedna na rasporedu su radionice »Besida po besida... libar« za organizirane skupine djece vrtićke i školske dobi, kao i radionica »Di je ČA?«, uz prijave na [email protected] ili 052/300-405.

Od utorka do petka od 10 do 12 u Čitaonici kluba umirovljenika je program »Pula moje mladosti«, akcija prikupljanja sjećanja na staru Pulu, uz suradnicu Jasnu Orlić, te Pjesnici u izlogu - izložba radova polaznika kreativne radionice.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter