vječna polemika

Miletić: Istrijani ne bi trebali plaćati tunelarinu za Učku. Mihotić: Cijene za prolaz ostaju iste

| Autor: Glas Istre
(Snimio Vedran Karuza)

(Snimio Vedran Karuza)


Nakon malo manje od četiri godine od početka radova, otvara se druga cijev tunela Učka. O važnosti skupog, no itekako važnog ulaganja za dugoočekivanu bolju prometnu povezanost, gospodarstvo i turizam, govorili su u HRT-ovoj emisiji "U mreži Prvog" Tomislav Mihotić, državni tajnik u Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture, profesor Marko Ševrović s Prometnog fakulteta i Boris Miletić, istarski župan. 

Mihotić je kazao da se sada otvara druga cijev, a da je u cijelom projektu predviđeno urediti i prvu cijev. Stoga, kako kaže, nakon nekoliko dana, zatvorit će se prva cijev i napraviti njezina rekonstrukcija. Očekuje se da će do iduće turističke sezone obje cijevi biti otvorene.

Miletić je istaknuo da su prošle 43 godine od probijanja prve cijevi tunela. - Možda je i sudbina htjela da se druga cijev tunela otvori u rujnu kada Istarska županija slavi povijesne odluke o pripojenju Istre matici domovini, govori.

Mihotić naglašava da se izgradnjom druge cijevi uspostavila potpuna sigurnost.

Ševrović naglašava kako je u Hrvatskoj problem što imamo nesrazmjer prometa ljeti i ostatku godine, ali prometna povezanost je bitna za razvoj gospodarstva i turizma.

Miletić ističe da nekada kada nije bilo tunela put automobilom je trajao od 5-7 sati, a danas kada je otvorena druga cijev tunela i spoj s Matuljima taj put će trajati 2 sata. Smatra kako bi se građanima Istre trebalo omogućiti da im se korištenje tunela ne naplaćuje.

Mihotić naglašava kako će cijene za prolaz kroz tunel ostati iste. - Politika prema građanima Istre je ta da se maksimalno omoguće povlastice za ENC. O tome će se i dalje voditi računa, rekao je.

Cijeli prilog dostupan je na poveznici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter