Na Današnji dan, godina je 1997.

Vremeplov Glasa Istre: Svijet tuguje nad tragičnom i nepotrebnom smrću princeze Diane

| Autor: Ian Tataj
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Datum 1. rujna možemo uobičajeno pamtiti po nekolicini povijesnih trenutaka, poput napada na Poljsku od strane Njemačke i Slovačke, čime je 1939. godine započeo Drugi svjetski rat.

Možemo se prisjetiti i da je 1982. godine na taj datum osnovan Air Force Space Command Američkih vojnih sila, ili da se 1967. na taj datum odlučno u Arapskoj ligi stalo protiv Izraela Khartumskom deklaracijom, što je podrazumijevalo da arapske države ne priznaju Izrael, ne žele s njim mir, i ne prihvaćaju njegovo pravo na postojanje.

Bijeg u smrt

S druge strane, dan 1. rujna, pamtimo i po sveopćem medijskom praćenju i tugovanju povodom smrti princeze Diane, koja je, upravo bježeći od paparazza, život okončala u pariškom tunelu kod mosta Pont de l’Alma, uzduž Seine.

Prometna nesreća u kojoj su odmah poginuli Dodi Al Fayed, partner bivše engleske princeze i vozač njegova automobila, a nekoliko sati kasnije, od posljedica nesreće i lady Diana, dogodila se nedugo iza ponoći.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Uzrok nesreći je bilo to što je vozač izgubio kontrolu nad vozilom, te udario u zid tunela, prenosili su mediji, po izvještaju francuskog ministra unutarnjih poslova, Jeana-Cleaudea Chevenementa. »Dianin automobil se u uskom tunelu kretao brzinom većom od 100 km na sat. Vozač je u jednom trenutku izgubio kontrolu nad vozilom i udario u zid tunela, javio je Francuski radio. U pritvoru se nalazi pet ‘paparazza’, priopćila je policija, dodavši da je pokrenuta istraga«, prenosi Glas Istre.

Dok je princ Charles Windsor, bivši suprug, sadašnji kralj Engleske, u pratnji dviju sestara princeze Diane odletio u Pariz kako bi bio prisutan ispraćaju, odmah se javio i Mohamed Al Fayed, otac poginulog Dodija.

»Radi se o stravičnoj i nepotrebnoj pogiblji. Nema nikakve sumjne da do nesreće ne bi došlo da fotoreporteri nisu tjednima slijedili i uznemiravali Dodija i princezu«, priopćio je glasnogovornik egipatskog milijardera.

Talijanske su novine, pak, prenosi Hina, a posljedično Glas Istre, navodile da su se Diana i Dodi upravo zbog nasilnih fotografa udaljili sa Sardinije gdje su provodili svoje vrijeme.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

»Dvojica su se paparazza približila jahti Dodija Al Fayeda, koja je bila privezana na molu Cala di Volpe. Corriere della Sera navodi da su fotoreporteri navodno vrijeđali i princezu Dijanu nakon čega je došlo do gužve i obračuna s Dianinim tjelohraniteljima«, prenosi Hina.

»Nisu mogli izdržati opsadu fotoreportera«, naslov je tog članka, gdje se podsjeća i točno zašto su paparazzi toliko gorljivo slijedili tragovima zaljubljenog para: jedan je talijanski paparazzo dobio više od milijardu lira od jednog britanskog lista za prvu sliku princeze Diane i Dodija!

Operacija Paget

Tko se sjeća, ili je imalo upoznat situacijom, može znati da je ljubavni odnos između Dodija i Diane bio medijska senzacija – bivša princeza Walesa, koja je Charlesu podarila i djecu, jedna od rijetkih razvedenih »royala«, bila je metom nepokolebljivih paparazza otkad su otkrili taj novi odnos koji uostalom, nije bio skandalozan obzirom da nisu bili u preljubu. Medijski su pratitelji ovih osobnih pikanterija, i oni privedeni pod sumnjom da su skrivili tragediju, na kraju prošli relativno »lišo«. Možda ipak i s pravom, u neku ruku, koliko god bili moralno krivi.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Jer, naime, Dodijev tjelohranitelj, Trevor Rees-Jones, bio je teško ozlijeđen, ali je jedini preživio nesreću, pa su se po njegovim izjavama rekonstruirale i činjenice.

Godine 1999. francuska je istraga otkrila da je vozač, Henri Paul, izgubio kontrolu nad vozilom pri velikoj brzini dok je bio u alkoholiziranom stanju i pod utjecajem lijekova na recept, te je zaključila da je on jedini odgovoran za nesreću. Bio je zamjenik šefa osiguranja u hotelu Ritz Paris i ranije je tjerao paparazze koji su čekali Dianu i Fayeda ispred hotela.

Antidepresivi i tragovi antipsihotika u njegovoj krvi mogli su samo pogoršati Paulovu opijenost. Godine 2008., porota u britanskoj istrazi, Operacija Paget, vratila je presudu za nezakonito ubojstvo kroz krajnji nemar u vožnji od strane Paula i paparazzi vozila pred kojima su bježali.

Neka medijska izvješća tvrdila su da je Rees-Jones preživio jer je bio vezan sigurnosnim pojasom, ali druge istrage, uključujući operaciju Paget, otkrile su da nitko od putnika u automobilu nije bio vezan pojasom.

William i Harry

Mediji i tiskovine nisu štedili niti Dianu u privatnoj, obiteljskoj sferi; njen je odnos sa dvoje djece koje je imala s Charlesom Williamom i Harryjem, bio pod skrutinijom.

»Od razvoda koji je službeno proglašen u kolovozu 1996. pritisak medija na dvoje djece također je porastao [...] Život mladog princa već je puno puta bio pod reflektorom, posebice od upisa na Eton, uglednu školu smještenu u podnožju Windsora. Prve ljubavi Williama, stvarne ili izmišljene, praćene su u popularnom tisku. Mladi princ pokazao se u više navrata indisponiran pritiskom fotografa i novinara pri pojavljivanju u javnosti. William, kojeg je majka zvala od milja Wils, bio je Dianin ljubimac. Princ i njegov brat često su viđani u javnosti kako grle majku ili je drže za ruku u opuštenoj odjeći, puloveru i sportskoj kapi. Pojavljivanje s ocem bilo je, naprotiv, formalnije i ukočenije: tradicionalna škotska odjeća ili strogi kaputići za šetnju i lov«, prenosio je Glas Istre u članku posvećenom tugovanju dvaju prinčeva.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Svi su državnici tih dana izrazili sućut kraljevskoj kući Windsor i Dianinoj obitelji, Spencerima. Mnogi se jesu osvrnuli upravo na činjenicu da najveća potpora treba Dianinoj djeci, u takvoj tragičnoj okolnosti.

Dr. Franjo Tuđman, predsjednik Republike Hrvatske, bio je među prvima koji su uputili sućut.

»Vaše veličanstvo, povodom tragične pogiblje Diane, princeze od Walesa, u ime hrvatskog naroda, Vlade, i moje osobno, primite iskrene i duboke sućuti. Molim Vas da izraze sućuti prenesete i obitelji preminule princeze«, kazao je predsjednik Elizabeti II.

(Arhiva Glasa Istre)(Arhiva Glasa Istre)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter