dan grada rovinja

Bogat program u čast sv. Eufemije: Glazba, predstave, sportska i gastro događanja...

| Autor: Nina Orlović Radić
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


U povodu obilježavanja Dana grada Rovinja i blagdana svete Eufemije koji se slavi 16. rujna, u gradskoj je palači održana konferencija za novinare na kojoj su organizatori rujanskih svečanosti govorili o programu. Kako je istaknuo dogradonačelnik Rovinja David Modrušan, rujanske svečanosti startaju od ovog vikenda i rezultat su sinergijskog djelovanja Sportske zajednice, Pučkog učilišta, Turističke zajednice i Zajednice Talijana.

Eufemija Festival

- Program je bogat i raznovrstan, i evidentno je da iz godine u godinu podižemo ljestvicu kvalitete događanja na zadovoljstvo sugrađana i gostiju koji borave u Rovinju, izjavio je Modrušan.

Više riječi o Eufemija Festivalu, koji će se odvijati od 4. do 7. rujna govorila je direktorica Turističke zajednice grada Rovinja, Odete Sapač, koja je naglasila da je program raznovrstan i bogatiji od prošle godine.

- S predstavom »Četiri sprovoda i vjenčanje - Đurđa i Franko« započinje i završava festivalsko događanja u režiji TZ-a. Dakle, već 4. rujna, a potom i 7. rujna u rovinjskom Multimedijalnom centru gostuje popularan dvojac Mario Lipovšek i Irena Grdinić. Grupa Cambi, Matija Cvek & The Funkensteins gradsku će pozornicu zauzeti u večernjim satima 6. rujna. Točno u podne, na Trgu maršala Tita moći će se vidjeti izložba »City Art Rovinj - Rovigno«, dok će u poslijepodnevnim i ranim večernjim satima na više lokacija grada odvijati zabavno-plesni program, najavila je uz ostalo, direktorica gradske Turističke zajednice, Odete Sapač. Na brošuri Eufemija Festivala, u kojoj će se građani Rovinja moći bolje upoznati s lokacijama i satnicama, kao i akterima programa, za treći dan događanja proizvoljno izdvajamo koncerte Griff Banda i The Kolorsa, kao i Plesne skupine Roxanne »Interstellar«. Također, tradicionalno nastupat će i Trio Vieccia Ruveigno, Limena glazba i mažoretkinje.

(Arhiva Glasa Istre)(Snimila Nina Orlović Radić)

Ravnateljica Pučkog učilišta Rovinj, Dubravka Svetličić, uz ostalo, istaknula je otvorenje izložbe u povodu 20. godišnjice osnutka Ekomuzeja »Batana« 5. rujna, a večer kasnije s početkom u 20 sati i otvorenje izložbi »Arheološki nalazi u Muzeju« kao i »Slučaj Rovinj! Muzejska građa kao »Raison d’etre« (prikaz formiranja umjetničkih zbirki Muzeja)«. Neposredno prije Dana Grada i blagdana sv. Eufemije, dakle 13. rujna u Multimedijalnom centru, s početkom u 11 sati zakazana je Svečana sjednica Gradskog vijeća Rovinja. Istog dana najavljen je i Rovinjski festival supe, te koncert Danijele Martinović i banda Master five.

Večer kasnije na Trgu maršala Tita održat će se Rovinjski festival vina Hook&Cook, a posjetitelje će zabavljati Party band, Gustafi i Big Wave, dok će dan/noć prije najvažnijeg Dana biti u znaku kazališne predstave »Le mondine«, i glazbenog programa - u kojem nastupaju rovinjski bendovi Il gatto e le volpi, Radna akcija & Monvi (Rovinj Music Lab) i Jet Moon (Tribute to Police).

Misa i sportski program

Na sam rođendan Grada i blagdan Eufemije, održat će se Svete mise - na hrvatskom u 8 sati i talijanskom jeziku u 9 sati, dok će se Svečano misno slavlje, uz sudjelovanje Župnog pjevačkog zbora dogoditi u 11 sati. Poslijepodnevna Sveta misa započeti će u 18 sati, a nju će u crkvi svete Eufemije predvoditi biskup u miru mons.Ivan Milovan.

Tajnik Sportske zajednice, Roberto Krevatin osvrnuo se na bogat sportski program, koji i ove edicije donosi pregršt sportskih natjecanja. Od mnogobrojnih izdvajamo 14. rujna Jedriličarsku regatu i Plivački maraton sv. Eufemija te međunarodni vaterpolo turnir, odnosno za 21. rujan najbrojnija sportska događanja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter