fešta sv. pelagija

U Novigradu održan spektakularan glazbeni program s 13 koncerata na tri lokacije

| Autor: Zvonimir Guzić
(Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)


 Najvažnija novigradska fešta, Fešta sv. Pelagija, pružila je protekli vikend spektakularan glazbeni program s čak 13 koncerata na tri lokacije. Ni puno veći gradovi od Novigrada ne mogu se pohvaliti tolikim brojem glazbenih nastupa u svega tri dana posebno kad su među njima zvučna imena hrvatske glazbene scene Tony Cetinski, Parni valjak i Urban & 4. Tradicionalna proslava zaštitnika grada i ove godine je oduševila brojne stanovnike Novigrada i njihove goste nezaboravnom atmosferom, zabavnim programom i bogatom eno-gastronomskom ponudom na štandovima duž obale Mandrača i Porporele.

(Snimio Zvonimir Guzić)Miro Ungar & All Stars Band (Foto Facebook Visit Novigrad)

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Početak glazbenog maratona

Novigradska alter blues rock četvorka The Screaming Wheels u petak je na Velikom trgu označila početak trodnevnog glazbenog maratona zagrijavši publiku pred nastup jednog od najsvestranijih i najkreativnijih glazbenika na domaćoj sceni, Damira Urbana i njegove Četvorke.

Izborom pjesama riječki glazbenik podsjetio je novigradsku publiku na svoju bogatu karijeru, od antologijske pjesme "Budi moja voda" kada je djelovao u bandu Laufer iz prve polovice 1990-ih, preko solo ostvarenja s kraja prošlog stoljeća "Ruke", "Nebo", "Mala truba", do glazbe nastale u ovome stoljeću upravo uz Četvorku "Sutra ćemo pričati", "Mjesto za mene", "Duža riječ", "Nitko osim nas", "Div", "Kuća sjećanja", "Gdje god bila ti" i mnoge druge pjesme. Koncert je bio spoj poznatog i novog stvaralačkog opusa Damira Urbana kojeg je publika zdušno prihvatila.

Istovremeno na drugom dijelu grada na Porporeli publiku su zabavljali iskusni Anelidi koji kao grupa traju već gotovo 60 godina. Osnovani još 1965. godine u Galižani žanrovski su sljedbenici pop-rock izričaja 1960-ih. Uz njih je nastupila i nešto mlađa ekipa iz grupe FunBox.

(Snimio Zvonimir Guzić)MusiCity iz Pule (Snimio Zvonimir Guzić)

(Snimio Zvonimir Guzić)(Snimio Zvonimir Guzić)

Subota je donijela još jednu glazbenu pozornicu u gradu. Prolaz Boška Petrovića ugostio je Miru Ungara & All Stars Band koji su održali koncert The Golden Sixties Revival u kojem su izvodi svjetske hitove iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća na oduševljenje mahom starije publike. Na Velikom trgu sve je bilo u znaku istarske melodije sa Segiom Pavatom i Orchestrom Istriana, nakon čega je nastupo Pop Gunz cover band koji je stranim pop i rock hitovima oduševio publiku stvorivši krasan ugođaj.

Porporela je ponudila dva nastupa After time banda, jednog od najstarijih i najaktivnijih bendova s područja sjevernog Jadrana, između kojih je koncert održao legendarni Tony Cetinski koji je uvijek rado viđen gost u istarskim gradovima. Iznimka nije bio ni Novigrad gdje je pjevač u publici imao vjernog suradnika tako da je koncert odisao jedinstvenom zvučnom kulisom.

Bio je to jedan od onih nastupa gdje publika zna baš sve pjesme, iako je setlista sastavljena iz različitih vremenskih razdoblja pa su se tako redali hitovi poput "Od milijun žena", "Blago onom tko te ima", "Budi uz mene", "Zabluda" ili "Nebo iznad nas".

Završnu nedjeljnu večer obilježio je nastup Parnog valjka koji je izvodio svoje svevremenske hitove. U dosta emotivnom ozračju članovi benda su se često prisjećali svog preminulog frontmena, legendarnog Akija.

(Snimio Zvonimir Guzić)(Foto Facebook Visit Novigrad)

- Evo nas tu smo. Nakon dvije godine mraka svjetlo na kraju tunela se ukazalo pojavom Igora Drvenkara, predstavljajući pjevača rekao je Husein Hasanefendić.

Svojom energijom i glasom, sličnim Akijevom, Drvenkar je vratio bend u život nakon očaja izazvanog preranim odlaskom Rahimovskog. Publika je uživala u svim pjesmama, a posebno glasno su se pjevale ljubavne balade kojih nije falilo na repertoaru popularnog benda.

Pjevač je u jednom trenutku zamolio da u publici dignu ruku oni koji su na godišnjem, a nakon njih domaći posjetitelji, nakon čega smo doznali da su gosti činili gotovo polovicu auditorija. Koncert je završio velikim vatrometom koji je označio i kraj trodnevne fešte nakon čega su završni koncert odradili Glooversi koji su ujedno bili i predgruga Parnom valjku.

Na Velikom trgu završna večer pripala je DJ Johnny B-ju i umaškom bendu Febra koji je publici pružio uživanje u popu, jazzu, soulu i bluesu, uz zvuke rockabillyja i strane glazbe iz različitih desetljeća. Kod prolaza Bošku Petroviću nastupio je pulski MusiCity čija glazbena preferenca je usmjerena na "klupsku glazbu" i to specifično na "klasike" bluesa, latin rocka, funka, soft jazza i fusiona.

Nastavak u srijedu

Osim glazbenog dijela mnogobrojni gosti mogli su uživati i u eno-gastronomskoj ponudi u kojoj su se domaća vina odlično sljubljivala sa ribljim delicijama koje su bile na meniju.

Fešta koja se posljednjih godina naziva Feštom Svetog Pelagija, dok je ranijih godina bila poznata kao Ribarske večeri svoj nastavak ima u srijedu 28. kolovoza, kad je službeno Dan Grada odnosno sveca zaštitnika Novigrada i Svečana sjednica gradskog vijeća na kojoj će biti podjeljene i prigodne nagrade.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter