IZVANREDNA SJEDNICA u buzetu

Visoki upravni sud tražio očitovanje Gradskog vijeća o zakonitosti izmjena i dopuna prostorno-planske dokumentacije

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)


Gradsko vijeće na svojoj se sjednici sa samo jednom točkom dnevnog reda, očitovalo o zakonitosti izmjena i dopuna prostornog i urbanističkog plana Buzeta. Sjednici je od trinaest vijećnika prisustvovalo devet, a zaključak o prihvaćanju pisanog očitovanja Gradskog vijeća po zahtjevu Visokog upravnog suda Republike Hrvatske u postupku ocjene zakonitosti odluke o donošenju V. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Buzeta te odluke o donošenju II. izmjena i dopuna Urbanističkog plana uređenja Grada Buzeta, usvojen je s osam glasova »za« vijećnika vladajuće koalicije Nezavisna lista/SDP te vijećnika iz Kajinove kvote s liste SDP-a, dok je jedan vijećnik IDS-a bio suzdržan.

Osporene odluke

U očitovanju Gradskog vijeća Visokom upravnom sudu radi ocjene zakonitosti po obavijesti građana, navodi se da su osporene odluke na pravnoj snazi te da je dodatno objavljen pročišćeni tekst. »Propuštanje objave pročišćenog teksta općeg akta, u roku od 30 dana nakon njegovog stupanja na snagu, koji u naravi služi kao svojevrsno tehničko pomagalo radi lakšeg snalaženja u izmjenama propisa, ni na koji način nema utjecaja na zakonitost prethodno valjano donesenih odluka«, navodi se u očitovanju.

Razlog održavanja, na neki način izvanredne sjednice, naglasio je uvodno predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan, vijećnik Nezavisne liste, dopis je Visokog upravnog suda u kojem izvještava da je sudu podnesena obavijest za ocjenu zakonitosti dvije odluke, jedne usvojene u prosincu, druge u lipnju prošle godine, te stoga sud od Gradskog vijeća traži da najkasnije do 14. kolovoza dostavi pisano očitovanje jesu li osporene odluke na pravnoj snazi.

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

U Gradu Buzetu, odnosno u službi Gradskog vijeća, nadovezala se resorna gradska pročelnica Anica Milković Grbac, zaprimljen je zahtjev Visokog upravnog suda po podnesenoj obavijesti za ocjenu zakonitosti dva opća akta koje je donijelo Gradsko vijeće. Zahtjevom podnositeljice, Nede Has zastupane po odvjetničkom uredu, traži se ukidanje tih općih akata i obustava njihove primjene dok sud ne donese odluku u postupku ocjene zakonitosti, što znači obustavu izdavanja akata za gradnju i drugih postupaka pred prvostupanjskim tijelima graditeljstva.

Štetno za sve

Neda Has kao vlasnica Sun Sporta nema nikakvih elemenata osporavati prostorni plan, ustvrdio je gradonačelnik Damir Kajin.

- Osporavala je i izdanu građevinsku dozvolu Sparu, ali je nadležno Ministarstvo kao drugostupanjsko tijelo tu »predstavku« osporilo i pobilo u svim njenim navodima. Spar je mogao graditi, no na svoju odgovornost, ima građevinsku dozvolu, ali je u međuvremenu Has zatražila ocjenu zakonitosti pri Visokom upravnom sudu. Njezin krucijalni element je da nije objavljen pročišćeni tekst. To je glupost, po toj logici ne bi se primjenjivalo pola izglasanih zakona u Saboru.

Osobno smatram da se ovdje radi o opstrukciji, da nije taj element, zasigurno bi »pronašli« neki drugi. Pročišćeni tekst je jedan alat, tehničko pomagalo radi lakšeg snalaženja u propisima. Mišljenja sam da tom svojom praksom šteti sebi, svom interesu, šteti investitoru koji je do sada uložio oko tri milijuna eura, u zemlju, u projekte, u materijal koji stoji na lageru, šteti i svim građanima Buzeta, kazao je Kajin.

Gradonačelnik je u svom izlaganju kazao također da Grad Buzet ima neke neriješene vlasničke odnose sa Sun Sportom, tu su tribine koje su dijelom na gradskom terenu, a o sigurnosti prometa, kazao je, da se i ne govori. Vjerojatno će Hrvatske ceste tražiti inspekciju, ako je nelegalni ulaz na parkirališni prostor, postavit će rubnjak i zatvoriti ga.

- U tri godine Buzet je cjelokupno prostorno-planski redefinirao prilike na svom području. Procedura je bila besprijekorna i u tome su pomogli i najbolji urbanisti u Hrvatskoj. Osobno očekujem da će Visoki upravni sud u najskorije vrijeme donijeti svoju odluku i uopće ne mogu zamisliti da bi ta odluka mogla biti nepovoljna za grad, kazao je Kajin.

»Pozadina« žalbe

Potpredsjednik Gradskog vijeća, SDP-ov vijećnik Vedran Majcan nadovezao se te rekao da je demokratsko pravo svakog građana da nekakva svoja prava ostvaruje preko suda.

- Svatko tko misli da mu je nekim aktom nešto zakinuto ima pravo žalbe i sudskih sporova, na više sudskih instanci, međutim ovdje se ne mogu oteti dojmu da, bez obzira na to pravo koje jedna građanka Buzeta iskorištava, u pozadini krije nešto drugo jer urbanističkim i prostornim planom koji su predmet spora, njezina prava nisu ni na koji način zakinuta. Mislim da se uopće nije diralo čestice na kojima se nalazi Sun Sport pa je čudno zašto netko čija prava nisu ni na koji način ugrožena pokreće takve sporove, ali to je njegovo legitimno pravo, kazao je Majcan.

- Očitovanje je kvalitetno, te vjerujem da je pojasnilo sve ono što je važno oko toga reći, a to su pitanja pročišćenih tekstova, u principu to je osnovni argument za traženje ocjene zakonitosti. Pitanje ocjene zakonitosti je dobar mehanizam kojim odluke koje donose jedinice lokalne samouprave imaju još nekakav dodatni filtar kvalitete.

U praksi se dosta često događa, puno je odluka gradova i općina bilo pred Visokim upravnim sudom s različitom sudbinom, ali ono što je važno da se takva ocjena podnosi u dva slučaja, ako vam je neko osnovno pravo oduzeto ili nametnuta neka obveza ili u slučaju kada skupine građana žele na neki način rušiti odluke kojima se namjerava napraviti nešto u prostoru što smatraju štetnim za zajednicu. U ovom slučaju se osoba žali na gradsku odluku, ne zbog odluke same, nego time želi napakostiti trećoj osobi. Ali tu ima jedan dodatni problem. Kada bi se dogodilo, što vjerujem da neće, da sud prihvati njezin zahtjev, pao bi niz odluka vezanih za to, kazao je predsjednik Kluba vijećnika Nezavisna lista/SDP Nenad Šćulac.

Blokada grada

Predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan istaknuo je da su sve odluke, iako to nije meritum stvari, na buzetskom vijeću donijeli na nezabilježen način u povijesti Buzeta, otvoren u svakom segmentu i izravno prenesen javnosti preko službenog YouTube kanala Gradskog vijeća, kako glede promjena urbanističkog i prostornog plana, tako i u predstavljanju potencijalnih investitora. Nije bilo nikakvih primjedbi sve do početka izgradnje trgovačkog centra Spar koji graniči s parcelom u vlasništvu Nede Has.

- Izmjenama i dopunama prostorno-planske dokumentacije pristupili smo stoga što želimo Buzet transformirati u dinamičan i moderan grad, to znači primjerice da, ako želimo uskoro započeti s izgradnjom poticane stanogradnje, te omogućiti privatnu stanogradnju, ako želimo izgraditi novu sportsku dvoranu, trgovačke centre, poticati proizvodne tvrtke na ulaganja, morali smo žurno reagirati i u V. izmjenama i dopunama prostornog plana, pristupiti usklađenju s II. izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja Grada Buzeta.

To je zahtjevna neophodna procedura koju je kao ispravnu potvrdilo nadležno Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja te Zavod za prostorno uređenje Istarske županije. Tražiti od Visokog upravnog suda da stavi van pravne snage ili poništi posljednju usvojenu prostorno-plansku dokumentaciju znači potpuno blokirati izgradnju na području grada Buzeta, poslati poruku o pravnoj i investicijskoj nesigurnosti, pretvoriti grad Buzet u neuglednu provincijsku utvrdu sjeverne Istre u kojoj se godinama ništa ne mijenja, i ništa ne radi na inovacijama u prostoru, biti nijemi svjedok propadanja i zapuštenosti, za mene kao predsjednika Gradskog vijeća je neprihvatljivo, to jednostavno nećemo dozvoliti, kazao je Prodan.

Pozvao je Has da odustane od pravnih radnji pri Visokim upravnim sudom protiv Gradskog vijeća, a Grad Buzet, kazao je, učinit će sve što je u njegovoj moći kako bi se svi eventualni sporovi i pravne nedoumice riješili na zakonit i dobronamjeran način.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter