VRUĆA TEMA NA GRADSKOM VIJEĆU

Stanarima zapadnog dijela Buzeta živci su sve tanji zbog nesnosne buke iz obližnje tvornice. Spremni su na peticije i GRAĐANSKI NEPOSLUH!

Postoji niz rješenja koja su moguća, ali do sada, usprkos dobroj volji bivšeg gradonačelnika, ta tema nije sustavno praćena

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Buzet

Buzet


Prije nekoliko mjeseci potpisan je ugovor između Grada Buzeta, ŽUC-a te Istarskih cesta kojim su se definirali radovi na rekonstrukciji i održavanju dionice lokalne ceste od zavoja ispod naselja Hum, gdje se često interveniralo zbog zapinjanja autobusa, pa sve do ulaza u sam Hum, navela je IDS-ova vijećnica Ana Pernić te u aktualnom satu prve radne sjednice novog saziva buzetskog Gradskog vijeća upitala kada će se krenuti s njihovom realizacijom.

S obzirom da nije bila u mogućnosti prisustvovati sjednici, njena pitanja pročitao je predsjednik Gradskog vijeća Davor Prodan. Gradonačelnik Damir Kajin odgovorio je kako će radovi započeti uskoro i trebali bi završiti do Svete Marije Vele, 15. kolovoza. Riječ je o investiciji od oko 450.000 kuna.

Prednost pri smještaju u Dom

Pernić je također navela kako joj je drago da je Kajin, nakon četiri godine uzastopnih negodovanja i nazivanja Istarske županije maćehom Buzeta, nakon susreta sa županom napokon priznao da su izdvajanja Županije prema Buzetu velika, a podsjetila je da je isticao da će među njegovim prvim potezima biti uvrštavanje Doma za starije u sustav domova Republike Hrvatske. Time bi međutim, navela je Pernić, Buzet izgubio pravo odlučivanja i upravljanja nad tom ustanovom, a umjesto smještaja Buzećana, o tome tko će dobiti mjesto u Domu odlučivalo bi se na državnoj razini.

- Naši sugrađani tako ne bi imali prednost pri smještaju u Dom, već bi prvenstvo imali građani iz bilo kojeg dijela Hrvatske, koji zadovoljavaju prednost u socijalnim, zdravstvenim i inim uvjetima, upozorila je Pernić.

- Gospođa Pernić ne treba se bojati da li će naši građani imati prednost u Domu. Imat će i ubuduće, uzvratio je Kajin te rekao da želi vjerovati u jednu bolju suradnju sa Županijom, bez obzira na političke prijepore.

- Tvrdim da je Grad Buzet bio sve ovo vrijeme zapostavljen. Referirao bi se na oko 300 milijuna kuna koliko Županija na godišnjoj razini raspodjeljuje za pojedine investicije pojedinim istarskim gradovima i općinama i onda postavljam pitanje koliko od tih 300 milijuna kuna na godinu dolazi Buzetu. Jako malo, da ne kažem mrvice. I zato sam rekao što sam rekao, ali do idućih izbora imamo još tri godine i možemo možda i malo spustiti tenzije, a na jedan korektan način surađivati, rekao je Kajin.

Dogovorena izgradnja 10 stanova

Govoreći o društveno poticanoj stanogradnji, IDS-ov vijećnik Darko Jakac upitao je kada će se sklopiti predugovor o međusobnim pravima i obvezama između APN-a i Grada Buzeta, kada se može očekivati projektiranje POS stanova i zašto je dogovorena izgradnja tek deset stanova.

- Na listi je 20 imena, no ako se ugovori dvadeset stanova, a na kraju se uspije prodati deset, jer svi neće moći ispuniti uvijete, Grad Buzet bi trebao otkupiti preostalih deset. Zato idemo s jednim obazrivim pristupom - deset plus deset stanova, rekao je Kajin te najavio potpisivanje predugovora za početak ovog tjedna.

Elvisa Černeku (IDS) zanimalo je kada će se raspisati natječaj za pročelnika odjela za gospodarenje prostorom.

- Da budem iskren ne znam zašto još nije raspisan, a bit će izabran onaj koji je najbolji i koji ispunjava sve uvjete, uzvratio je Kajin.

Na pitanje Michele Blagonić (IDS) kada će se krenuti s uređenjem staze od sela Pračana do Istarskih Toplica, Kajin je odgovorio da su strojevi već na trasi. Projekt edukativne šumske staze vrijedan 400.000 kuna u stopostotnom iznosu financira se iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Blagonić je zanimalo i može li se povećati broj odvoza smeća na području Vrhuvštine. Direktorica "Parka" Ervina Kisiček uzvratila je da su sredinom prošle godine išli na racionalizaciju sukladno zakonskoj i gradskoj regulativi. Otpad se odvozi svaki drugi puta no u planu je od ovog tjedna do kraja rujna, zbog povećanih količina otpada, povećati broj odvoza, ne samo na Vrhuvštini već i na donjoj Sovinjštini.

Obilaznica krajem godine

Nenad Šćulac (lista Deana Prodana) upitao je kada bi bilo realno očekivati realizaciju parkirališta u starogradskoj jezgri Buzeta, govori se o lokaciji vodospreme gdje bi se osiguralo stotinjak parkirnih mjesta. Vezano za izradu izmjena Prostornog plana Grada Buzeta, zanimalo ga je mogu li građani podnositi zahtjeve za prenamjenu zemljišta, s obzirom da iz razloga za donošenje plana ne proizlazi takva mogućnost. "Vodosprema, odnosno parking, vezan je uz Aglomeraciju, projekt koji bi u najoptimističnijoj varijanti mogao krenuti 2023. godine, a u Hrvatskim vodama kažu 2024. godine", odgovorio je Kajin.

- Tema trećih izmjena i dopuna prostornog plana je isključivo tehničko usklađenje, prijenos u novi sustav i usklađenje dva kartografska prikaza, uzvratila je privremena pročelnica resornog gradskog odjela Anica Milković Grbac. "Hoće li se o projektu zaobilaznice održati javna rasprava s obzirom da utječe na mnoge aspekte života u gradu", upitala je Leana Petohleb Krota (lista Deana Prodana).

- Mislim da će zaobilaznica pozitivno utjecati na sve aspekte ovog grada. Realizacija bi trebala započeti krajem ove, početkom iduće godine. Želim vjerovati da je to jedna od onih investicija koja može preporoditi Buzet. Mi moramo širiti grad, moramo doći do investicija, moramo se razvijati. Grad ne može stati i neće biti žrtva dvije ili tri oštarije u centru, poručio je Kajin.

Ugrožene starogradske zidine

Nezavisni Dean Prodan prenio je kako se građani žale na izuetno usporeno i složeno izdavanje građevinskih dozvola koje usporavaju sve investicije u Buzetu. "Inače se dugo čeka, a sada je dodatna otegotna okolnost što je djelatnik koji ih izdaje na duljem bolovanju, a njegova zamjena u Ispostavu Buzet dolazi jednom tjedno. Urgirali smo na sastanku sa županom da se poveća broj uredovnih dana", najavila je Milković Grbac.

        Predsjednika Vijeća Davora Prodana zanimalo je kada će započeti građevinski radovi na rekonstrukciji dijela buzetskih starogradskih zidina koje su se pokazale kao najugroženije, djelomično ili potpuno razrušene, primjerice onog dijela od Malih vrata prema Baštionu koji je po procjenama mještana opasan za ljude i imovinu, te mu prijeti daljnje urušavanje.

- Prije sedam, osam godina angažiran je statičar, detektirana su opasna mjesta i krenulo se sa sanacijom, prva je bila ispod Velih vrata i više manje tu se stalo. Tada se procjenjivalo da sanacija zidina iziskuje 22 milijuna kuna, no neke cijene građevinskih radova u međuvremenu su i udvostručene. Dok nam nisu bili dostupni europski fondovi ili neka drugi izvori financiranja, to je bio pusti san. U današnjoj situaciji može se razmišljati o nekom sustavnom projektnom rješenju i kandidiranju na EU fondove, rekla je Milković Grbac.

Obnova zgrade knjižnice

 Aktualizirajući pitanje ekološkog monitoringa, Davor Prodan istaknuo je dugogodišnje strpljenje građana u naselju Verona te ulicama Augustina Vivode, djelomično i Ivana Sancina, na zapadnoj strani grada, u vezi nevjerojatne buke koja se svakodnevno pojačava, a dio stanara u naselju Verona obavijestio ga je i o problemu s oborinskim vodama, kojeg ima nekoliko kuća u blizini.

- Osobno sam taj problem pokušao riješiti uz puno takta, uzimajući u obzir brigu za radna mjesta, jer znam da se ta tvornica dugo borila za opstanak na tržištu. Drvoplast o kojem je riječ, pozicioniran je na manje od 500 metara od hotela Fontana i glavnog gradskog trga koji to nije, a kojeg želimo transformirati u moderni urbani centar grada. Građani su spremni na peticije i građanski neposluh. Želim na ovaj način to izbjeći - institucionaliziram pitanje - te isto tako da se medijski/marketinški ne našteti tvrtki u kojoj mnogi Buzećani ostvaruju egzistenciju. Postoji niz rješenja koja su moguća, ali do sada, usprkos dobroj volji bivšeg gradonačelnika, ta tema nije sustavno praćena, te rješenja nisu ni mogla biti operativno izvedena jer nije postojao kvalitetan pritisak Grada, građana ili zakonski utemeljen nalog da se to riješi, koji bi ponukao menadžment Drvoplasta na suočavanje s činjenicama, te pružio ekološke garancije za normalan suživot u zajednici tvrtke i građana, naveo je Prodan. Zatražio je odgovor u pismenom obliku te predložio da resorni gradski odjel što je prije moguće organizira radni sastanak s predstavnicima grada, zainteresiranih građana i Drvoplasta.

Nena Jakovljević (Nezavisna lista Deana Prodana) upitala je, s obzirom na interes mladih, u kojoj je fazi obnova zgrade nove knjižnice i koja je funkcija drugog kata, potkrovlja, pošto je taj prostor devastiran i nije se uzeo u obzir kod obnove zgrade. Odgovor će dobiti pismeno.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter