"Škola PUNa znanja"

Veća naknada pomoćnicima u nastavi u Umagu

| Autor: Tea Tidić
Ilustracija (Getty Images)

Ilustracija (Getty Images)


U školskoj godini 2023./2024. u umaškim se osnovnim školama ponovo provodio projekt »Škola PUNa znanja« čiji je cilj pružiti podršku obrazovanju i socijalizaciji učenika s teškoćama u razvoju u redovitom programu obrazovanja.

Ovim projektom se učenicima s teškoćama u razvoju osiguralo inkluzivno obrazovanje na način da se za svakog takvog učenika zaposlila osoba na poslove pomoćnika u nastavi/stručnog komunikacijskog posrednika. Pružanjem svakodnevne podrške PUN-a/SKP-a tijekom nastave omogućilo se da učenici s teškoćama u razvoju budu uključeni u redovan odgojno-obrazovni program i time spriječila njihova segregacija.

U projekt je bilo uključeno 13 učenika iz Osnovne škole »Marije i Line« i šest učenika Talijanske osnovne škole »Galileo Galilei« koji su, zahvaljujući podršci pomoćnika u nastavi/stručnih komunikacijskih posrednika, postigli bolji uspjeh u školi, lakše su se socijalizirali, emocionalno osnažili te razvili niz vještina koje ih osposobljavaju za samostalni život.

Od 1. veljače, za 19 pomoćnika učenika s teškoćama, zaposlenih u umaškim osnovnim školama, naknada za rad porasla je za 50,55 posto, odnosno s 4,65 eura bruto na 7 eura bruto, što je Umag svrstalo na sam vrh po visini navedene naknade u odnosu na ostale istarske gradove i Istarsku županiju.

Sredstva za provedbu projekta su odobrena iz Europskog socijalnog fonda plus u ukupnom iznosu od 135.135,60 eura.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter