POMOĆ GRADA

Pulskim osnovcima s teškoćama u razvoju 51 pomoćnik u nastavi

| Autor: M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ

 Pulski gradonačelnik Boris Miletić potvrdio je dodjelu 51 pomoćnika u nastavi i jednog stručno-komunikacijskog posrednika učenicima pulskih osnovnih škola s teškoćama u razvoju. Pomoćnici se zapošljavaju za dvije iduće školske godine, i to na temelju suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Najviše pomoćnika, njih 14, bit će zaposleno u Školi za odgoj i obrazovanje. Slijedi OŠ Monte Zaro, gdje će ih raditi deset. Sedam učenika imat će po jednog pomoćnika, dok će šest đaka dijeliti tri pomoćnika. U ovoj će školi biti angažiran i jedan stručno-komunikacijski posrednik. U OŠ Centar bit će raspoređeno šest pomoćnika, a u Kaštanjeru četiri. U školama Stoja i Šijana bit će angažirana po dva pomoćnika, u Verudi pet, Velom Vrhu četiri, Vidikovci tri, dok je u OŠ Tone Peruška predviđen svega jedan asistent.

Pomoćnici se osiguravaju u sklopu projekta "Zajedno do znanja 2" Europskog socijalnog fonda vrijednog 1,7 milijuna eura. Pomoćnici pomažu djeci u prevladavanju socijalno-psiholoških prepreka te usvajanju znanja i vještina. Na taj način svako dijete može učiti i napredovati u skladu sa svojim sposobnostima. Za razliku od pomoćnika, stručni komunikacijski posrednik daje komunikacijsku potporu gluhim, nagluhim i gluhoslijepim učenicima, služeći se sustavom hrvatskog znakovnog jezika, prilagođenog znakovnog jezika (taktilni, locirani, vođeni) ili ostalim sustavima komunikacije (simultana znakovno-govorna komunikacija, ručne abecede, titlovanje ili daktilografija, očitavanje govora s lica i usana, pisanje na dlanu i korištenje tehničkih pomagala).

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter