Nova udruga "Eco I do"

Privatni iznajmljivači Eco Domus objekata prezentirat će posjetiteljima kako biti održiv

| Autor: Doria Mohorović
(Snimila Doria Mohorović)

(Snimila Doria Mohorović)


Udruga za održivi turizam u praksi "Eco I do", osnovana prije šest mjeseci u Smoljancima, punom parom priprema svoje aktivnosti, a jedna od njih je Dan otvorenih vrata, na kojima će iznajmljivači prezentirati održive prakse koje koriste u svojim smještajima i poslovanju.

Naime, s projektom "Eco Ja Delan - zelena tranzicija privatnog smještaja u Istri" prijavili su se na županijski javni poziv kojim se financiraju projekti udruga koje pridonose razvoju zelenog i inkluzivnog turizma, te selektivnih turističkih proizvoda, na turistički manje razvijenim područjima Istre.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

- Projekt je zamišljen kao svojevrsni dan otvorenih vrata gdje će više certificiranih Eco Domus objekata na svom primjeru pokazati zainteresiranoj javnosti kako se primjenjuje održivost u turizmu. Svaki će smještajni objekt prezentirati različitu temu vezanu za primjer održivosti od primjerice lokalnih organskih proizvoda, preko uređenja vrta po principima permakulture, do implementacije proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora, objašnjava Franko Sifari, vlasnik kuće za odmor Vila Milica u mjestu Šajini i tajnik udruge "Eco I Do".

Kako ističe Sifari, udruga je u prvih pola godine svog postojanja, u ožujku i travnju, održala tri edukacije pod nazivom "Nova vizija turizma - Eco I Am, Eco I do - Eko Me Tu, Eko Ja Delan", i to u Poreču na Promohotelu - međunarodnom sajmu prehrane, pića i opreme za turizam, u turističkoj zajednici Kršana te posljednju, u turističkoj zajednici Barbana.

Na tim je edukacijama prvenstveno iznajmljivačima, ali i ostaloj zainteresiranoj javnosti prikazano kako certificirani smještajni objekti iz Eko Domus programa obavljaju djelatnost iznajmljivanja, što znači održivi turizam i kako ga primjenjivati. Riječ je o turizmu razvijenom na dobrobit lokalne zajednice, temeljenom na principima održivosti, u kojem se turist rado vraća i prenosi svoja dobra iskustva.

(Snimila Doria Mohorović)(Snimila Doria Mohorović)

Također, spomenuta udruga s Turističkom zajednicom Općine Svetvinčenat, zajedno s vodećim partnerom iz Slovenije - ROSturist inštitut za odgovorni turizem, kao nositeljem projekta, prijavila se na Interreg program manjeg opsega pod nazivom "ISTRIANgreenTABLE/Istarski zeleni stol" - gdje se susreću tradicija, zajedničko stvaranje i održive prakse za dugoročno prekogranično partnerstvo svih generacija.

Kako je objašnjeno u dokumentaciji, predloženi koncept tradicionalnog istarskog stola aktualan je zbog činjenice da će ovaj stol biti "zelen" odnosno održiv. To znači da će organizatori, izvođači i sudionici događaja odgovorno postupati prema okolišu i društvu, svi aspekti i aktivnosti događaja uključivat će aktualne prakse i mjere održivosti, kojima će se informirati i poticati stanovništvo da ih uključi u svoje svakodnevno ponašanje, time doprinoseći očuvanju našeg planeta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter