na današnji dan, godina je 2019.

Vremeplov Glasa Istre: Zlatna hrvatska starež - liječnici rade iz mirovine

| Autor: Jelena Milović
(Snimila: Jelena Milović)

(Snimila: Jelena Milović)


Vremeplovom se može otputovati i u ne baš tako daleku prošlost. Ovoga puta u 2019. godinu, kada nam je na ovaj datum također bila nedjelja. U tom izdanju Glasa Istre neke su od još uvijek aktualnih tema na naslovnici. Jedna od njih je ona o liječnicima koji rade i iz mirovina - Zlatna hrvatska starež.

Naime, u tom trenutku u Istarskim domovima zdravlja šest je doktora obiteljske medicine koji rade na pola radnog vremena, četvero specijalista pedijatrije, ginekologije i radiologije povremeno radi u domu zdravlja, dok je jedna doktorica stavila mirovinu u mirovanje.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

Za Anu Rukavinu

U pulskoj Općoj bolnici 15 je liječnika umirovljenika, od kojih dvoje radi puno radno vrijeme. A vrijeme i jest relativan pojam. Na tragu teme, a ostajući na stanju u zdravstvu, Marija Rukavina, majka Ane Rukavine progovara o problemima koji se zatiču.

Naime, dan prije diljem Hrvatske je deveti put održana akcija »Omiljeni cvijet Ane Rukavine« u više od 100 gradova i općina, na više od 100 lokacija. Na posebnim štandovima su se prodavali tulipani, omiljeni cvijet djevojke koja je svojom preranom smrću zbog teške bolesti pokrenula Hrvatsku i podigla građane na noge te stvorila impozantnu mrežu donatora matičnih stanica, zahvaljujući kojoj su spašeni brojni životi.

Ova izuzetno uspješna zaklada nastala je na naporu civilnog društva, prije svega angažmanom Anine majke, a onda i građana. Ovom je prilikom ona izjavila kako zdravstvo ne može počivati samo na angažmanu civilnog sektora te da je nedopustivo da on brine o liječenju teško bolesne djece. »Sustav treba osnovati fond za inovativne terapije i eksperimentalna liječenja trebaju biti besplatna«, naglasila je pritom.

Tog je dana na naslovnici osvanula i tradicionalna pješačka manifestacija koja se održava diljem Istre i u kojoj je za zdravlje dan prije pješačilo više od 2.500 građana Istre. Na manifestaciji »Hoditi i zdravi biti« te se godine odazvao se do tada nezabilježen broj građana, a hodalo se u sedam gradova - u Puli, Poreču, Labinu, Pazinu, Buzetu i Bujama, s iznimkom Rovinja u kojem se pješačilo dan poslije. U Puli je tako pješačilo čak 800 osoba, stazom »Koza«, duljine 6,5 kilometara od Ulice Veruda preko hotela Splendid i Zlatnih stijena, duž obale Verudele pa sve do Bunarine. Te su se godine hodačima po prvi puta organizirano priključili studenti pulskog Sveučilišta. Inače, najmlađi sudionik imao je dva mjeseca, a najstarija sudionica bila je jedna 87-godišnjakinja, otkrio je tada novinarki Patriciji Softić još uvijek aktualni ravnatelj tadašnjeg Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, a po novome, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Istarske županije, Aleksandar Stojanović. Grad Pazin i Planinarsko društvo Pazinka, njih stotinjak, uključili su se u ovu akciju krećući se od Društvenog centra Veli Jože, stazom Pazin - Grdoselo - Malenica - Grdoselo - Pazin. Staza je bila duga 21 kilometar, a planinari su je prohodali za oko pet sati.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

Tog se vikenda hodalo i planinarskim Križnim putem, od Svetvinčenta do Mutvorana. Naime, oko 600 sudionika iz cijele Hrvatske odazvalo se ovom specifičnim hodočašću koje se održava od 1987. godine, kada je mala skupina planinara krenula na Križni put po Samoborskom gorju. Taj se planinarski Križni put proširio po cijeloj Hrvatskoj, četvrtog i petog vikenda u Korizmi. Te su godine hodočasnici pristigli iz Zagrebačke nadbiskupije, Riječke nadbiskupije te Bjelovarske i Porečko pulske biskupije. Putem su obišli 14 postaja. Na Stanciji Bembo obilježena je 75. godišnjica formiranja talijanskog bataljuna - Pino Budicin. Ovaj događaj organizirali su Grad Rovinj, Općina Bale uz suorganizaciju Saveza udruga antifašista Istarske županije i Udruge antifašističkih boraca i antifašista Grada Rovinja.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

Novinarka Duška Palibrk pisala je o paru iz Njemačke koji je izabran na natječaju jednih čitanih bavarskih novina da istraže kako je to provesti zimski odmor na Jadranu, konkretno u Istri. Supružnici Schumertl bili su smješteni u kući za odmor u Medulinu, a prošli su dobar dio Istre, o čemu su pisali u svojoj reportaži objavljenoj i Reise&Erholungu, turističkom prilogu dviju bavarskih novina. Izdvojili su pod obavezno posjet Motovunu i Grožnjanu, čitavu dolinu Mirne, ali hit listu deset preporuka za boravak izvan sezone otvaraju Kamenjakom. »Za nas je najveći kompliment da su svugdje nailazili na veliko gostoprimstvo i poliglote«, piše autorica. Svi su im bili spremni pomoći savjetima, preporukama što vidjeti, kojim putem najbrže stići i to na svim vodećim jezicima.

Prva regata kupa

U Puli je održana 33. međunarodna veslačka regata Pula 2019. koja se ujedno bodovala kao prva regata Kupa Miljenko Finderle, piše novinar Roberto Car.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

Naime, Puljani su na koncu osvojili naslov najboljeg kluba, dok je pehar »Istra100« za najbolje juniore i ove godine završio u vitrinama Trešnjevke. Istarski su klubovi imali vrlo dobar nastup, upisavši ukupno 14 pobjeda.

(Snimila: Jelena Milović)(Snimila: Jelena Milović)

Veslačice i veslači Istre ostvarili su osam pobjeda, Medulinci su slavili četiri puta, dok je rovinjski Arupinum upisao dvije pobjede. Inače, 38. izdanje ove regate održat će se narednog vikenda, u subotu 13. travnja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter