BURNO U VODNJANU

Odbijena točka o Izmjenama i dopunama PPU-a, Pastrovicchio: Vijećnici koče razvoj Vodnjanštine

| Autor: Doria Mohorović
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Ne jenjavaju reakcije nakon nedavno održane sjednice vodnjanskog Vijeća, na kojoj su vijećnici odbili donošenje odluke o izmjeni i dopuni prostornog plana uređenja Grada Vodnjana, kao i odluke o proglašenju komunalne infrastrukture javnim dobrom u općoj uporabi. Vodnjanski gradonačelnik Edi Pastrovicchio, koji je predložio uvrštenje tih dodatnih točki u dnevni red sjednice, vijećnike je zbog toga optužio da koče razvoj Vodnjanštine.

Potom se medijima s priopćenjem obratio nezavisni vijećnik Denis Sgagliardi, rekavši da je sjednica bila nakaradna. Kako je obrazložio, tek dan uoči sjednice predsjednica Vijeća Romina Bilić upoznala je vijećnike s gradonačelnikovim zahtjevom za nadopunom dnevnog reda sa spomenute dvije dodatne točke. A zbog toga su prijedlog i odbili.

Premalo vremena

- Takve su točke opsežne i nikako se kvalitetno ne mogu proučiti u roku od 24 sata. Mislim da nitko od vijećnika nije izabran da diže ruke na "lijepe oči". Ja prvi ne vjerujem gradonačelniku Pastrovicchiju, a niti nekolicini djelatnika u gradskoj upravi i nikada nisam podržao neku odluku bez da sam je prije proučio i konzultirao se s osobama koje su stručne u pojedinim područjima - rekao je Sgagliardi, pa se osvrnuo na spomenute točke.

- Što se tiče izmjena prostornog plana, to je jako složena procedura koja se sigurno ne donosi preko noći jer izmjene prostornog plana utječu na život svih građana i građanki našega grada. To je odluka koja mora proći široku javnu raspravu i savjetovanje sa stručnjacima. Gradonačelnik je imao više opcija za stavljanje te točke na dnevni red, a da to nije preko noći, po hitnoj proceduri.

Upitao je Sgagliardi i zašto bi sada mijenjali važeći prostorni plan, kada, kako on ističe, gradska uprava ne izdaje građevinske dozvole, odnosno. odbijaju oko 50 posto zahtjeva godišnje.

(Arhiva Glasa Istre)Edi Pastrovicchio (Arhiva Glasa Istre)

S druge strane, vodnjanski gradonačelnik na svom je Facebooku profilu, pak, napisao da opravdanja vijećnika za odbijanje odluka da "nije bilo na vrijeme" i da "nisu upoznati sa sadržajem" - ne stoje.

- Nakon tri sastanka s vijećnicima od siječnja do ožujka na temu 10. Izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Vodnjana, na sjednici su "iznenađeni i neupućeni" glasali da ne žele na dnevni red sjednice Gradskog vijeća moj prijedlog da se ide u Izmjene Prostornog plana. Novac za izmjene prostornih planova nudi nadležno Ministarstvo, drugi gradovi već su donijeli takvu odluku da bi se što prije mogli kandidirati za ta sredstva. Mi tu odluku po odluci vijećnika nećemo usvojiti i nećemo dobiti novac Ministarstva. A u izmjene Prostornog plana svakako moramo ići po zakonu jer Plan moramo digitalizirati.

To znači da će novac za to biti potrošen direktno iz proračuna grada, na teret građana - rekao je vodnjanski gradonačelnik.

Igrališta i parkovi

Prema njegovim riječima, Prostorni plan uređenja Grada Vodnjana je iscrpljen, star više od 15 godina i nadoštukan s devet izmjena.

- Ovo je bila prilika da bez troška po naše građane izradimo moderan, razvojni Plan, da skinemo s njega sve nelogičnosti i nedostatke. Svaki utorak dolaze mi investitori i građani, a svaki dan dobivam mailove o osnovanim potrebama da se izmjeni Prostorni plan. Do jučer sam tim zahtjevima odgovarao: "Ići ćemo uskoro u izmjene prostornog plana". Od danas je moj odgovor građanima i investitorima da razgovaraju s vijećnicima koji su odluku odbacili - rekao je Pastrovicchio, istaknuvši da su svojim glasom "ne" vijećnici rekli "ne" i održavanju košarkaškog igrališta u Peroju, dječjeg parkića u Peroju, Kacani, Fondolama i Gajani, igrališta u Gajani, sajmišta i Parka kažuna u Vodnjanu.

- Svojim apsolutnim "ne" ikakvim izmjenama Prostornog plana, rekli su "ne" daljnjem razvoju Grada i ostavili ga u 2007.godini.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter