Limski kanal je danas ponovno bio poprište zanimljivog gastronomskog iskustva - 2. izdanja manifestacije "Dan limskih oštriga". Kolone automobila, motora i ljudi iz cijele Hrvatske, ali i susjednih zemalja, slijevale su se prema rivi Limskog kanala s ciljem da kušaju morske delicije po kojima je i sam zaljev poznat.
Glavne zvijezde događaja bile su upravo svježe oštrige, pa se tako već na samom početku događaja stvorio red pred štandovima na rivi, gdje su se one otvarale i sirove posluživale uz nekoliko kapi limuna. Najčešće je njihovu konzumaciju pratila čaša bijelog vina.
Sirove oštrige, za koje se pobrinulo uzgajalište kamenica Istrida, jedino takvo na Limu, prodavale su se u porcijama od četiri komada po cijeni od deset eura, ili osam za 20 eura. Za ovo izdanje je, saznajemo od Emila Sošića, vlasnika Istride, izvađeno oko pet tisuća oštriga, više no što je to bilo prošle godine.
Osim stolova na rivi, gdje je okupljene zabavljala živa glazba, krcate su bile i terase tamošnjih restorana i lokala. Na Limu se okupilo i staro i mlado, a oni koji nisu ljubitelji ove školjke specifičnog okusa, iskoristili su vrijeme za šetnju, boravak na zraku ili za kušanje nečeg drugog iz ponude na štandovima. Na rivi su se mogli degustirati i lokalni proizvodi poput ekoloških vina Lunika, rakije i likeri OPG-a Olimp, kao i selekcija vina istarskih vinara koju je ondje nudio restoran Fjord. "Viking" je, pak, pripremio fritule i druge istarske domaće slastice. Oštrige su gostima ponuđene i u spomenutim restoranima koji su u povodu manifestacije po promotivnim iznosima nudili posebne menije bazirane na kamenicama.
Načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman nije krio zadovoljstvo odazivom posjetitelja kojih je bilo mnogo više no što se očekivalo.
- Dan limskih oštriga je pun pogodak. Činjenica je da s ovime dobivamo ozbiljnu promociju, ne samo Limskog kanala, nego i Općine Kanfanar. Posebno me veseli da u ovoj manifestaciji sudjeluju svi poslovni subjekti koji su svojom djelatnošću vezani uz Limski kanal, ali i drugi OPG-ovi s područja naše općine. Jer, promoviramo općinu Kanfanar, naše poduzetnike, naše OPG-ove, i to je zapravo dobitna kombinacija, rekao je Jurman istaknuvši da je ova manifestacija "dokaz da se u Istri mogu organizirati sjajne manifestacije i van turističke sezone".
- Danas ovdje imamo velik broj Slovenaca, Zagrepčana i Riječana i to je velik dokaz da turizam treba jačati i van turističke sezone. Jer kad je sezona, ljudi dolaze po inerciji. Treba im dati razlog dolaska i izvan ljetnih mjeseci, rekao je Jurman. Najavio je da će se nastaviti s održavanjem festivala oštriga i idućih godina, a nastojat će svaki put napraviti dodatan iskorak u organizaciji programa kako bi manifestacija bila što kvalitetnija.
Na drugo izdanje osvrnula se i direktorica Turističke zajednice Općine Kanfanar, Ivana Maružin Mrzlić.
- Veoma smo zadovoljni odazivom, od samog starta mase ljudi dolaze na Limski kanal i uživaju u svemu što smo pripremili u ovogodišnjem programu. Naravno da su glavna zvijezda oštrige, ali imamo i puno drugog sadržaja i drago nam je što vidimo osmijehe na licima naših posjetitelja, to nam je najbolji pokazatelj uspjeha ove manifestacije, rekla je Maružin Mrzlić.
Ovogodišnja manifestacija koja je lani pokrenuta u suradnji Općine Kanfanar i tamošnje turističke zajednice s ciljem dodatne valorizacije i popularizacije ove jedinstvene školjke, uz degustiranje svježih oštriga, ponudila je i mnoštvo dodatnih atrakcija.
Svaki puni sat održavala se i vožnja brodom po slikovitom Limskom zaljev uz stručno vodstvo ekipe iz JU Natura Histrica, za što je, kako se moglo vidjeti, vladao poprilično velik interes gostiju. U sklopu prezentacije, okupljeni su imali priliku čuti zanimljivosti o zaštićenim dijelovima prirode na području Limskog zaljeva i okolice, kao i o posebnostima podmorja te kamenica koje ondje rastu.
- Brodom prolazimo blizu obale, i tu se vidi velik broj kamenica u zoni plime i oseke. A malo ljudi zna da to nije naša, već pacifička kamenica, invazivna vrsta, namjerno unijeta na područje Mediterana u Francuskoj 50-ih, 60-ih godina, koja se vrlo brzo proširila cijelim Mediteranom, pa i u Hrvatskoj. Prvo mjesto u Hrvatskoj gdje je ona pronađena je upravo Limski zaljev. Radi velike probleme jer zauzima prostor našim vrstama, a sama je vrlo uspješna u naseljavanju, rekao je Sandro Dujmović iz Nature Histrice koji je zajedno s kolegicama posjetitelje upoznavao s karakteristikama ovog područja.
Na rivi su se održavali i edukativni kvizovi koji su pratili temu manifestacije, a posjetitelji su mogli razgledati i izložbu fotografija "Lim iznad i ispod" na kojoj su predstavljene razne mikrolokacije unutar zaštićenog područja Limskoga zaljeva. Izloženo je bilo i nekoliko fotografija iz podmorja Lima, za koje su se pobrinuli članovi ronilačkog kluba iz Vrsara.
Kao suvenir i podsjetnik na događaj, učenici i profesori Talijanske srednje škole iz Rovinja izradili su prirodne sapune na bazi maslinovog ulja obogaćenih komadićima ljušture limskih oštriga i dagnji, koji su pokazali kako ove školjke mogu poslužiti i kao piling.