Svi ljubitelji oštriga ove će nedjelje, u sklopu manifestacije Dan limskih oštriga, imati priliku uživati u jednoj od najcjenjenijih morskih delikatesa, i to upravo na mjestu po kojem su u Istri prepoznatljive - Limskom kanalu. One će se pred posjetiteljima otvarati i posluživati upravo na blagdan Sv. Josipa, jer su tada najpunije i najbolje.
Istaknuo je to načelnik Općine Kanfanar Sandro Jurman, tijekom jučerašnje najave drugog izdanja ove gastromanifestacije u Limskom zaljevu. Ovaj relativno novi događaj, pokrenut u suradnji Općine Kanfanar i tamošnje turističke zajednice, lani je, na svom premijernom izdanju, izazvao jako velik interes posjetitelja.
Ivana Maružin Mrzlić, direktorica TZ-a Općine Kanfanar, istaknula je da će kušanje sirovih oštriga održati na rivi Limskog zaljeva od 12 do 18 sati, a posjetiteljima će, smatra, posebno atraktivna biti prezentacija otvaranja kamenica.
Osim ponude na rivi, u tamošnjim restoranima, Vikingu i Fjordu, gastronomska ponuda bit će bazirana na limskim oštrigama. Ljubitelji morskih delicija imat će priliku, najavio je Vili Matošević, vlasnik restorana Viking, kušati oštrige na razne načine - u juhi, s tjesteninom, zapečene, a posjetitelje će dočekati još nekoliko kreativnih jela.
Osim glazbenog programa, bit će organizirane i vožnje brodom Limskim zaljevom, a posjetitelje će, ističe direktorica Maružin Mrzlić, dočekati i zanimljiva izložba fotografija s raznih lokacija u Limskom zaljevu. Kuriozitet je da će se među njima naći i podvodne fotografije, pa će se gosti imati priliku "zaviriti" u podmorje ovog slikovitog zaljeva, zaštićenog kao posebni rezervat u moru.
Osim organizacijskog iskoraka, otkrila je još jednu ovogodišnju novost - suvenire napravljene u suradnji s Talijanskom srednjom školom iz Rovinja. Riječ je o prirodnim sapunima obogaćenima zrncima ljuštura kamenica iz Limskog zaljeva, koji će imati i funkciju pilinga, a krasit će ih dojmljiva ambalaža s motivima ovog područja.
Načelnik je naglasio da je riječ o najnovijoj manifestaciji koju je Općina Kanfanar pokrenula s ciljem bolje valorizacije i promocije određenih posebnosti i bogatstava koje ova općina ima.
- Marikultura i uzgoj kamenica u Limskom kanalu svakako je jedna od tih stvari. Stoga mi je zadovoljstvo što smo u svim gospodarstvenicima i poduzetnicima koji djeluju na području Limskog kanala dobili partnere za ovu manifestaciju. Prošlogodišnji interes pokazao je da je ova manifestacija vrijedna pažnje. Ove godine napravili smo određene organizacijske iskorake i vjerujem da ćemo, s obzirom na velik broj posjetitelja lani, koji nas je na neki način ulovio nespremne, ovoga puta biti na višoj razini što se tiče organizacije i da će manifestacija postati tradicija i razlog radi kojeg se u ožujku dolazi u općinu Kanfanar i u Limski zaljev, rekao je Jurman.
Dodao je da su, uz Istridu kao koncesionara koji se bavi uzgojem kamenica u Limskom kanalu, uključili i lokalne OPG-ove s područja općine Kanfanar, pa će u ponudi na otvorenom, uz kušanje oštriga, biti i mnogo lokalnih proizvoda.
- Vjerujem da će ovo biti jedna lijepa manifestacija, zazivamo samo lijepo vrijeme, zaključio je Jurman.