Na rivi Limskog zaljeva održano je treće izdanje popularne gastronomske manifestacije Dan limskih oštriga. Kiša koja je prijetila cijeli tjedan, na kraju je izostala tako da su mnogobrojni posjetitelji mogli uživati u lijepom vremenu i morskoj deliciji koja puninu svoga okusa nudi baš u ovo doba godine. U pratnji načelnika Općine Kanfanar Sandra Jurmana, Limski kanal je posjetio i istarski župan Boris Miletić koji je prigodnim govorom službeno otvorio "feštu od oštrige".
(Snimio Milivoj Mijošek)
-Ova manifestacija je potvrda da limska oštriga ima velik potencijal. To je školjka koja posjeduje izvoran okus našeg Jadrana u što se možete uvjeriti ovdje gdje vam oštrigu praktično iz mora posluže na pjat, a kad tome pridodamo i kapljicu domaćeg vina sa kojom se odlično sljubljuje, dobijete potpuno unikatan doživljaj našeg podneblja. Drago mi je što na ovaj način razvijamo onu našu glavnu ideju turizma tokom cijele godine, a ne samo u ljetnim mjesecima. Gastronomija je sigurno jedan od glavna tri motiva dolaska posjetitelja u našu prekrasnu Istru. Ujedno veseli činjenica da se svaka naša općina trudi varolizirati svoju tradiciju, baštinu i neke autohtone proizvode, tako da mogu samo čestitati načelniku Jurmanu na odličnoj ideji i Turističkoj zajednici što na ovaj način najbolje promoviraju i Lim i Kanfanar i našu prelijepu Istru, rekao je župan Miletić proglasivši Dan limskih oštriga otvorenim.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Zadovoljstvo, gastronomskom manifestacijom i smjerom u kojem se razvija cijela priča, nije krio ni načelnik Jurman koji je ujedno i idejni začetnik cjelokupne inicijative oko promocije Lima i oštrige kroz jedinstvenu feštu.
-Prije dvije godine kad smo pokretali Dan limskih oštriga znali smo da postoji ozbiljan potencijal, ali svejedno smo bili zatečeni odazivom i velikim interesom ljudi. To nam je na neki način dalo obavezu da svako slijedeće izdanje bude još kvalitetnije organizirano. Dan limskih oštriga je priča sa tradicijom jer uzgoj oštriga ovdje ima dugu povijest. Ovo je jedna od mnogih manifestacija koje Općina Kanfanar organizira sa ciljem širenja turističke ponude na cijelu godinu, a isto tako bitna je i valorizacija domaćih proizvoda, istarske gastronomije i baštine, te isticanje lokalnih vrijednosti. Jako nam je bitno na ovakvim događanjima okupiti sve lokalne poduzetnike i proizvođače iz naše općine, tako da je ovo uz njihovu promociju i naša težnja da se Limski kanal učini mjestom mnogobrojnih posjeta tijekom cijele godine, rekao je Jurman zahvalivši se svim izlagačima na trudu, županu i Istarskoj županiji na podržci te mnogobrojnim posjetiteljima na dolasku uz nadu da će pohoditi i ostale manifestacije u organizaciji Općine Kanfanar.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Posjetitelji su i ove godine imali priliku kušati svježe limske oštrige direktno iz mora, kao i uživati u raznim jelima na bazi školjke koja su se posluživala u obližnjim restoranima i šatoru koji je bio postavljen na rivi za slučaj lošeg vremena, koje je na sreću izostalo. Brojke kažu da svih ovih godina mnogobrojni posjetitelji u prosjeku pojedu gotovo pet tisuća oštriga po manifestaciji. Dan limskih oštriga se ciljano održava početkom proljeća točnije oko sv. Josipa koji se slavi 19. ožujka jer se vjeruje da su školjke najbolje upravo u ovo doba godine.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Uz gastronomske delicije, domaću malvaziju i istarske slastice gosti su imali mogućnost uživanja u vožnji brodom po Limskom zaljevu i razgledanju samih uzgajališta školjki. Na okolnim štandovima bila je organizirana prigodna prodaja lokalnih proizvoda koje su nudili OPG-ovi, obrtnici i mali proizvođači iz Kanfanarštine.
Za glazbeni dio programa pobrinuo se glazbeni duo Little Whisper koji čine Diana i Patrik Sirotić.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Za građane koji su bili voljni naučiti nešto više o kamenicama, od procjenjivanja kvalitete do upoznavanja sa inovativnim i održivim načinima uzgoja europske plosnate kamenice, bile su organizirane besplatne radionice u prizemlju restorana Fjord pod vodstvom dr. sc. Nade Vahčić, umirovljene redovite profesorice u trajnom izboru Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Bila je to svojevrsna edukacija o nutritivnim vrijednostima oštriga, načinu konzumacije, vrsti uzgoja, geografskoj rasprostranjenosti i mnogim drugi detaljima.
-Oštriga se uglavnom konzumira sirova uz dodatak limuna, ali se može i termički obrađivati i spremati poput ostalih školjki. Obradom se većinom gube njene nutritivne vrijednosti i dolazi do denaturacije proteina, a mijenja se i tekstura jestivog dijela. Sirove su bogate mineralima i vitaminima, posebno selenom, cinkom i željezom što ih najviše razlikuje od ostalih vrsta školjki. Postoje razlike i među samim kamenicama, a okusno razlikujemo pacifičke, atlanske i europske u koje ubrajamo i ove naše. Općenito su razlike, i kemijske i senzorske, vezane i za vrstu i za stanište koje uvjetuju temperature mora i salanitet, rekla je profesorica Vahčić.
Tijekom radionica koje su traje po pola sata, svaki sudionik je mogao degustirati po dvije kamenice nakon čega je svoje dojmove upisivao u pripremljene obraze. Svojevrsno istraživanje dojmova kod ljubitelja oštriga poslužit će u daljnjoj znanstvenoj analizi uzgoja ove vrste školjke.
Radionice se održavaju u sklopu projekta Marinet – Mariculture Network: Primjena novih tehnologija za diversificiranu održivu akvakulturu usmjerenu na zdravo društvo i konkurentne regije. Marinet je europski projekt programa Interreg Italija – Hrvatska 2021. – 2027. koji se bavi inovacijama u uzgoju riba i školjkaša te jačanjem suradnje Hrvatske i Italije u toj gospodarskoj grani s ciljem poboljšanja biosigurnosti, ekološke održivosti i gospodarstva tih zemalja.
(Snimio Milivoj Mijošek)
-Akvakultura je važna gospodarska djelatnost duž jadranske obale, a njezini proizvodi zauzimaju istaknuto mjesto u prehrani stanovništva prekograničnih regija. Školjkaši i ribe te prerađevine od njih traženi su na nacionalnom, ali i međunarodnom tržištu. U morskom se okolišu događaju promjene izazvane klimatskim promjenama te iskorištavanjem i onečišćenjem mora, a od morske se akvakulture očekuje da prilagodbama tehnika uzgoja očuva morsko stanište, ali istodobno i postigne zadovoljavajuću razinu tržišno konkurentne proizvodnje te osigura sljedivost i sigurnost hrane. Projekt Marinet predložit će inovativna rješenja za te izazove. Neka od tih rješenja uključuju umjetnu inteligenciju, stvaranje učinkovitijih kolektora za uzgoj školjkaša i nove načine pakiranja proizvoda, kazala je prof. dr. sc. Greta Krešić, voditeljica Katedre za hranu i prehranu Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu Sveučilišta u Rijeci i voditeljica radnog paketa projekta Marinet.
U uzgoj riba i školjkaša u Jadranskom moru uvodi se digitalizacija. Hrvatski i talijanski stručnjaci izradit će aplikaciju kojom će se pratiti kvaliteta mora te dobrobit i zdravstveno stanje riba i školjkaša u uzgajalištima. U uzgajalištima će se postaviti senzori, a umjetna će inteligencija obrađivati prikupljene podatke. Uzgajivači će tako stanje u uzgajalištima moći nadzirati putem pametnih telefona. Aplikacija će uzgajivače upozoravati na promjene u okolišu te one u izgledu i ponašanju riba.
(Snimio Milivoj Mijošek)
Oštriga ili kamenica (lat. Ostrea edulis) je mekušac iz razreda školjkaša, koji živi u umjerenim i toplim obalnim vodama svih oceana. Po vanjskom izgledu je sivokamenaste boje, s dvjema nesimetričnim ljušturama grubog i nepravilnog oblika – donja je udubljena, a gornja plosnata.
Između ljuštura je mesnato tijelo, mekane i sočne teksture, slatko-slanog okusa. Obično obitavaju u zonama plime i oseke do dubine od oko 80 m. Može narasti do 14 centimetara, a prosjek joj je oko 8 centimetara. Životni vijek kamenice je od 5 do 10 godina.