sveti petar u šumi

Ministar Oleg Butković otvorio "S klobasicom u EU": "Ova manifestacija pokazuje kakve mi to vrijednosti imamo"

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Potpredsjednik Vlade, ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković otvorio je deseto izdanje međunarodnog sajma S klobasicom u Europu, Dane hrvatskih kobasica i salama, ujedno i 7. Sajam hrvatskih zaštićenih proizvoda, koji se tijekom ovog vikenda održavaju u Svetom Petru u Šumi uz prigodni sajamski, gastro i zabavni program.

- S klobasicom u Europu, manifestacija je koja, s obzirom na naše specifičnosti i na našu tradiciju, pokazuje Europi i svijetu kakve mi to sve vrijednosti imamo, po čemu smo posebni, po čemu smo najjači, a sigurno je da je Istra i s maslinovim uljem, sa vinom, gastronomijom općenito, naravno turizmom, ali i s istarskom klobasicom, specifična, poručio je Butković.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Uručio je potom nagradu za najbolje ocjenjenu kobasicu sajma, supetarskom OPG-u Franjul, šampionu ovogodišnjeg sajamskog izdanja i ponosnom vlasniku pobjedničke šampionske štafete sajma, čija je istarska kosnica osvojila najviše bodova, u konkurenciji rekordnih 210 uzoraka kobasica i salama iz Hrvatske, Slovenije, Austrije, Mađarske, Srbije, Bosne i Hercegovine i Portugala, koliko ih je dostavljeno na dvodnevno senzorno ocjenjivanje kobasica i salama.

Rekordan broj uzoraka

Na svečanom otvaranju u Hrvatskoj kući kobasica uručene su i nagrade najboljima ovogodišnjeg sajamskog izdanja i senzornog ocjenjivanja, odnosno šampionima u svih jedanaest kategorija, ali i jubilarne, šampionske plakete sajma najuspješnijima u proteklih deset sajamskih izdanja, tako je za pet šampionskih titula plaketu dobio Premes Tinjan, šest šampionskih titula OPG Slađan Novosel »Kulen Novosel« iz Belišća, za šest šampionskih titula uključujući ukupnog pobjednika sajma OPG Franjul iz Svetog Petra u Šumi, za šest šampionskih titula i dvije titule ukupnog pobjednika sajma Histris iz Sv. Petra u Šumi, a sedam šampionskih titula OPG Milan Udovičić iz Žminja.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Načelnik Općine Sveti Petar u Šumi Mario Bratulić, ujedno predsjednik organizacijskog odbora sajma kao i senzornog ocjenjivanja, poručio je da je nakon deset godina, sajam postao ne samo istarski, hrvatski, nego i međunarodno značajan.

- Samo ocjenjivanje kobasica i salama na koje je prostiglo rekordnih 210 uzoraka u jedanaest kategorija pokazalo je da smo stvorili priču da se bez klobasica i salama više »ne more nigderi« i da smo cijelo bogatstvo suhomesnatih proizvoda digli na jedan viši nivo. Brendiramo Sveti Petar u Šumi u zavičaj tradicije, a sljedeći korak je stvaranje općinskog brenda San Petrus kao jednog jedinstvenog brenda na nivou cijele Hrvatske i šire, izjavio je Bratulić.

Prisutnima su se obratili i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Anton Kliman, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane u Ministarstvu poljoprivrede Zdravko Barać, a u ime Istarske županije, generalnog pokrovitelja svih deset sajamskih izdanja, župan Boris Miletić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Kaže poslovica da ima više dana nego kobasica, ali ne i u Svetom Petru u Šumi. Mala općina s tek nešto više od tisuću stanovnika ima šest registriranih proizvođača kobasica i drugih mesnih proizvoda, a u suradnji s Istarskom županijom, Turističkom zajednicom središnje Istre te brojnim partnerima i pokroviteljima, od 2013. godine organizira sajam S klobasicom u Europu, s ciljem promocije i poticanja proizvodnje i prodaje kobasica i ostalih tradicionalnih proizvoda, i željom da se velikoj europskoj obitelji predstavi onim najboljim, a to su domaći proizvodi koji odišu drevnom tradicijom, vrhunskom kvalitetom, i umijećem prenošenim s koljena na koljeno.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Na jubilarnom sajmu izlaže oko 120 izlagača iz Hrvatske i Slovenije, a predstavljaju se i partneri srednjoeuropskih zemalja. Najviše je izlagača suhomesnatih proizvoda, kobasica, pancete, ombola, pršuta, kosnice, kulena, kulenove seke...., no i brojnih drugih proizvoda lokalnog podneblja poput meda, vina, rakija, sira... Suhomesnati proizvodi izloženi su na sajamskom prostoru u školskoj dvorani, dok su ostali izlagači u šatoru na trgu te na otvorenom djelu trga.

Sin Loris najzaslužniji

Na štandu OPG-a Franjul pitali smo koja je tajna šampionske istarske kosnice.

- Prvo i osnovno je domaća sirovina, budući da imamo uzgoj svojih svinja, to je najvažnije, znači dobra sirovina, svinja teška oko 220 do 260 kilograma. Istarska kosnica dozrijeva do tri mjeseca i u biti u njenoj proizvodnji nema neke posebne tajne. Mi smo mali OPG koji se može u potpunosti tome posvetiti, radimo obiteljski, pa možda je i to razlog uspjeha. Sin Loris ovoga je puta najviše zaslužan, ove se godine najviše oko toga potrudio, kazala je ponosna majka Ljubica Franjul.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

OPG Franjul proteklih je godina pet puta dobio titulu šampiona u raznim kategorijama, a sada je i ukupni pobjednik. Jedanaest mu je godina, započeo je s radom 2013. godine kada i sajam s Klobasicom u EU.

- Samo što smo mi radili i one godine kada je bila korona, a sajam se tada nije održao, kazala je Ljubica Franjul.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter