HIBRID ČEŠLJUGARA I KANARINCA

Baštardin iz Labina najljepši je ptić na svijetu, razgovarali smo s čovjekom koji ga je uzgojio

| Autor: Branko Biočić
(Snimio: Branko Biočić)

(Snimio: Branko Biočić)


Šareni hibrid češljugara i kanarinca uzgajivača ptica iz Labina, Roberta Paliske, okitio se titulom svjetskog prvaka na 71. Svjetskom ornitološkom prvenstvu koje je održano krajem siječnja u španjolskom gradu Talaveri de la Rena pored Madrida.

Na toj je smotri sudjelovalo više od 20 tisuća ptica iz cijeloga svijeta, a među njima 157 iz Hrvatske koje su osvojile 26 medalja, od čega 13 zlatnih, sedam srebrnih i šest brončanih medalja.

Paliska se u istoj kategoriji natjecao s još jednom pticom, bratom šampiona, koji je osvojio peto mjesto, što je također uspjeh, a u Istru je stigla još jedna srebrna medalja. Osvojila ju je ptica hibrid u jednoj drugoj kategoriji Puljanina Ervina Jelenca, predsjednika Udruge za zaštitu i uzgoj ptica Istra Pula i Hrvatskog ornitološkog saveza.

U povijesti je zlato u Istru prije desetak godina donio samo još uzgajivač Josip Kresina iz Žminja, također u kategoriji šarenih hibrida ili kako uzgajivači vole reći, baštarda.

Kruna karijere

Suci na izložbi ocjenjuju stas, boju perja, kvalitetu perja i oči ili pojednostavljeno rečeno sveukupan sklad i ljepotu jedinke.

– To nije natjecanje u pjevanju, ocjenjuje se ljepota ptice, njezin stas, boja, simetričnost, stav, tijelo, živahnost… Za pjevanje su druga natjecanja. Jako sam ponosan na ovaj uspjeh, to je vrh, najviše što se može postići.

Da na svjetskom prvenstvu osvojiš drugo ili treće mjesto već si sretan, a kada osvojiš prvo, samo što ne plačeš od sreće. Ovo mi je sedmo svjetsko prvenstvo, odlazio sam i ranije u Italiju, Portugal, Nizozemsku, ali i na natjecanja i smotre po Hrvatskoj, Italiji i Sloveniji gdje sam osvajao nagrade, ali ipak je ovo kruna svega, govori nam 57-godišnji Roberto, inače dugogodišnji djelatnik Komunalnog poduzeća 1. Maj Labin kojeg smo posjetili u njegovoj kući u naselju Marcilnica gdje u dvorištu ima uzgajalište ptica.

Kaže da stvaranje šampiona traži godine rada.

– Prije svega, trebaš imati »dobru krv«. Ja imam češljugara koji je već dao jednog svjetskog prvaka, ovo mu je drugi, a kupio sam ga od uzgajivača u Rijeci. Moj šampion je iz prošlogodišnjeg legla i može se natjecati još dvije godine. Sljedeće godine prvenstvo se održava u Portugalu. Ptica svake godine postaje ljepša, ali neka, naprimjer, samo malo ošteti rep, on više nije za natjecanje, objasnio je.

Od mladih dana

Paliska uzgaja ptice još iz mladih dana.

– Počeo sam još kao dječak loviti gardeline i tada sam se zaljubio u njih. Zatim sam od nekih uzgajivača kupio gardeline i počeo ih uzgajati. Prvi kupljeni bio je od Brice s markata. Trenutačno imam 70 ptica svih boja, to je matica koja nije za prodaju nego služi za razmnožavanje.

Nakon parenja u kolovozu i rujnu bit će ih dvjestotinjak, ako bude sreće. To je skup hobi, opremu, hranu i lijekove kupujem u Italiji jer je to tamo jeftinije nego kod nas, a često ovdje ni ne možeš naći što ti treba.

To je zahtjevan hobi, treba i čistiti kaveze, meni pomaže supruga Elena. Dok ptice same sebe hrane je u redu, ali kada ih moraš hraniti i liječiti, to traži ulaganja. Tek kada ih prodaš onda si na nuli, kaže Roberto.

Ističe da se njihova cijena ovisno o kvaliteti i vrsti kreće od 50 do 500 eura. Uglavnom ih kupuju drugi uzgajivači koji traže kvalitetu dok obični građani rijetko.

– Sve je manje ljudi koji se žele time baviti. Mlade to više ne zanima, u Labinu se time bavi 15-godišnja Enia Kovačević i njezin otac. Enia je najmlađa članica Hrvatskog orintološkog saveza. Ja imam dvoje malih unuka koji za sada ne pokazuju zanimanje za ptice i da me naslijede, kaže Roberto te najavljuje da će se i dalje time baviti, odlaziti na natjecanja i donijeti u Labin još koju zlatnu medalju.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter