Klaudio Ladavac

Fažanac nominiran za veliku nagradu VES-a (Visual Effects Society)

| Autor: Vanesa Begić
Klaudio Ladavac (Arhiva)

Klaudio Ladavac (Arhiva)


Rodom Fažanac Klaudio Ladavac, nastanjen već nekoliko godina u Kanadi, i ove je godine dio tima koji je nominiran za nagradu VES (Visual Effects Society) za rad na slavnom filmu »Guardians of the Galaxy Vol. 3« (Čuvari galaksije, Vol. 3). Prošle je godine bio nominiran za isto to veliko priznanje za rad na filmu »Top Gun 2: Maverick«.

Ono što treba posebno istaknuti je da je Klaudio, koji ne krije zadovoljstvo, iako je vrlo skroman i ne voli toliko isticati uspjehe, sve postigao sam. Njegov je marljiv rad ipak primijetio Atomic Fiction, studio za vizualne efekte na filmovima i tv-serijama.

Bilo je 2018. godine, a sve što je naučio o tom, za mnoge kompleksnom i zahtjevnom svijetu 3D modeliranja, naučio je kao samouk, što je potom dodatno usavršio u Kanadi radeći uz neka od vodećih imena u branši, što ga je, slijedom svega toga, vodilo iz jednog uspjeha u drugi.

Na početku je radio na manjim projektima za Netflix, a uskoro je krenuo rad na »TGM« projektu, što je bilo kodno ime za »Top Gun 2: Maverick«.

Iako nagrada VES nije Oscar, vrlo je važna nagrada, posebno za sve one koji se bave specijalnim efektima, a u svom radu je prošle godine, primjerice za nastavak Top Guna izradio ukupno tri od četiri glavne letjelice, odnosno borbena aviona.

U svojoj karijeri radio je na raznim projektima za Marvel, Netflix, Apple, Amazon Prime te za druge kompanije, gdje se odmah istaknuo svojim trudom i radom te uspjesi nisu izostali.

- Rad na ovom filmu uz sjajnu ekipu bio je itekako poticajan. Posebno je bio zahtjevan prikaz tog »nepostojećeg« okruženja, te bilo je sjajno imati toliko kreativne slobode u procesu nastajanja toga filma. Puno je truda uložio ovdje cijeli tim, kako bi sve to ispalo na najbolji mogući način, a imao sam sjajne suradnike, veli skromni Ladavac. Dodjela nagrada bit će 21. veljače. No, već sama nominacija, dvije godine zaredom iznimno je veliki uspjeh za ovog Fažanca koji je na taj način došao, svojim radom i trudom došao do svjetske slave.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter