javno-privatno partnerstvo

Istarske Toplice žele snažnije razviti svoje potencijale. Moguća je suradnja s Tehničkim fakultetom u Puli i Općinom Oprtalj

| Autor: Gordana Čalić Šverko
(Snimila Gordana Čalić Šverko)

(Snimila Gordana Čalić Šverko)


Tema javno-privatnog partnerstva jako je zanimljiva, osobito u ovom razdoblju kojeg Istarske Toplice proživljavaju kao lječilište koje je imalo dubioze najviše u COVID i post-COVID razdoblju i u fazi je pregovora sa strateškim partnerom, istaknuo je Dražen Kostelac, novi ravnatelj Lječilišta Istarske Toplice, svjetski znanstvenik iz interdisciplinarnog polja projektni management, na panelu koji je održan na temu »Javno-privatno partnerstvo po modelu uspješnih europskih zemalja«.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Uz njega, u panel diskusiji sudjelovali su i Marko Kršulja, dekan Tehničkog fakulteta u Puli, Sven Maričić, izvanredni profesor pulskog Tehničkog fakulteta, znanstvenik i inovator, te Leo Bazjak, načelnik Općine Oprtalj.

- Model kojega bismo uz strateško partnerstvo htjeli implementirati je i javno-privatno partnerstvo. Konkretno, suradnja sa Sveučilištem u Puli, odnosno Tehničkim fakultetom, i Općinom Oprtalj, na novim projektima kao i onim koji su spremni za EU poticaje, kao što je EU projekt »Quality of life +55«, kojim bi se ponudio cjeloživotni boravak osobama starijim od 55 godina, kazao je Kostelac.

Mjesto za edukaciju

Općina Oprtalj, rekao je načelnik Kostelac, sigurno ima terena koji su u njenom vlasništvu, koji se mogu dati povoljno, u koncesiju i uz subvencionirane kamate, kadrovima koji su Lječilištu neophodni, od konobara do inženjera i liječnika. Suradnjom dionika javno-privatnog partnerstva šanse za dobiti europske poticaje rastu najmanje za 20 posto.

Izvanredni profesor Sven Maričić i dekan Tehničkog fakulteta Marko Kršulja, rado su se, kako su naglasili, odazvali pozivu ravnatelja Lječilišta Istarske Toplice, jer smatraju da je njihovim studentima i studenticama Lječilište jedna od mogućih destinacija za obavljanje stručnih praksi, ali i isto tako i za edukaciju.

- Općina Oprtalj kao takva, s obzirom na to da je mala, s malim kapacitetima i malim prihodom, sigurno ne može biti jak partner i preuzeti na sebe nekakve velike projekte, ali može biti partner u razvoju jedne takve priče na svome području što je zasigurno dobra stvar za budućnost ovog kraja, kazao je oprtaljski načelnik.

- Globalno gledajući, najčešći primjeri javno-privatnog partnerstva su promet, koji čini trećinu cjelogodišnjeg ulaganja, a potom slijede područja obrazovanja i zdravstva, naglasila je moderatorica panela Martina Savić, voditeljica prodaje i marketinga Lječilišta Istarske Toplice, a Bazjak uzvratio da i Hrvatska ima neke primjere javno-privatnog partnerstva.

Zdravstveni turizam

- Manje-više svi smo upoznati s onima vezanim uz promet, a ono što bi bilo potrebno više razvijati kroz model javno-privatnog partnerstva su definitivno sustavi i projekti obrazovanja, a sigurno i zdravstva gdje su iz godine u godinu potrebe sve veće, nadovezao se Bazjak.

- Prema modelu uspješnih europskih zemalja imamo priliku vidjeti da privatni sektor ne sudjeluje samo u realizaciji projekta, nego i u procesu odlučivanja gdje isto tako svjetska iskustva ilustriraju važnost doprinosa uspješnog javno-privatnog partnerstva putem lokalnog razvoja, a to su povećana socijalna kohezija, jeftinije korištenje resursa, poboljšano pružanje socijalnih usluga, promocija zapošljavanja i dobro upravljanje, rekla je Savić.

(Snimila Gordana Čalić Šverko)(Snimila Gordana Čalić Šverko)

Zdravstveni turizam, jedna od najbrže rastućih grana turizma u Hrvatskoj, pridonosi produžetku sezone. Potencijali Istarskih Toplica koje po kvaliteti i ljekovitosti vode pripadaju među prva tri termalna izvora u Europi, u tom su segmentu veliki, a osim zdravstvenog koji uključuje medicinski, lječilišni i wellness turizam, mogu razvijati i sportski i vjerski turizam.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter