Pravi jesenski ugođaj uz miris dunja i rakiju od kuša (Snimio Anđelo Dagostin)
Istra, poznata po svojoj prekrasnoj obali, slikovitim gradovima i bogatoj povijesti, ne prestaje oduševljavati svojim čarima tijekom jeseni. Vrijeme je to bogatih boja, mirisa i okusa, a mi ćemo vas provesti kroz neke od najsjajnijih trenutaka ove predivne sezone. Jesen u Istri donosi predivnu paletu boja u prirodi. Šume se odijevaju u različite nijanse crvene, žute i narančaste, a vinogradi sazrijevaju pod toplim jesenskim suncem. Ovaj period je savršen za šetnje i vožnje biciklom po istarskim šumama i vinogradima.
No, jesen u Istri također znači uživanje u obilju domaće hrane i vina. Tako se inventivna Turistička zajednica središnje Istre dosjetila organizirati gastroturneju "Jesen na pijatu u središnjoj Istri" koja se održava četvrti put u odabranim ugostiteljskim objektima u središnjoj Istri. Ove se godine u gastronomsku manifestaciju uključilo šest ugostiteljskih objekta, a u njihovim ukusnim menijima, u kojima se nalaze gljive, buče, jabuke, kruške, šljive, smokve i sve ostale jesenske delicije, može se uživati do 27. listopada.
Ovoga smo puta odabrali posjetiti konobu "2. Peron" u samom srcu Istre, u mjestu Cerovlje, mjestu koje svoj razvoj najviše duguje izgradnji željezničke pruge kroz Istru krajem 19. stoljeća, a otuda i naziv konobe koja radi već osam godina na mjestu gdje se prije nalazila lokalna gostionica. Njihova je kuhinja uvijek prilagođena godišnjim dobima, pa tako i jeseni. U sklopu gastroturneje "Jesen na pijatu u središnjoj Istri" nude kao predjelo rižot s cukom i čipsom od cikle, kao glavno jelo hrskavi janjeći kotlet na žaru sa sjemenkama, kremom od cuke i njokom od palente, te za desert slatku krostatu od cuke s jesenskim crumbelom. Ova inventivna jela, kao i inače, zajedničkim su snagama osmislili vlasnici konobe Mariela Ančić Lušetić i Armando Lušetić zajedno s kuharima Mauriciom Altinom i Jakovom Opatićem.
- Gosti su bili oduševljeni, kaže Armando Lušetić, dodajući da njima nije glavna ljetna sezona već upravo ostala godišnja doba kada ih posjećuju uglavnom domaći gosti.
No, to ne znači da se može samo ovaj slijed jela naručiti. Nude domaća istarska jela: maneštre, juhe (trenutno od buče), domaću tjesteninu (s tartufima), fuže, rafiole punjene sirom, njoke, makarune, ali i vrhunski komad mesa, ramstek, biftek, fiorentinu, vratina, svinjska rebra koje spremaju na ognjištu ispred samih posjetitelja koji i sami mogu sugerirati koliko žele da im biftek bude zapečen. Pogotovo klinci, ali i odrasli, zažele se dobre pizze, pa su vlasnici mislili i na to. Nude tanke i hrskave pizze po uzoru na talijanske, pečene u krušnoj peći, s kvalitetnim sastojcima poput mozzarelle i mozzarelle bufala, kuhanog pršuta, te ostalih svježih i provjerenih namirnica.
Ambijent konobe je zaista primjeren jesenjem dobu. Za svakim stolom stoji vaza tek ubranih žutih cvijeća čičoke, a ispred konobe bundeve i ostali jesenji simboli. Za to je ponajviše zaslužna supruga i suvlasnica Mariela koja suptilno dekorira konobu prema godišnjim dobima. Svuda se vidi njena ruka pa je tako čak i jelovnik "Jeseni na pijatu" oplemenila biranim jesenjim stihovima Van Gogha, Stephena Littleworda i Đorđe Balaševića. Inače, nude vina najpoznatijih istarskih vinara kao savršenog spoja okusa i mirisa ovoga kraja. Ova je konoba vrlo brzo postala prepoznatljiva u širem području, pa nas je zanimalo u čemu je recept.
- Lako se uzdignuti, ali još je teže održavati visoku razinu ugostiteljstva. Kada više ne budemo mogli održavati tu kvalitetu tada više nećemo ni raditi, kaže Armando kojem u poslu pomaže i sin Berto. Rade svaki dan osim ponedjeljka i utorka, kapacitet interijera je za 32 osobe, a eksterijera za 34 osobe (po pravovremenoj najavi primaju i veće grupe gosti). Ispred konobe se nalazi veliko privatno parkiralište, a kao kuriozitet spomenimo da imaju privatnu punionicu za električna vozila.
S obzirom na ne tako davnu korona stanku, nedostatak kulinarskog kadra i ponekad zahtjevnost gostiju ne cvjetaju uvijek samo ruže u ovoj branši, pa nas je zanimalo jesu li ikad zažalili što su se već u zrelim godinama odlučili na ovu djelatnost.
- Ima teških trenutaka, ali nikad nismo zažalili, jer mi uživamo u tome. Oduvijek nam je bila želja imati tako nešto. Volimo raditi s gostima i vjerujem da nikad ne bismo bili upoznali toliko ljudi da nismo otvorili ovu konobu. Imamo dosta stalnih gostiju, ali uvijek dolaze i novi, kaže Armando.
Ono po čemu je u novije vrijeme osobita ova konoba je proizvodnja rakija u vlastitoj destilerije koju su otvorili prije tri godine. Najprodavanija im je rakija od kuša (kadulje), ali imaju i travaricu, rudu, orahovac, "kičicu" i "kozu". Moguće je samo kušati ili kupiti bocu za doma.
- Često u desertima ili glavnom jelu koristimo kuš (kadulju), ali i rakiju od kuša, napominje domaćin Armando.
Nakon dobrog ručka, vrijeme je za istraživanje prirodnih ljepota ovog kraja. Ova općina nudi prekrasne staze i pješačke putove za sve ljubitelje prirode. Preporučuje se šetnju do obližnjih Cerovljanskih bara gdje se može uživati u mirnom okruženju i divljoj prirodi u kojoj ponajviše uživaju ribolovci. U blizini su slikovita mjesta na brdu Draguć, Grimalda, Gologorica i Paz, zatim ladanjski dvorac Belaj, a tu je i obnovljena srednjovjekovna utvrda Posert.
Inače, u gastroturneju "Jesen na pijatu u središnjoj Istri" je uključeno još pet ugostiteljskih objekata. Agroturizam Stara štala (Borut, Cerovlje) nudi kao predjelo juha od cuke, glavno jelo pečeno meso u umaku od gljiva, restani krumpir i sezonsku salatu, te kao desert kolač od jabuke. Konoba Dišpet (Zajci, Pićan) se za predjelo odlučila za njoke od buče u umaku od šumskih plodova, glavno jelo je bucmasti praščić s prilogom, a desert "Legenda jeseni".
Zatim je tu konoba Jelenić (Lušetići, Pazin): aperitiv – rakija od masline, slijedi juha od bundeve, rižot s lisičarkama i miješana salata, te za kraj palačinke s marmeladom od smokve. Gračaška konoba Marino ima ovaj jelovnik: aperitiv, juha od buče, domaća tjestenina s gljivama i salata, te kolač s jabukama ili palačinka s domaćom marmeladom. I na kraju lovrečka Tomažova konoba iz Vošteni nudi istarsku maneštru, svinjski file (lungić), njoke s pancetom, špaleton i vrganjima, te kao desert štrudlu.
Općina Kaštelir-Labinci iznimno je ponosna na svoj ruralni identitet i ovdašnju domaću proizvodnju, a kaštelirska prodavaonica Butiga smještena na mjesnom trgu, svečano otvorena ovog ljeta, nastala je sa željom da proizvodi kaštelirskog kraja ljudima budu dostupni cijelu godinu.
Butiga je osmišljena zajedničkom suradnjom Općine Kaštelir-Labinci, Turističke zajednice Kaštelir-Labinci i Poljoprivredne udruge Vitis te nije samo mjesto kupovine, već i mjesto koje oživljava kulturu, tradiciju i identitet Kaštelira i Labinaca. Kroz proizvode koji se nude u trgovini svi imaju priliku istražiti autentične okuse, mirise i umjetnost ovdašnjeg kraja. Projekt je ujedno prilika da se podrže lokalni OPG-ovi i drugi proizvođači kroz direktnu kupnju od njih, čime se zapravo kupci povezuju s ljudima koji stoje iza svakog proizvoda. Butiga, dakle, predstavlja snažnu podršku lokalnoj proizvodnji i sjajan je primjer koji pokazuje kakve izvrsne ideje i projekti mogu nastati kad se ide putem razvoja održivog turizma, što je u Općini Kaštelir-Labinci jedan od osnovnih postulata funkcioniranja.
U idiličnom selu Podmeja, smještenom nedaleko poznatog Draguća, obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Dušić priprema se za događaj koji će oduševiti sve ljubitelje svježeg voća i prerađevina. OPG Dušić poziva sve na prve Dane otvorenih vrata i Festival jabuka koji će se održati 28. i 29. listopada.
Obitelj Dušić, već generacijama posvećena poljoprivredi, odlučila je otvoriti svoja vrata svim posjetiteljima kako bi podijelili bogatstvo svog rada i strasti prema uzgoju voća. Ovi će dani pružiti posjetiteljima priliku da istraže ovo prekrasno imanje i upoznaju se s procesom proizvodnje voća i prerađevina. Festival jabuka bit će središnji dio ovog događanja. OPG Dušić ponudit će raznovrsne sorte jabuka za degustaciju. Imati ćete priliku kušati sočne, hrskave jabuke i saznati sve tajne o uzgoju ovog omiljenog voća. Osim svježih jabuka, bit će dostupni i razni proizvodi od jabuka, poput voćnih namaza i jabučnog octa, ali i vina i maslinovog ulja koje su sami proizveli. Svi proizvodi nude prirodan okus i bogatstvo hranjivih sastojaka. Biti će tu i degustacija jabuka s obzirom na to da će imati pet i više različitih sorti jabuka, ali na programu su i igre za djecu.