Eliana Mikulić (Snimio Anđelo Dagostin)
Ponedjeljak je vjerojatno najgori dan za posjet pazinskoj tržnici (najbolji je subota), ali to smo shvatili tek nakon što smo je obišli. Nova ribarnica je ponedjeljkom zatvorena, pa ćemo u nju svratiti nekom drugom prilikom, a u zatvorenom dijelu tržnice, izuzev stalnih radnji, zatekli smo samo jednu prodavačicu, Dajanu Leši iz Tinjana, koja je prodavala voće i povrće.
A kod nje uistinu svega, najvećim dijelom iz njezinog obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva u Šuranima. Cijene koje smo kod nje vidjeli glase - Krumpir se prodaje za 1,6 eura za kilogram, kelj po 2 ura, paprika, krastavci, žbula (luk) po cijeni od 2,5 eura, cikla i mrkva su po 3 eura, mahune su 5 eura, a fažoleti po 6 eura, za mladi se fažol isto treba izdvojiti 6 eura (stari je 4,6 eura), a za česan (češnjak) 15 eura. Za klas trukinje (kukuruza) potrebno je izdvojiti jedan i pol euro, a za jedno jaje 40 centi (tri kune).
Ispred tržnice nalazi se štand Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva Jurada iz sela Glavanovići (Butoniga) sjeverno od Pazina. Sve što je izloženo njihovih je ruku djelo. Najveća je ponuda pomidora (rajčica) koje se prodaju za 2 eura za kilogram, a osim klasične vrste u ponudi je i starinska masivna vrsta (za 2,5 eura) kojoj se prodavačica nije mogla sjetiti imena. Paprike, tikvice, malancani (patlidžani) i krastavci također se prodaju za dva eura, ali ima i krastavaca za euro i pol. Tu je žbula za 1,8 eura, kilogram šljiva ili jabuka stoji dva i pol eura, dok se česan prodaje za povoljnih 10 eura. Krumpiru je cijena isto 1,6 eura za kilogram.
- Danas nema ljudi, nema cirkulacije, žali se prodavačica Rosanda Jurada dodajući da je protekle subote bilo nešto više kupaca što pripisuje tome da su sada nedjeljom uglavnom zatvorene trgovine. Osim u Pazinu povrće i voće prodaju i na porečkoj tržnici.
Obišli smo stoga još i popularnu Voćarnu Tihana koja se nalazi u prizemlju stambene zgrade 50-ak metara od tržnice. Tu također prodaju gotovo isključivo povrće i voće s obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava unutrašnje Istre. Trenutno se najviše prodaju pomidori i krastavci, jer im je štajun odnosno sezona. Cijene jako variraju pa se tako kilogram pomidora može kupiti za 1,6 eura, ali i za 2,8 eura.
- Dok si rivamo plaće isplatiti je dobro, ali da ne delamo veleprodaju i za restorane ne bi se mogli isplatiti, kaže vlasnica trgovačkog obrta Tihana Orbanić. Svi se slažu da su trgovački centri preuzeli veći broj kupaca, a i navike da se kupovina namirnica obavlja na tržnici sve je rjeđa kod mladih kupaca.
- Kod nas klas trukinje stoji jedan euro, tikvica 1,3 eura, paprika 1,7 eura, mrkva je 2,1 euro, malancani ovdje stoje 2,4 eura, celerov korijen od 2,7 do 4,6 eura, poriluk 3,3 eura, karfiol (cvjetača) i koromač su 4,4 eura, brokula 4,5 eura, dok je za radić potrebno izdvojiti 5,9 eura, saznajemo od mlade prodavačice Eliane Mikulić iz iste voćarne.
Inače, Gradska tržnica u Pazinu koja se još naziva plac ili rjeđe merkat smještena je u centru grada, nasuprot parkirališta na Trgu Slobode na adresi Prolaz Jože Šurana 5. Radno vrijeme tržnice je od 7 do 13 sati, svakim danom osim nedjelje i praznika. Godišnji zakup u zatvorenom prostoru stoji 677 eura (5.100 kuna), a na otvorenom prostoru 590 eura (4.450 kuna). Dnevni zakup prodajnog mjesta stoji 4 eura (30 kuna), a mogući su i mjesečni te polugodišnji zakupi. Tržnicom upravlja gradska komunalna tvrtka Usluga Pazin. Zgrada tržnice u Pazinu izgrađena je 1991. godine po projektu pazinskog arhitekta Emila Ivančića na mjestu starije otvorene tržnice.