Europarlamentarac svoju generaciju odveo u Bruxelles

Flego kolege iz školskih klupa ugostio u srcu Europe

| Autor: Edi Prodan
Lani smo obilježili 35. godišnjicu "male mature", a ove godine su svi zajedno otputovali u Bruxelles (Privatna arhiva)

Lani smo obilježili 35. godišnjicu "male mature", a ove godine su svi zajedno otputovali u Bruxelles (Privatna arhiva)


Nerijetko imamo priliku vidjeti, čuti i čitati kako se pojedine medijske ili političke delegacije pozivaju u najznačajnije institucije Europske unije kako bi se upoznale s njihovim radom ili pak ulogom eurparlamentaraca u tim procesima. Ovih smo dana pak svjedočili jednom sasvim drugačijem, možda i mnogo korisnijem, putovanju u Bruxelles. Valter Flego, bivši istarski župan, danas IDS-ov hrvatski europarlamentarac omogućio je posjet navedenim institucijama svojoj generaciji, ljudima s kojima je u Buzetu 1987. godine završio osnovnu školu.

Otvoreni svima

- Točno tako. Lani smo obilježili 35. godišnjicu »male mature« i jako me obradovala inicijativa moje generacije koja je iskazala želju za posjetom Bruxellesu. Posebno mi je to bilo drago iz razloga što prečesto imam osjećaj da se naš posao u Bruxellesu niti dovoljno vidi, niti razumije. Istina, sve je moralo biti premješteno u ovu godinu da bismo željeno europarlamentarno putovanje ostvarili od 18 do 20. srpnja, naglašava Flego.

Velika skupina generacije, njih 31 krenula je u Bruxelles avionom iz Pule, da bi se vratili u zračnu luku Treviso, dok je sam Flego, s još dvoje suputnika to učinio automobilom. Uostalom razgovarali smo dok je iz Njemačke prelazio u Austriju.

Valter Flego s blizancima Alenom i Alanom PoropatomValter Flego s blizancima Alenom i Alanom Poropatom (Privatna arhiva)

- Sami ste rekli kako su novinari naši česti gosti. To je točno, no hrvatskoj javnosti je možda nedovoljno poznato da je stav EU-a kako se s njihovim radom u Bruxellesu ili Strasbourgu mora upoznati što je moguće veći broj građana najrazličitijih dobi i profesija, kako su naprosto vrata EU širom otvorena svima koji to žele. Prirodno je da unutar milijuna građana EU-a postojij i euroskepticizam i da je to sasvim legitimno. No nisu dobre one situacije kad odnos prema EU-u, negativni ili skeptični, definira neznanje, nepoznavanje situacije. Eto, i u ovom konkretnom slučaju našeg generacijskog putovanja bilo je takvih razmišljanja. Nadam se da nakon ova naša tri dana Bruxellesa takvih, neznanjem izazvanih, nesporazuma više neće biti, zaključio je Flego.

Poučno i zabavno

Među više od trideset putnika u Bruxelles, nekadašnjih učenika OŠ Vazmoslav Gržalja iz Buzeta, bila je i Sanja Klarić, dugogodišnja uspješna poslovna žena.

- Europska unija zajedno sa svim svojim tijelima najsofisticiraniji je i najdemokratskiji politički projekt u povijesti čovječanstva. Da je to zaista tako, uvjerila sam se iz prve ruke od našeg buzetskog europarlamentarca Valter Flega, koji nam je detaljno objasnio sve nijanse funkcioniranja Parlamenta, Vijeća i Komisije, u prezentaciji koju smo s istinskim zadovoljstvom odslušali. Dobro se podsjetiti da Europska unija ima 27 zemalja članica i oko 450 milijuna stanovnika, te bih uistinu voljela da se i ostale zemlje Europe pridruže toj velikoj obitelji. Zahvaljujemo našem školskom kolegi Valteru na pozivu jer takvi posjeti daju neposredan uvid u složenost funkcioniranja i važnost suradnje između Hrvatske Vlade i europarlamentaraca, što je Valter nekoliko puta istaknuo, kako bi se realizirali projekti od iznimne važnosti za razvoj naše zemlje.

Iz Bruxellesa nosimo iznimna iskustva - Sanja Klarić (Privatna arhiva)Iz Bruxellesa nosimo iznimna iskustva - Sanja Klarić (Privatna arhiva)

Osim radnog dijela, u slobodnom vremenu posjetili smo znamenitosti Bruxellesa, kao što su Parlamentarium (muzej EU), Atomium, prvi Europski trgovački centar, Grand Place, kao i ostale posebitosti grada. I da, što je uvijek važno - gastronomija. Svaka čast belgijskoj kuhinji, ali naša mediteranska kuhinja se nema čega posramiti. Još sam se jednom uvjerila kako se s njome možemo jako ponositi, kao uostalom i ulogom te značajem naše cijele domovine u sustavu EU-a, zaključila je Klarić koja je inače sam početak ovogodišnjeg ljeta provela u Albaniji iz koje također donosi jako dobre impresije baš kao što joj želi i ulazak u EU.

Lijepa generacijska priča, k tome i slika naše najnovije turbulentne povijesti: rodili se i malu maturu napravili u Jugoslaviji, ljudski i gospodarski stasali u Hrvatskoj da bi se u svojim najboljim godinama, dvoje je putnika u Bruxellesu proslavilo 50. rođendan, našli u Europskoj uniji. Bez bilo kakvih, političkih li monetarnih granica. Uputa i za ostale - tko ju ne razumije, a želio bi ju bolje upoznati, vrata Unije su svima otvorena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter