TAKO SU DELALI NAŠI STARI

Žetvene svečanosti u Brtonigli: Posebna atrakcija vršidba pšenice na još uvijek ispravnoj vršalici iz 1938. godine

| Autor: Luka JELAVIĆ
Vrijedni radnici na vršalici s domaćinima (Snimio Luka Jelavić)

Vrijedni radnici na vršalici s domaćinima (Snimio Luka Jelavić)


Već tradicionalna ljetna manifestacija "U bojama tradicije – žetvene svečanosti" i ove je godine na jedan dan Brtoniglu i njene goste vratila u prošlost, u neka druga, ali ne i zaboravljena vremena. Za starije je to bila prilika za podsjećanje na nekadašnju tradiciju, nekadašnje običaje, rad u polju, na nekadašnje druženje uz jednostavne, samostalno pripremljene igre. Mladi su mogli donekle spoznati kako su živjeli njihovi stariji, kako se nekad zabavljalo bez mobitela i sličnih novotarija.

Takav program u organizaciji lokalne Turističke zajednice i Općine Brtonigla i ove je godine po lijepom vremenu privukla brojne posjetitelje, među kojima je bilo i stranih gostiju koji ljetuju u okolnim mjestima. Po ulicama Brtonigle mogli su se vidjeti nekadašnji obrtnici, prezentirajući kako su nekada ljudi sami ručno izrađivali drvene proizvode, kućne posude, ali i glazbene instrumente, kako se koristila vuna i proizvodila vlakna za tkanje i još mnogo toga iz nekadašnjih vremena. Bilo je izloženo i razno oruđe koje se nekada koristilo u radu u polju.

(Snimio Luka Jelavić)Početak izrade tkanina – predenje vune (Snimio Luka Jelavić)

Uz razgledanje, posjetitelji su uživali i u degustaciji starinskih delicija kao što su fritule ili kuhani kukuruz, a članovi Zajednice Talijana Nova Vas, gljivarska udruga Boletus i djelatnici Turističke zajednice Općine Brtonigle svima su nudili gljivarski kotlić. Cijelo je mjesto imalo starinski štih, duž ukrašenih ulica osjećali su se mirisi i okusi prošlosti, na to su podsjećale žene i muškarci u tradicionalnim nošnjama "za svaki dan" i za svečane prigode.

Organizirane su starinske igre, Antonio je stigao sa svojim magarcima koji su nekada bili u svakom domaćinstvu. Nije nedostajalo ni vina, Brtonigla i okolica po tome su poznati.

(Snimio Luka Jelavić)Domaća kuhinja na otvorenom (Snimio Luka Jelavić)

Ipak, posebna atrakcija bila je i ove godine vršidba pšenice na još uvijek ispravnoj vršalici iz 1938. godine, koju desetljećima čuva Ezio Radin iz Fernetića. Vršalica je u Italiji sklapana od dijelova iz nekadašnje Austrougarske, a na njoj je još vidljiv natpis "Budapest". Iz Italije je, tko zna kada i kako, stigla u Istru. Obitelj Radin kupila ju je rabljenu, a Ezio je s njom radio dugo. Iako već dugo nije u upotrebi, atraktivna i dobro očuvana vršalica, koju pogoni traktor preko širokog remena, i ovom je prigodom vrlo precizno i brzo ovršila veliku prikolicu punu pšenice, razdvojivši zrno od slame.

Ezio Radin koristi je samo za tu brtonišku manifestaciju, pokazujući kako se nekada radilo u polju i obilazilo od kuće do kuće da bi se ovršilo žito. Vršalicu nisu mogla imati sva kućanstva, a dolazak vršalice s traktorom za svaku obitelj bilo je prilika za pravu žetvenu svečanost. Prezentacija vršidbe žita i ove je godine privukla dosta pažnje posjetitelja, jer takvi se prizori više ne mogu vidjeti u poljima.

(Snimio Luka Jelavić)Vršidba pšenice – atrakcija i nekada i sada  (Snimio Luka Jelavić)

- Područje Brtonigle, sve prema moru nekada je bilo pod poljoprivrednim usjevima. Za vrijeme Italije u Brtonigli je izgrađen motorni mlin, sagrađene su pekara i tvornica tjestenine, što znači da je tu, naročito u dolini Mirne, oko Radina, Fernetića i Karigadora bilo puno. Ovo je prilika da mladim generacijama pokažemo da Brtonigla nije bila poznata samo po kvalitetnim vinima i maslinama, nego i po žitu, reći će Željko Ružić, začetnik ideje o pokazu vršidbe žita na toj manifestaciji koji svake godine sudjeluje u procesu vršidbe.

(Snimio Luka Jelavić)Glazba na svakom koraku (Snimio Luka Jelavić)

Naravno, bilo je i glazbe, plesa i zabave. Mladi su imali priliku vidjeti djelić života njihovih starijih predaka, a cijela je manifestacija podsjetila da je Brtonigla s okolicom nekada imala puno raznih obrtnika. Mnogi su zanati davno iščezli pod najezdom modernih vremena, strojeva i elektronike. Ali, svi koji su sudjelovali u organizaciji brtoniške manifestacije zaslužuju pohvale za očuvanje boja bogate tradicije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter