BRTONIGLA

U BOJAMA TRADICIJE TRADICIJE: Žetvene svečanosti - oživljena prošlost

Za starije je to bila prilika za podsjećanje na nekadašnju tradiciju, nekadašnje običaje, rad u polju, na nekadašnje druženje uz jednostavne, samostalno pripremljene igre. Mladi su mogli donekle spoznati kako su živjeli njihovi stariji, kako se nekad zabavljalo bez mobitela i sličnih novotarija

| Autor: Luka JELAVIĆ


Nakon privremenog zamiranja mnogih ljetnih manifestacije, u Brtonigli su se vratili pučkim feštama, a vratili su se i u prošlost. Naime, ponovo je organizirana manifestacija "U bojama tradicije – žetvene svečanosti", sve s ciljem da se Brtonigla, njeni gosti i mještani, na jedan dan vrate u neka druga, davna, ali ne i zaboravljena vremena.

Za starije je to bila prilika za podsjećanje na nekadašnju tradiciju, nekadašnje običaje, rad u polju, na nekadašnje druženje uz jednostavne, samostalno pripremljene igre. Mladi su mogli donekle spoznati kako su živjeli njihovi stariji, kako se nekad zabavljalo bez mobitela i sličnih novotarija. Takav program u organizaciji lokalne Turističke zajednice i Općine Brtonigla i ove je godine po lijepom vremenu privukla brojne posjetitelje, među kojima je bilo i stranih gostiju koji ljetuju u okolnim mjestima.

Kako se nekada mljelo žito

Po ulicama Brtonigle rasporedili su se, u režiji udruge Maison Chic, obrtnici, prezentirajući kako se nekada mljelo žito, kako se rade drvene zdjele i mnogi drugi predmeti za svakodnevnu upotrebu. Članice Zajednice Talijana iz Nove Vasi izrađivale su kolače po starinskim receptima, a u kuhanju kukuruza pomagale su im i djelatnice Turističke zajednice.

Antonio Radin sa svojim boškarinom (Snimio Luka Jelavić)

Antonio Radin iz Radina doveo je na trg legendarnog boškarina, uz njega i istarskog magarca, nekada velike radnike i pomagače u polju i svakodnevnim poslovima. Na prigodnom Merkatu mogli su se kušati i kupiti domaći proizvodi, od meda i vina do voća i povrća, od mirisnih svijeća do drvenih ukrasnih predmeta i igračaka. Bilo je nekada vremena i za odmor uz karte ili neki drugi oblik zabave, što su uprizorili članovi Istria Inspirita, za glazbenu animaciju bili su zaduženi Tri fortuna, te harmonikaši Deni Doc i David Beletić.

Ručni mlin (žrvanj) (Snimio Luka Jelavić)

Poseban dio cijele manifestacije bila je vršidba pšenice na originalnoj vršalici iz 1938. godine, koju desetljećima čuva Ezio Radin iz Fernetića. Vršalica je u Italiji sklapana od dijelova iz nekadašnje Austrougarske, a na njoj je još sačuvan naziv "Budapest". Iz Italije je, tko zna kad, stigla u Istru. Obitelj Radin kupila ju je rabljenu, ali Ezio je s njom radio dugo. Njegova vršalica nije tako davno prestala s radom, ipak istisnuli su je s polja brži kombajni. Ali, atraktivna i dobro očuvana vršalica, koju pogoni traktor preko širokog remena, i ovom je prigodom vrlo precizno i brzo ovršila veliku traktorsku prikolicu punu pšenice, razdvojila je zrno od slame.

Izrada domaćih kolača (Snimio Luka Jelavić)

Sva je ljetina brzo spremljeno u vreće, a momci su slamu spremili u stog, baš kao nekada. Vršidba žita privukla je dosta pažnje posjetitelja, jer takvi se prizori više ne mogu vidjeti u poljima. Nekada ih je bilo puno, a svaki dolazak vršalice u selo bila prilika i za malu svečanost, žetvenu feštu.

Brtonigla nije bila poznata samo po vinima

- Područje Brtonigle, sve prema moru nekada je bilo pod poljoprivrednim usjevima. Za vrijeme Italije u Brtonigli je izgrađen motorni mlin, sagrađene su pekara i tvornica tjestenine, što znači da je tu, naročito u dolini Mirne, oko Radina, Fernetića i Karigadora bilo puno. Ovo je prilika da mladim generacijama pokažemo da Brtonigla nije bila poznata samo po kvalitetnim vinima i maslinama, nego i po žitu, kaže Željko Ružić, začetnik ideje o pokazu vršidbe žita na toj manifestaciji.

Bilo je i kuhanog kukuruza (Snimio Luka Jelavić)

- Ovom manifestacijom željeli smo podsjetiti na nekadašnja vremena, a usput da podsjetimo i na stare zanate od kojih mnogi nestaju. Brtonigla je nekada bila puna raznih obrtnika, pa neka ovo bude podsjećanje na ta vremena. Drago nam je da su već u prvoj manifestaciji svi posjetitelji bili oduševljeni, a sretni smo što smo ove godine mogli nastaviti ovaj naš prikaz nekadašnjeg života. To je svima zanimljivo, naročito stranim turistima. Hvala svima koji su se uključili u ovu manifestaciju, koji su sudjelovali u programu i podržali našu ideju, dodala je direktorica Ureda TZ Brtonigla Michelle Pilat.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter