Trudimo se biti originalni, dosljedni tradiciji i očuvanju izvornih okusa upotrebom isključivo mesa hrvatskog podrijetla. Ovo je dokaz Histrisove predanosti vrhunskoj kvaliteti u kojoj potrošači mogu uživati. Izvrsna struktura i dobro uravnoteženi okusi, vrhunski napravljeni proizvodi ono je čemu težimo. Iznimno smo ponosni što je istarsko sada i svjetski priznato, naglasio je Ivica Milotić, vlasnik Histrisova pogona u Sv. Petru u Šumi
Foto: Histris
Službeno je: istarska kobasica je među najboljima na svijetu. Čak devet proizvoda istarskog proizvođača suhomesnatih delicija Histris nagrađeno je zvjezdicama Superior Taste Award. Vjerojatno najpoznatije priznanje vrhunske okusne kvalitete u svijetu, maksimalne tri zvjezdice, dodijeljeno je istarskoj kobasici, s dvije su zvjezdice ocjenjene kobasica od divlje svinje, kobasica od jelena, salama od jelena s tartufima i istarska panceta, dok su jednom zvjezdicom nagrađene salama od divlje svinje s tartufima, salama od boškarina, istarska kobasica s tartufima te istarski ombolo.
Devet nagrađenih proizvoda Histris
Nagradu Superior Taste Award dodjeljuje Međunarodni institut za okuse hrane i pića sa sjedištem u Bruxellesu. Za prestižnu nagradu konkuriraju kompanije iz 130 zemalja svijeta s tisućama proizvoda. Samo najbolji su certificirani, a to su proizvodi koji uspješno prođu slijepa testiranja žirija koji čine dvjestotinjak vrsnih svjetskih chefova i sommeliera, pri čemu, između ostalog, osobitu važnost pridaju ocjeni okusa, mirisa, teksture i izgleda proizvoda.
U Histrisu, koji je prvi put sudjelovao u ovom prestižnom certificiranju okusa i kvalitete hrane i pića, ne kriju zadovoljstvo ovakvim rezultatom.
- Trudimo se biti originalni, dosljedni tradiciji i očuvanju izvornih okusa upotrebom isključivo mesa hrvatskog podrijetla. Ovo je dokaz Histrisove predanosti vrhunskoj kvaliteti u kojoj potrošači mogu uživati. Izvrsna struktura i dobro uravnoteženi okusi, vrhunski napravljeni proizvodi ono je čemu težimo. Iznimno smo ponosni što je istarsko sada i svjetski priznato! Ovo je i mali doprinos u očuvanju i zaštiti istarske kobasice, ali i veliko priznanje predanosti radu svih naših zaposlenika i zajedničkoj ustrajnosti na kvaliteti, izjavio je Ivica Milotić, vlasnik Histrisova pogona u Sv. Petru u Šumi.
Ivica Milotić (foto: Histris)
- Kontinuirano radimo na očuvanju karakterističnih okusa usađenih u istarskog čovjeka, a sve više nuđenih svjetskom putniku. Implementacija načela održivosti, vraćanje tradiciji i zajednici naša su misija. Sva sirovina nosi oznaku Meso hrvatskih farmi, a zahvaljujući privatnom lovištu kojeg Histris ima u zakupu kod Ogulina i otkupu divljači od lokalnih lovačkih društava, u mogućnosti smo ponuditi proizvode i od divljači. Istarska kobasica je proizvod od svinjskog mljevenog mesa i čvrstog masnog tkiva, uz dodatak začina: soli, papra i malvazije u kojoj je prokuhan češnjak. Da bi proizvod bio kvalitetan, moramo imati vrijedan tim ljudi koji će taj proizvod i napraviti, govori o procesu proizvodnje direktor prerade mesa u Histrisu Dalibor Matišić.
Dalibor Matišić (foto: Histris)
Uspjeh Histrisa je rezultat sustavnog planiranja i okretanja obnovljivim izvorima energije, ali i planska transformacija proizvodnje: od prvotnog pogona za preradu mesa otvorenog 2015. godine u Poreču, godinu dana kasnije preseljenog u Sveti Petar u Šumi u bivšu Purisovu tvornicu pa do danas obnovljenog i modernog proizvodnog procesa.
- Mala istarska tvrtka sada stoji uz bok tek rijetkih hrvatskih mega kompanija čije proizvode krase zvjezdice Superior Taste Award. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u kvalitetu proizvoda i praćenju trendova, Histris je sve prepoznatljiviji brend na tržištu, što dodatno potvrđuje i ovo priznanje. Nagrada nas čini iznimno ponosnima, zahvalni smo svim našim potrošačima, oni prepoznaju okus Histris kvalitete, a njihovo je povjerenje motiv i snaga koja nas pokreću, dokazuju da smo na pravom putu, ističe direktorica marketinga Histrisa Jasminka Benazić.
Nagradu Superior Taste Award priznaju renomirane institucije kao što su Le Guide Michelin i Gault & Millau, a Histris ova nagrada stavlja na globalnu kartu vrhunskih gastronomskih doživljaja.
U supetarskoj firmi koja zapošljava pedeset djelatnika, tri su glavne skupine proizvoda: svježe meso i mesni pripravci, polutrajni suhomesnati i trajni suhomesnati proizvodi. Prošle godine napravili su dodatni iskorak u modernizaciji pogona i u segmentu pakiranja, narezivanja proizvoda i pakiranja nareska.
Histris proizvode moguće je kupiti u skoro svim većim maloprodajnim lancima, specijaliziranim prodavaonicama delicija, a prisutni su i u Italiji, Austriji, Sloveniji i Njemačkoj. Korona ih je, kao i većinu gospodarstvenika okrznula, ali ne i izbacila s tržišta. Pristupili su joj kao izazovu i iz nje izašli snažniji, motiviraniji i s nekim novim projektima. Web trgovina je jedan od njih.
Jasminka Benazić (foto: Histris)
Enormnim poskupljenjima, inflaciji i energetskoj krizi, u Histrisu su doskočili odgovoran i održiv način, prije svega ekološki. Na krov zgrade proizvodnog pogona površine 1.100 metara kvadratnih ugradili su 225 solarnih panela i dobili solarnu fotonaponsku elektranu kapaciteta 100 kWh. Vrijednost investicije je 135.000 eura, od čega je dio utrošeno u izradu elektrane, a dio u rekonstrukciju krova zgrade stare stotinu godina.
U planu je nadogradnja pogona što uključuje povećanje kapaciteta proizvodnje, a samim time i solarne elektrane ugradnjom novih panela. Količina energije koja se trenutno proizvodi, polovica je Histrisove mjesečne potrošnje, no da nema elektranu, cijena struje stajala bi znatno više nego sada.