Službeno je!

Istarska kobasica među najboljima na svijetu!

Trudimo se biti originalni, dosljedni tradiciji i očuvanju izvornih okusa upotrebom isključivo mesa hrvatskog podrijetla. Ovo je dokaz Histrisove predanosti vrhunskoj kvaliteti u kojoj potrošači mogu uživati. Izvrsna struktura i dobro uravnoteženi okusi, vrhunski napravljeni proizvodi ono je čemu težimo. Iznimno smo ponosni što je istarsko sada i svjetski priznato, naglasio je Ivica Milotić, vlasnik Histrisova pogona u Sv. Petru u Šumi

| Autor: Gordana ČALIĆ ŠVERKO
Foto: Histris

Foto: Histris


Službeno je: istarska kobasica je među najboljima na svijetu. Čak devet proizvoda istarskog proizvođača suhomesnatih delicija Histris nagrađeno je zvjezdicama Superior Taste Award. Vjerojatno najpoznatije priznanje vrhunske okusne kvalitete u svijetu, maksimalne tri zvjezdice, dodijeljeno je istarskoj kobasici, s dvije su zvjezdice ocjenjene kobasica od divlje svinje, kobasica od jelena, salama od jelena s tartufima i istarska panceta, dok su jednom zvjezdicom nagrađene salama od divlje svinje s tartufima, salama od boškarina, istarska kobasica s tartufima te istarski ombolo.

Devet nagrađenih proizvoda HistrisDevet nagrađenih proizvoda Histris

Nagradu Superior Taste Award dodjeljuje Međunarodni institut za okuse hrane i pića sa sjedištem u Bruxellesu. Za prestižnu nagradu konkuriraju kompanije iz 130 zemalja svijeta s tisućama proizvoda. Samo najbolji su certificirani, a to su proizvodi koji uspješno prođu slijepa testiranja žirija koji čine dvjestotinjak vrsnih svjetskih chefova i sommeliera, pri čemu, između ostalog, osobitu važnost pridaju ocjeni okusa, mirisa, teksture i izgleda proizvoda.

Dosljedni tradiciji

U Histrisu, koji je prvi put sudjelovao u ovom prestižnom certificiranju okusa i kvalitete hrane i pića, ne kriju zadovoljstvo ovakvim rezultatom.

- Trudimo se biti originalni, dosljedni tradiciji i očuvanju izvornih okusa upotrebom isključivo mesa hrvatskog podrijetla. Ovo je dokaz Histrisove predanosti vrhunskoj kvaliteti u kojoj potrošači mogu uživati. Izvrsna struktura i dobro uravnoteženi okusi, vrhunski napravljeni proizvodi ono je čemu težimo. Iznimno smo ponosni što je istarsko sada i svjetski priznato! Ovo je i mali doprinos u očuvanju i zaštiti istarske kobasice, ali i veliko priznanje predanosti radu svih naših zaposlenika i zajedničkoj ustrajnosti na kvaliteti, izjavio je Ivica Milotić, vlasnik Histrisova pogona u Sv. Petru u Šumi.

Ivica Milotić (foto: Histris)Ivica Milotić (foto: Histris)

- Kontinuirano radimo na očuvanju karakterističnih okusa usađenih u istarskog čovjeka, a sve više nuđenih svjetskom putniku. Implementacija načela održivosti, vraćanje tradiciji i zajednici naša su misija. Sva sirovina nosi oznaku Meso hrvatskih farmi, a zahvaljujući privatnom lovištu kojeg Histris ima u zakupu kod Ogulina i otkupu divljači od lokalnih lovačkih društava, u mogućnosti smo ponuditi proizvode i od divljači. Istarska kobasica je proizvod od svinjskog mljevenog mesa i čvrstog masnog tkiva, uz dodatak začina: soli, papra i malvazije u kojoj je prokuhan češnjak. Da bi proizvod bio kvalitetan, moramo imati vrijedan tim ljudi koji će taj proizvod i napraviti, govori o procesu proizvodnje direktor prerade mesa u Histrisu Dalibor Matišić.

Dalibor Matišić (foto: Histris)Dalibor Matišić (foto: Histris)

Uspjeh Histrisa je rezultat sustavnog planiranja i okretanja obnovljivim izvorima energije, ali i planska transformacija proizvodnje: od prvotnog pogona za preradu mesa otvorenog 2015. godine u Poreču, godinu dana kasnije preseljenog u Sveti Petar u Šumi u bivšu Purisovu tvornicu pa do danas obnovljenog i modernog proizvodnog procesa.

- Mala istarska tvrtka sada stoji uz bok tek rijetkih hrvatskih mega kompanija čije proizvode krase zvjezdice Superior Taste Award. Zahvaljujući kontinuiranom ulaganju u kvalitetu proizvoda i praćenju trendova, Histris je sve prepoznatljiviji brend na tržištu, što dodatno potvrđuje i ovo priznanje. Nagrada nas čini iznimno ponosnima, zahvalni smo svim našim potrošačima, oni prepoznaju okus Histris kvalitete, a njihovo je povjerenje motiv i snaga koja nas pokreću, dokazuju da smo na pravom putu, ističe direktorica marketinga Histrisa Jasminka Benazić.

Nagradu Superior Taste Award priznaju renomirane institucije kao što su Le Guide Michelin i Gault & Millau, a Histris ova nagrada stavlja na globalnu kartu vrhunskih gastronomskih doživljaja.

Moderan pogon

U supetarskoj firmi koja zapošljava pedeset djelatnika, tri su glavne skupine proizvoda: svježe meso i mesni pripravci, polutrajni suhomesnati i trajni suhomesnati proizvodi. Prošle godine napravili su dodatni iskorak u modernizaciji pogona i u segmentu pakiranja, narezivanja proizvoda i pakiranja nareska.

Histris proizvode moguće je kupiti u skoro svim većim maloprodajnim lancima, specijaliziranim prodavaonicama delicija, a prisutni su i u Italiji, Austriji, Sloveniji i Njemačkoj. Korona ih je, kao i većinu gospodarstvenika okrznula, ali ne i izbacila s tržišta. Pristupili su joj kao izazovu i iz nje izašli snažniji, motiviraniji i s nekim novim projektima. Web trgovina je jedan od njih.

Jasminka Benazić (foto: Histris)Jasminka Benazić (foto: Histris)

Enormnim poskupljenjima, inflaciji i energetskoj krizi, u Histrisu su doskočili odgovoran i održiv način, prije svega ekološki. Na krov zgrade proizvodnog pogona površine 1.100 metara kvadratnih ugradili su 225 solarnih panela i dobili solarnu fotonaponsku elektranu kapaciteta 100 kWh. Vrijednost investicije je 135.000 eura, od čega je dio utrošeno u izradu elektrane, a dio u rekonstrukciju krova zgrade stare stotinu godina.

U planu je nadogradnja pogona što uključuje povećanje kapaciteta proizvodnje, a samim time i solarne elektrane ugradnjom novih panela. Količina energije koja se trenutno proizvodi, polovica je Histrisove mjesečne potrošnje, no da nema elektranu, cijena struje stajala bi znatno više nego sada.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter