(Foto: Histris)
Kobasica s orahom novi je proizvod supetarskog Histrisa. Proizvodnog pogona čija autohtona linija obuhvaća suhomesnate proizvode pripremljene po tradicionalnoj istarskoj recepturi uz dodatak jednostavnih sastojaka, kvalitetnog domaćeg mesa, soli, lovorova lista i papra, a koji uz tradicionalne istarske proizvode svoju prepoznatljivost može zahvaliti i specifičnim kobasicama i salamama od divljači, jelena i divlje svinje.
Da se orah odlično sljubljuje s kobasicom pokazali su i rezultati senzornog ocjenjivanja koje je u Svetom Petru u Šumi održano u sklopu Dana hrvatskih kobasica i salama uoči ovogodišnjeg, desetog jubilarnog međunarodnog sajma S klobasicom u Europu. Histrisov novitet osvojio je titulu šampiona u kategoriji specifičnih kobasica.
U Istri orah ima dugu povijest. Njime su generacije kratile vrijeme za dugih zimskih večeri: sjedilo bi se uz ognjište i čistilo orašasti plod od ljuske. I danas je orah neizostavna ponuda na stolu svake istarske konobe, lišijere, kuhinje: njime se časte istančana nepca i ispiru ga vrhunska vina.
(Foto: Histris)
- U prošlosti se jeo s kruhom, a sada je dodatak nove Histrisove kobasice. Uvođenje oraha u naš proizvodni pogon logičan je slijed brenda Histris izraslog iz istarske tradicije jer su Istrijani oduvijek vezani uz ovaj plod, bilo to pod njegovom krošnjom u polju ili sa samim plodom na stolu, naglasila je Jasminka Benazić, direktorica marketinga Histrisa.
Orah je jedno od najstarijih voćnih stabala poznata čovjeku. Slovi kao »multitalent u kuhinji« jer gotovo da nema namirnice s kojom se ne može sljubiti.
Dalibor Matišić (Foto: Histris)
- Ideja je sazrijevala tijekom zimskih mjeseci. To smo vrijeme iskoristili za usavršavanje kobasice. U kombinaciji s mesom, orah sa svojom jačinom istarsku kobasicu čini potpunijim mozaikom okusa Mediterana. Slatkoćom i gorčinom orah meso čini još ukusnijim, odličan uvod u ostala jela nekog obroka, istaknuo je Dalibor Matišić, direktor proizvodnje u Histrisu.
Orah je, tvrde u Histrisu, bioučinkovit: izvor je masnih kiselina omega 3 za koje je potvrđeno da snižavaju kolesterol. Stoga se nadaju da će njihova kobasica s orasima steći simpatije kod populacije koja pridaje posebnu pažnju zdravom i vitkom tijelu.
Jasminka Benazić (Foto: Histris)
Uz tvrtke Valipile i Budak produkt, pršutanu Jelenić, OPG Franjul i OPG Turčinović, Histris je jedan od šest registriranih proizvođača kobasica i drugih mesnih proizvoda koliko ih ima u Svetom Petru u Šumi, maloj općini s tek nešto više od tisuću stanovnika. Danas zapošljava pedeset djelatnika, s tendencijom rasta na hrvatskom i inozemnom tržištu. Smješten je u bivšoj Purisovoj zgradi, danas obnovljenom i modernom pogonu. Sva sirovina nosi oznaku »Meso hrvatskih farmi«, a zahvaljujući privatnom lovištu kojeg Histris ima u zakupu kod Ogulina i otkupu divljači od lokalnih lovačkih društava, proizvodi i salame te kobasice od divljači koje zadnjih godina radi i s tartufima.