Piše Vanesa Begić

Otok, Nesvrstani i zaboravljena škola

(Privatna arhiva)

(Privatna arhiva)


Danas se obilježava Svjetski dan učitelja. Uz pohvale svim učiteljima koji rade svoj posao s puno ljubavi, entuzijazma, truda, kreativnosti, navedimo ovoga puta i priču o jednoj školi. Nije u Puli, ali blizu Pule je i uzročno-posljedično oduvijek vezana za Pulu, dakako, i za Fažanu, ali neki od aktera su i Puljani.

Brijunsko je otočje proglašeno nacionalnim parkom 1. studenoga 1983. Prvi izletnici na otočje dolaze tu 1984., tako da, premda je lani proslavljeno 40 godina od nacionalnog parka, ove se godine slavi četiri desetljeća od početka turizma. Kakve veze ima dan učitelja, škola i nacionalni park?

Brijuni (ni)su samo nacionalni park, tu je nekada postojao i »život«, živjeli su ljudi, cijele obitelji, radničke obične, ne samo bogataši, koji su pak bili turisti i nisu se samo tu odvijali sastanci nekada toliko spominjanih Nesvrstanih, ili, ako ćemo »školski«, Pokreta Nesvrstanih. Dakako, većina mladih nikada nije čula za Nesvrstane, koji su sada samo pitanje u kvizovima. I da, Indira Gandhi, često pitanje u tim kvizovima, nije bila kćerka Mahatme Gandhija, već Jawaharlala Nehrua iz Nesvrstanih, mala digresija.

Postoje podaci o tome da je škola djelovala za vrijeme Italije, kontinuirano niz godina, ali potom i za vrijeme Jugoslavije, kada je ponovno otvorena 1948. godine i djelovala je do druge polovice pedesetih godina prošloga stoljeća, kada većina stanovništva napušta otok.

Za vrijeme Italije škola je bila petogodišnja, sukladno načinu obrazovanja u Italiji gdje osnovna škola traje pet godina i pohađala su je sva djeca koja su tamo obitavala i bila školske dobi, bez iznimki. Spomenimo i da je prvi učitelj bio Gianni Nefat, koji je godinama kasnije bio učitelj u talijanskoj sekciji u školi u Galižani, gdje je potom bio i voditelj škole.

Nakon njegova odlaska, tu je učiteljica bila Marija Kopitar, koju je kratko vrijeme zamjenjivala i njezina kćerka Silvia i nakon toga isto tako vrstan učitelj Josip Vuk. Spomenimo da je upravitelj otoka tada bio Vilim Štefan, a potom Tomo Dijanović. Recimo i da je među učenicima kratko vrijeme bio i jedan Mišo. Prezimena Broz.

Škola je imala od prvog do četvrtog razreda nakon čega su učenici nastavljali u pulskoj OŠ »Neven Kirac«, odnosno Šijana, a potom, kada je Osnovna škola Fažana postala osmogodišnja, učenici s Brijuna nastavili su tamo svoje obrazovanje. Na Brijunima su djelovali kombinirani razredi, malo djece, ali se nastavni program provodio u cijelosti iz svih školskih predmeta. Pedesetih, ali kratko vrijeme, djelovao je i dječji vrtić, opremljen zahvaljujući donacijama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter