Piše vanesa begić

Karoca gre, bez kočije

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

(Snimio Srecko Niketic / Pixsell)


Kada se piše o Puli, njezinim kvartovima, ulicama, trgovima, naseljima, uvijek se piše o centru ili lokacijama tek nešto udaljenijim od centra, dok se o drugim kvartovima i ne piše toliko. Često puta, kada se na društvenim mrežama objave fotografije pojedinih kvartova s pitanjem gdje je to, ukoliko nije u strogom centru, malo njih zna odgovoriti gdje se dotična ulica nalazi, pogotovo oni koji se ne kreću gradom pješice.

Pula obuhvaća i otok Veruda, odnosno Fratarski, a Pješčana Uvala je dio Općine Medulin. S druge strane, grad ide do Jadreški, ali već je Šišan dio Općine Ližnjan kao i, s druge strane, Muntić i Valtura. A Valbandon je fažanski, dok je Štinjan pulski. A Šijanska šuma, unatoč imenu, dio Busolera. Kaštanjer i Monvidal, više smo puta isticali, isprepliću se, posebice u novoizgrađenom naselju Valvidal, tako da ponekad nije jasno, ne administrativno, nego geografski, gdje jedan počinje, a drugi završava.

Podsjetimo, prilikom jednog predavanja o toponimima, još prije desetak godina, Šikići je toponim koji se pojavio krajem 16. stoljeća. Arhitekt Anton Percan, dobar poznavatelj pulske povijesti, kazao je da Šime i Mate Šikić sa svojim obiteljima osnivaju kod Turtijana svoje domove, svojevrsnu štanciju što će se potom pretvoriti i u samo mjesto Šikići.

Valdebek je nekada bilo selo, potom je postao prigradsko naselje, a ime je dobio - svi se po tom pitanju slažu - po obitelji De Becco. Debeko, bi se to čitalo, a uvala je val i tako je došlo do spajanja, odnosno složenice. Valdebek je svojim ulicama dao ime po toponimima, a ono što se dosta često krivo navodilo je porijeklo ulice Monte Karoca. Naime, tu se ne radi o kočiji. Niti o plavom princu koji dolazi s kočijom. Nema dvorca, niti ga je bilo, ali bila je tu - »razbijena« kuća odnosno Casa rotta. Od toga dolazi Ca’Rotta, a uz malo iskrivljavanja - karoca. Karoca gre. Bez kočije.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter