Piše Vanesa Begić

(Ne)poznati Puležani

(Snimio Manuel Angelini)

(Snimio Manuel Angelini)


Koliki su te voljeli, moja Pulo ili kolike je tebe Pula voljela, a ti nisi (baš previše) volio ovaj grad? Parafrazirajući i naziv knjige Tatjane Arambašin Slišković gdje donosi niz eseja/zapisa o odnosu znamenitih (su)građana kroz godine ili o osobama koje su na jedan ili drugi način bile vezane uz Pulu, mogu se razmatrati i razne više ili manje bitne stvari koje su karakterizirale taj odnos te na neki način i ponovno ga izgrađivale.

Pula svake godine posvećuje razne programe Joyceu, stvorena je i jedna, više ili manje vjerodostojna poveznica Joycea s otokom Brijuni - a svaka priča, pa bila i ona donekle mistična i nepotpuna, ima svoj šarm i svoje čari, makar je Joyce i govorio svojevremeno - ako ćemo vjerovati izvorima - da Pulu baš i nije volio. Jedino da nije to splet isprepletenih veza, pokvarenih telefona ili drugog. Odnosno pisanih svjedočanstava.

Pisali smo svojevremeno da je pulsko dijete bio i Gianni Brezza, talijanski koreograf, plesač, poznatiji kao dugogodišnji partner, a kasnije i suprug poznate talijanske glumice, pjevačice i tv-voditeljice Lorette Goggi. Brezza je Pulu napustio tijekom egzodusa, a razne su verzije o njegovom odnosu s Pulom. U jednom je intervjuu nakon njegove smrti Loretta Goggi kazala da je volio svoj grad, premda je iz njega otišao kao dijete te da su jednom prilikom zajedno posjetili Pulu, dok neki drugi izvori vele da s Pulom i nije imao neki odnos, budući da je rano otišao i nije imao tu prijatelja i rodbine. Ne tako davno u jednim talijanskim novinama osvanuo je i tekst gdje se navodi da je tijekom sedamdesetih i osamdesetih godina često posjećivao Pulu.

U jednoj filmskoj stranici piše da je Brezza rođen u La Speziji, gradu gdje je nakon egzodusa otišao s roditeljima. Rođen 1942. godine, (na nekim stranicama se navodi i 1937. godine) Pulu je napustio malo nakon dovršetka rata i nakon nekoliko godina provedenih u Mornarici, posvetio se najprije kinematografiji pa i plesu, snimio nekoliko filmova, te se potom preorijentirao na koreografiju i režiju, mahom tv-programa svoje životne partnerice, a potom i supruge Lorette. Na pojedinim stranicama društvenih mreža gdje se navodi njegovo pulsko porijeklo, stari Puležani izražavaju zadovoljstvo što je ta poznata ličnost s TV ekrana rođena u Puli.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter