Piše Vanesa Begić

Koja je tajna veza između turista i morskih ježeva?

Ilustracija (Snimio Srecko Niketic / Pixsell)

Ilustracija (Snimio Srecko Niketic / Pixsell)


Već neko vrijeme, redoviti posjetitelji pulskih plaža primjećuju da u moru ima manje morskih ježeva nego nekada, posebice na onim plažama gdje ih je nekada bilo u (pre)velikom broju.

Možda more više nije tako čisto, sve se mijenja, a vremenskih ekstrema nije nedostajalo ove godine. No, sudeći po velikom broju turista-pacijenta koji traže medicinsku pomoć, izgleda da ih je više od jednog stalo na ježa. Ili su turisti »otjerali« ježeve, ili je baš svaki preostali morski jež »bio njihov«. Ili su svojevrsni eliksir. Neka tajna veza postoji. A inače, izgleda da su ove godine turisti nešto boležljivi, stalno traže medicinsku pomoć. Reći će netko, jer jedu samo suhu hranu, nešto usput i stalno su po gužvama. Jedino ih obilna kiša može natjerati u restorane. No, onda tamo im pozli od cijena, posebice od nekih tzv. »ljetnih« restorana, koji odrade samo glavnu sezonu. Usred Trsta, početkom lipnja, obilna porcija sladoleda, što se ne može niti usporediti s količinom porcija u nas (valjda nas paze, da ne porastu ‘cukar’ i kolesterol) - dva eura, što je u Puli jako teško (ali ne i nemoguće) pronaći.

Kada smo već kod gužvi i cesta, recimo, i s perspektive pješaka, da ne funkcionira baš sve optimalno. Istina da se i neke grupe turista vuku po cesti ne znajući bi li prešli, vratili se, išli lijevo, desno, pravo, ali isto je tako istina da ni domaći ni strani ne poštuju uvijek prometne znakove i da se svima vrlo često previše žuri. Što se pak semafora tiče, pohvalno je da je semafor na kraju Bulevara izmješten za pješake, prema Domu hrvatskih branitelja, jer s prijašnje pozicije nije bilo lako uočiti »boju«. No, da zeleno traje koju sekundu više, ne bi škodilo, nisu svi sprinteri, iako sve više ljudi se odalo trčanju, romobilima (malo pažnje ne bi škodilo), biciklima…

A nerijetko budu opasniji i od automobilista, iako ni vozačima romobila nije lako, smetaju pješacima, vozačima, ne postoje pravila.

I tako, psi laju, karavane prolaze, prolazi još jedna sezona, za nekada nikada bolja, za druge nikada gora, ljetna jezično-društveno-turistička polemika i dalje se vodi oko golubovih-galebovih stijena-špilja, no od same etimologije, važnija je devastacija i očuvanje okoliša. Kada prestanu ljetne vrućine i gužve, hoće li jesenje kiše biti glavna preokupacija?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter