piše vanesa Begić

Trebamo li sagraditi još stariju Arenu?

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Žene se ne pita za godine. Još manje za kilograme. A neke su stvari uvijek sjajne i ne treba za njih pitati. Svaka je turistička sezona bolja od prošle, to se zna. Rekordna, nikada bolja, nikada bolji rezultati, posjećenost, sve je super, sve je za pet. No, s druge strane kukanja - ne troše, apartmani usred sezone nekoliko dana prazni, srpanjska rupa, koja ponekad postane i kolovoška, kriza, recesija, promjene u svijetu, sve to utječe na sezonu. Na nikada bolju, uspješniju sezonu. Red uspješnih rezultata, red kukanja.

Lijepo je vidjet pun grad. Punu Prvomajsku koja to nije, pun Forum, život, čega zimi nema, jer zimi možete sresti samo vlastitu sjenu. Nije tako lijepo vidjeti pun grad, nema mjesta za parking, nije lijepo da ti stalno netko dahće za vratom, gužve u trgovinama, niti po špežu na miru.

A plaže, već od jutra okupirane ručnicima. Rat ručnika. Kako je lijepo vidjeti toliko ljudi, veselja na plaži, čuti smijeh. Nisu to turisti, to su samo djeca jednog od brojnih ljetnih kampova. Nema tišine nigdje, cvrčci preglasni. Koncerti u Areni, opet je živnuo grad, dolaze najveće zvijezde, to je nešto neponovljivo, jedinstveno, to su imena koja su obilježila povijest. Eh, da su došli koje desetljeće ranije, još bi se dalo o tome pričati. Da su došli na samome vrhuncu slave. Ne, bolje je sada, puno bolje, nakon što je vrijeme pokazalo njihov značaj i važnost.

Puno je zbivanja, radosti života. Ničega nema, a ničega nema, tapija za svaku sezonu. Hiperprodukcija zbivanja. Nema čega nema. Fali gradska kavana, mjesto za ljude u nekim godinama, nakon kazališta. Od silnih lokala, kako ne pronađeš neki koji ti odgovara? Treba urediti gradske plaže. Najbolje su divlje plaže, toliko kilometara obale, predivne, svakakve, za sve gušte. Potrebno je renovirati starogradsku jezgru, da dobije lijepi štih. Ma kakvi, onda neće biti (staro)gradska. Kako sve zadovoljiti, kako da svi budu, kako bi se reklo, kuntenti, vuk sit, a koze na broju? Ljudi moji, je li je to moguće? Što bi trebalo onda, sagraditi još stariju Arenu?

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter