CROVIK 2024. 

Danas u Puli otvoren godišnji skup Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije. Sudjeluje preko 700 sudionika 

| Autor: Hina
(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)

(Snimio Zoran Oljača / Glas Istre)


Više od 700 sudionika i stručnjaka koji se bave vodoopskrbom, odvodnjom i pročišćavanjem otpadnih voda, okupilo se na godišnjem skupu Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije CROVIK 2024. koji je u četvrtak otvoren u Puli.

Predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacije (HGVIK) Marko Eljuga rekao je kako djelatnost javne vodoopskrbe i odvodnje u Hrvatskoj svladava svoje tranzicijske izazove, a isporučitelji vodnih usluga uspješno prilagođavaju poslovanje izazovima modernog doba.

"Integracija javnih isporučitelja vodnih usluga uz princip 'jedan isporučitelj na jednom uslužnom području' ostvaruje niz pozitivnih učinaka, a cilj je stvaranje jedinstvenih isporučitelja vodnih usluga koji imaju dovoljno potencijala za provedbu projekata koji se financiraju iz EU-ovih fondova", rekao je Eljuga.

Dodao je kako je u tom procesu Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije važan sugovornik i partner Vlade, resornog ministarstva, Hrvatskih voda i jedinica lokalne samouprave.

Prema njegovim riječima, radi se o najznačajnijoj reformi vodno-komunalnog gospodarstva, a taj se posao, kako je rekao, "može realizirati isključivo sinergijom i partnerskim odnosnom svih čimbenika u sustavu uključujući i javne isporučitelje vodnih usluga".

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković naglasio je kako su širenje vodno-komunalne infrastrukture i gradnja novih komunalnih vodnih građevina te unapređenje postojeće infrastrukture i komunalnih vodnih građevina, temeljni preduvjeti za ostvarivanje visoke kakvoće vode i pružanje bolje kvalitete vodnih usluga.

"Vlada i resorna ministarstva su kroz NPOO osigurali financijska sredstva za provođenje strukturnih reformi u području vodno-komunalnog gospodarstva i realizaciju kapitalnih projekata, a sve kako bi se dosegnuli europski ekološki standardi isporuke pitke vode i sustava odvodnje", rekao je Đuroković.

Istaknuo je da integraciju i okrupnjavanja javnih isporučitelja vodnih usluga treba dovršiti.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter