rast cijena u dva vala

Poskupljuju energenti, a što s grijanjem? Evo koji su načini najjeftiniji i što očekivati od računa

| Autor: Glas Istre
(Snimio Nikola Blagojević)

(Snimio Nikola Blagojević)


Struja i plin za kućanstva poskupljuju 10 posto, i to u dva vala u šest mjeseci. Najskuplje će biti grijanje na električnu energiju, javlja HRT.

Prosječna mjesečna potrošnja za grijanje stana od 60 četvornih metara u sezoni stajat će 1.162 eura. Najjeftinije je grijanje na drva, za što u sezoni za prosječan stan treba izdvojiti 381 euro, te grijanje na dizalicu topline za koju treba izdvojiti 276 eura.

50 tisuća kućanstava u Hrvatskoj ima status ugroženih kupaca energije. Ne iznenađuje stoga što mnogi namjeravaju štedjeti na grijanju. Usto, dio građana još i ne zna kako će se grijati.

Plin i struju dobivamo od velikih distributera i ti će energenti poskupjeti 10 posto. Proizvođači briketa, peleta i drva za ogrjev ističu da cijene neće dizati.

Najveća je potražnja za ogrjevnim drvima. Cijena po kubnom metru je oko 100 eura za izrezana i isporučena drva.

Mnogi se nadaju da će i ova zima biti blaga zbog čega bi potrošnja energenata trebala biti manja. Stručnjaci poručuju da nema potrebe za pretjeranom štednjom jer većih poskupljenja i nestašica ne bi trebalo biti.

- U ovom trenutku najjeftinije je grijanje na drvne pelete i ogrjevno drvo, centralno grijanje na toplane a znatno je skuplje grijanje na električnu energiju koja je izravno skupa isto tako skupo je i loživo ulje, kaže Daniel Srb.

Zbog skupe energije mnogi su promijenili životne navike. Dio kućanstava okreće se obnovljivim izvorima. 

Cijeli prilog pronađite ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter