ima li kraja

Hoće li nakon struje i plina poskupjeti i hrana? Evo što kažu stručnjaci

| Autor: Glas Istre
(Snimio Slaven Branislav Babić/Pixsell)

(Snimio Slaven Branislav Babić/Pixsell)


Poskupljuju energenti, hoće li i koliko i hrana? Koliko će na rast cijena poljoprivrednih proizvoda utjecati suša s kojom se bori Slavonija? O tome su u "U mreži Prvog" govorili državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Tugomir Majdak te Mato Brlošić iz Hrvatske poljoprivredne komore. 

Majdak je kazao kako su i ovo ljeto obilježile suše i visoke temperature što je utjecalo na prinose, prije svega, jari kultura, a kako kaže, ozime žitarice nisu pretrpjele tolike gubitke.

Dodaje kako se bilježi u nekim područjima 80-90 posto štete na šećernoj repi.

Na pitanje prijeti li nestašica šećera i poskupljenje, Majdak je rekao kako Hrvatskoj ne prijeti ni uvoz ni poskupljenje šećera. - Poljoprivrednici su pretrpjeli velike gubitke glede prinosa i dohotka i to se mora kompenzirati, naglasio je.

Na pitanje hoće li poskupljenjem energenata poskupiti i hrana, Brlošić je rekao kako proizvođači prate cijene i pitaju se gdje su poljoprivrednici kao primarni proizvođači.

- Naša otkupna cijena pšenice je onakva kakva je bila prije 20 godina. U takvim uvjetima teško da je naći bilo koji proizvod da nije nekoliko puta poskupio, istaknuo je. Smatra kako EK ne vodi dovoljno brige o poljoprivrednicima, što smatra da neće biti dobro zato što će cijene morati ići prema gore. 

- Mi s jedne strane izvozimo žitarice, a s druge smo strane baza za uvoz brašna i tijesta. To je potrebno brzo promijeniti, rekao je.

Majdak govori kako ne postoje naznake da bi cijena hrane trebala porasti s povišenjem cijene energenata. - Na globalnoj razini se bilježi povećanje cijena žitarica i kruha, što je paradoks jer je ove godine zabilježena rekordna žetva i u SAD-u i Rusiji i Ukrajini, rekao je.

Prilog dostupan ovdje.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter