međunarodni kongres

Pod sloganom "Ruralni turizam - održiv, digitalni i uključiv"

| Autor: Hina
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Hrvatskim turističkim brojkama sve više pridonosi ruralni turizam koji je važan i za razvoj cjelogodišnjeg i održivog turizma u cijeloj zemlji, poručila je organizatorica Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu koji se do 13. travnja održava u Podstrani, Dijana Katica.

Taj kongres, 6. po redu, održava se od 10. do 13. travnja u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani kod Splita, u organizaciji Hrvatske udruge za turizam i ruralni razvoj Klub članova Selo, na čijem je čelu Katica.

Pod sloganom "Ruralni turizam-održiv, digitalni i uključiv" kongres je okupio sudionike iz cijele Hrvatske i 28 zemalja, koji će u dva radna dana (četvrtak i petak) raspraviti niz tema vezanih za razvoj ruralnog, ali i ukupno hrvatskog turizma.

Na kongresu se predstavljaju i hrvatski otočni proizvodi, a o trendovima i promociji za ovu godinu s naglaskom na ruralne turističke ponude i proizvode te Dalmaciju u četvrtak su na predavanjima govorili predstavnici Hrvatske turističke zajednice (HTZ), TZ Splitsko-dalmatinske županije, iz HAZU-a i drugi.

U sklopu kongresa bit će riječi i o turizmu vina i vrhunske hrane, što se u ruralnom turizmu gotovo pa podrazumijeva, kao i održivom turizmu te tzv. pametnim ruralnim zajednicama, ali i novim mogućnostima u ruralnom prostoru za mlade, koje su velike i na koje treba više skretati pažnju s obzirom da je više od 90 posto hrvatskog prostora ruralno.

To je istaknuto i na svečanosti otvaranja kongresa održanoj u srijedu navečer, na kojoj su među 300 uzvanika bili i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, potpredsjednica Europske komisije (EK) Dubravka Šuica, zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak, ispred Hrvatskog sabora zastupnica Danica Baričević, župan Splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, državni tajnici i drugi.

Svi su se složili da je ruralni turizam "čuvar tradicije, običaja i raznolike gastronomije", pri čemu je Šuica, otvarajući kongres i zahvalila organizatoru tog kongresa koji pridonosi promociji i dobrobiti ruralnih zajednica u Hrvatskoj i šire.

Istaknula je da se i na europskoj razini pokušava pridonijeti razvoju i očuvanju poljoprivrede i ruralnih područja u kontekstu mnogih kriza i klimatskih promjena.

"Okrenuti budućnosti želimo bolji, otporniji i održiviji turizam uz korištenje zelenih tehnologija i prekogranične suradnje, a u tome ruralni turizam ima važno mjesto jer promiče i čuva i lokalne identitete. U EU ima više od 45 posto smještajnih kapaciteta u toj vrsti turizma, a u Hrvatskoj se to penje na oko 68 posto", naglasila je Šuica.

Na otvaranju kongresu su dodijeljena i priznanja za najbolje mlade poljoprivrednike 2024., što je izbor u organizaciji hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu i ambasadorice ovog projekta za Hrvatsku iz redova Europske pučke stranke (EPP) Sunčane Glavak i Jutarnjeg lista.

Pobjednik je OPG Dario Pocedulić iz Gornjeg Kućana pokraj Varaždina, čija je supruga na to rekla da im je to čast i da se nadaju da će dostojno predstaviti Hrvatsku na europskom izboru ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter