Što mislite o tome?

Vlada priprema novi zakon za vlasnike stanova: Evo koje tri stvari više neće moći raditi

| Autor: Glas Istre
(Arhiva Glasa Istre)

(Arhiva Glasa Istre)


Hrvatski sabor u četvrtak će raspravljati o prijedlogu zakona o upravljanju i održavanju zgrada koji je izazvao veliko zanimanje javnosti, njime se, naime, namjerava ograničiti prenamjena stanova u turističke apartmane i druge oblike kratkoročnog iznajmljivanja, prenosi Poslovni.hr.

Vlasnici, koji će svoje stanove željeti prenamijeniti, ubuduće će za to trebati suglasnost 80 posto suvlasnika zgrade.

Prema podacima nadležnih institucija, u Hrvatskoj 40 posto sveukupnog stambenog fonda ne služi stanovanju. Cilj je da se tih oko 908.000 stanova vrati njihovoj prvotnoj i izvornoj namjeni, istaknuo je resorni ministar Branko Bačić.

Zakon, koji je predložila Vlada, donosi i novinu po kojoj će sve zgrade koje imaju tri kata ili više po posebnom programu moći ugrađivati liftove, pri čemu će država participirati s 33 posto vrijednosti ugradnje. Također, s obzirom na stanje fasada u središtima gradova, na isti će se način urediti i Vladino sufinanciranje obnove tih fasada.

Za vlasnike stanova koji samovoljno zatvaraju balkone, grade nadstrešnice ili ugrađuju klima uređaje na fasadu, propisane su kazne.

Sabor će u četvrtak reći svoje mišljenje o dopuni Zakona o građevinskog inspekciji kojima će se u zaustavljanje nelegalne gradnje uključiti i 882 komunalna redara koji su zaposleni u tijelima gradova i općina. Njima će se dati određene ovlasti da odmah interveniraju i zaustave gradnju, naplate zakonom propisanu kaznu te o svemu obavijeste Inspektorat.

Na takav prijedlog Vlada se odlučila s obzirom na činjenicu da građevinski inspektori, kojih nema više od 70, ne mogu kvalitetno pokriti područje u smislu da brzo interveniraju u samom začetku nelegalne gradnje.

Oba zakonska prijedloga u Sabor dolaze na prvo čitanje, kao i izmjene Zakona o komunalnom gospodarstvu o kojima će se, također, raspravljati u četvrtak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter