iz raznih razloga...

Hrvati se sve više legalno naoružavaju. U jednoj županiji zahtjev poslalo više od 800 ljudi

| Autor: Vladmir Mrvoš
Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)

Ilustracija (Arhiva Glasa Istre)


Svjedoci smo brojnih tragedija zbog činjenice da određeni broj građana još uvijek posjeduje ilegalno vatreno oružje. Na području cijele Hrvatske kontinuirano se provodi akcija pod nazivom »Manje oružja – manje tragedija«. Oružje se policiji može predati uvijek i protiv osobe koja ga dobrovoljno predaje neće se pokrenuti niti prekršajni, niti kazneni postupak. Dragovoljna predaja odnosi se na sve vrste oružja, a osobito na oružje kategorije A – zabranjeno oružje, a to je automatsko vatreno oružje, vatreno oružje skriveno u drugim predmetima, vojni projektili s eksplozivnim punjenjem, eksplozivno oružje i njegovi dijelovi, streljiva s probojnim, eksplozivnim ili zapaljivim zrnima, vojno oružje i drugo.

Četiri kategorije

Što se tiče legalnog posjedovanja vatrenog oružja, u skladu sa Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građama, oružje se razvrstava u kategorije A, B, C i D, te ostalo oružje. Oružje kategorije A je zabranjeno vatreno oružje, oružje kategorije B je vatreno oružje za koje je potrebno odobrenje, oružje kategorije C je vatreno oružje i oružje koje je potrebno prijaviti, a za oružje kategorije D nije potrebna prijava.

– Osoba koja želi registrirati oružje podnosi zahtjev za nabavu oružja prema mjestu prebivališta, a Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana propisano je da se vatreno oružje kategorije B može nabavljati radi bavljenja lovom, sportskim streljaštvom ili radi osobne sigurnosti, kažu iz policije.

Foto PUPG

Početkom rujna ove godine u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj s pripadajućim policijskim postajama ukupno je bilo registrirano 19.117 komada oružja kategorije B. Od početka ove godine do početka rujna u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj s pripadajućim policijskim postajama podneseno je ukupno 817 zahtjeva za izdavanje odobrenja za nabavu oružja B kategorije od čega je podnijeto 259 zahtjeva za kratko oružje i 558 zahtjeva za dugo oružje. U navedenom periodu nabavljeno je i registrirano ukupno 449 komada oružja, od čega 115 kratkog oružja i 334 dugog oružja. U navedenom periodu u Policijskoj upravi primorsko-goranskoj s pripadajućim policijskim postajama registrirane su ukupno 52 poluautomatske puške od čega je 47 registrirano u svrhu lova, 4 u svrhu sportskog streljaštva i 1 u svrhu sakupljanja oružja.

Opći i posebni uvjeti

Zakonski je propisano da će nadležno tijelo izdati podnositelju zahtjeva odobrenje za nabavu vatrenog oružja kategorije B radi bavljenja lovom, sportskim streljaštvom ili radi osobne sigurnosti ako ispunjava opće i posebne uvjete. Opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su da je položila lovački ispit, da vatreno oružje nabavlja radi bavljenja lovom ili da se aktivno bavi sportskim streljaštvom, ako vatreno oružje nabavlja radi bavljenja sportskim streljaštvom, o čemu mora priložiti odgovarajuće uvjerenje, potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz ili da ima opravdani razlog za nabavu oružja, ako oružje nabavlja radi osobne sigurnosti.

Osoba mora navršiti 21 godinu života, osim policijskih službenika ministarstva nadležnog za unutarnje poslove, pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske, pravosudne policije, drugih državnih tijela i zaštitara, koji su prema posebnim propisima ovlašteni držati i nositi oružje i koji moraju imati navršenih 18 godina života te članova sportske streljačke organizacije koji se aktivno natječu u streljaštvu i osoba s položenim lovačkim ispitom koje moraju imati navršenih 18 godina života.

Foto PUPG

Osoba koja podnosi zahtjev za izdavanje dozvole za posjedovanje oružja ne smije biti pravomoćno osuđena i protiv nje ne smije biti pokrenut postupak za kaznena djela te ne smije biti pravomoćno kažnjena, protiv nje ne smije biti pokrenut postupak za prekršaje s elementima nasilja, posebice za prekršaje protiv javnog reda i mira, javnog okupljanja, nereda na sportskim natjecanjima, prekršaje zbog nasilja u obitelji, zbog zlouporabe droga, oružja ili eksplozivnih tvari, prekršaje u području lovstva odnosno za istovjetno djelo u državi čiji je državljanin ili u kojoj ima prebivalište ili boravište, te da joj nije izrečena zaštitna mjera radi navedenih prekršaja.

Podnositelj zahtjeva mora imati uvjete za siguran smještaj i čuvanje oružja. Posebni uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja fizičkoj osobi su da je na zdravstvenom pregledu utvrđeno da je zdravstveno sposobna za držanje i nošenje oružja te da raspolaže tehničkim znanjem i vještinom za pravilnu uporabu oružja i da poznaje propise koji se odnose na posjedovanje oružja.

Oružni list

Kako kažu u policiji, građaninu koji ispunjava opće i posebne uvjete navedenog Zakona nadležno tijelo izdat će odobrenje za nabavu lovačkog oružja radi držanja i nošenja, te odobrenje za nabavu sportskog oružja i oružja za osobnu sigurnost radi držanja, dok građaninu koji ispunjava opće i posebne uvjete može izdati odobrenje za nabavu oružja za osobnu sigurnost radi držanja i nošenja, o čemu nadležno tijelo odlučuje po slobodnoj ocjeni, uzimajući u obzir činjenice i okolnosti koje je u svom zahtjevu za nabavu oružja radi osobne sigurnosti naveo podnositelj zahtjeva i činjenice i okolnosti utvrđene tijekom provođenja postupka povodom zahtjeva za nabavu oružja.

Za oružje kategorije B koje je nabavljeno na temelju odobrenja za nabavu oružja građanin mora podnijeti zahtjev za registraciju oružja i izdavanje oružnog lista nadležnom tijelu u roku od osam dana od dana nabave, te za oružje koje je nabavljeno na temelju odobrenja za nabavu oružja građaninu se izdaje oružni list za držanje ili oružni list za držanje i nošenje oružja. Ukoliko su ispunjeni opći uvjeti za izdavanje odobrenja za nabavu oružja, nadležno tijelo će Zaključkom pozvati građana da u roku od 60 dana dostavi dokaz o ispunjenju posebnih uvjeta propisanih Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja građana, te ovisno o dostavi zatraženih uvjeta donijeti odluko o odobrenju zahtjeva za nabavu oružja.

52 PAP-ovke

Ove godine registrirane su 52 poluautomatske puške, od čega 47 u svrhu lova, 4 u svrhu sportskog streljaštva i 1 u svrhu sakupljanja oružja

Legalna prodaja u trgovinama

U trgovinama koje prodaju oružje velika je ponuda raznog vatrenog oružja. Uz klasične lovačke puške i puške za svrhu sportskog streljaštva, u ponudi je i kratko oružje: pištolji i revolveri. Uz bogatu ponudu specijalnih pušaka, čija cijena dostiže i do 15.000 eura, najviše je u ponudi lovačkih karabina i sačmarica, a posebno je zanimljiva ponuda poluautomstskih pušaka.

Tako je moguće kupiti čak i poluautomatski »Kalašnjikov« po cijeni od oko 800 eura ili pištolj »Uzi« po cijeni od oko 2.000 eura. Od iskusnih lovaca saznajemo da još nikada nisu vidjeli da netko u lov ide s poluautomatskim »Kalašnjikovom«.

Zaštićeni podaci

Prema informacijama iz policije, Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana ne poznaje pojam »trofejno oružje«. Isto tako, podatke o građaninu koji posjeduje najveći broj registriranog oružja u Primorsko- goranskoj županiji nismo mogli dobiti budući da se radi o osobnim podacima građana koji su zaštićeni sukladno Zakonu o provedbi opće uredbe o zaštiti podataka.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter