nove politike, stari problemi...

Pitali smo lokalne političare što misle o novom prijedlogu poreza na nekretnine: "Nije normalno i svjedoči o neozbiljnosti državne Vlasti"

| Autor: Dražen Katalinić, Damir Cupać, Tea Tidić
Ilustracija (Pixsell, Arhiva Novog lista)

Ilustracija (Pixsell, Arhiva Novog lista)


Iako se očekivalo da će se na jučerašnjoj sjednici Vlade raspravljati o porezu na nekretnine, to se nije dogodilo, ali je zato koalicijskim partnerima na sastanku održanom uoči Vladine sjednice, ministar financija Marko Primorac predstavio prijedlog poreza na nekretnine.

Prema neslužbenim informacijama, kao jedna od opcija predlagao se porez u rasponu od nula do osam eura po četvornom metru, a odluke bi o tome trebali donositi lokalni čelnici, koji također mogu odlučiti da se taj porez uopće ne primjenjuje, no takav prijedlog, neslužbeno doznajemo, nije prihvaćen.

Veliki skok

Premijer Andrej Plenković inače je najavio da će se prijedlog poreza na nekretnine predstaviti ovoga tjedna, a zbog početka jesenskog zasjedanja Sabora, očekivalo se da će prijedlog poreza biti predstavljen na jučerašnjoj sjednici Vlade. No, kako Plenković idući tjedan putuje na sjednicu Opće skupštine UN-a, zbog čega neće biti Vladine sjednice, ovog će se tjedna zato održati još jedna sjednica premijerovog kabineta na kojoj bi se opet moglo očekivati predstavljanje poreza na nekretnine.

Filipović: Neozbiljni probni baloni

Riječki gradonačelnik Marko Filipović izrazio je nezadovoljstvo načinom na koji HDZ s koalicijskim partnerima pokušava uvesti porez na nekretnine i uvjeren je da je riječ o puštanju probnih balona u javnost čime HDZ-ova vlada dokazuje da ne zna ni što bi htjela ni na koji način želi implementirati tako važan akt.

– Kao gradonačelnik moram naglasiti da smo mi u fazi izrade proračuna za sljedeću godinu, a da još uvijek nemamo nikakvu službenu informaciju o porezu na nekretnine. To dovoljno svjedoči o ozbiljnosti HDZ-a i partnera koji nas kao lokalnu i regionalnu samoupravu nisu uključili u proces izrade zakonskog rješenja. Iako se očekuje da na prijedlog čelnika izvršne vlasti o tome glasaju lokalna predstavnička tijela. To nije normalno i svjedoči o neozbiljnosti državne vlasti. Normalno ne može biti da se u javnost iz tjedna u tjedan o tako važnom pitanju puštaju nove informacije.

Tek kada vidimo konkretan prijedlog koji mora ići u javno savjetovanju moći ću ocijeniti je li riječ o dobrom zakonskom rješenju i što ćemo mi kao Grad Rijeka u vezi s tim napraviti. Hrvatska je uz Maltu jedina zemlja koja nema porez na nekretnine i to nije dobro, izjavio je Filipović.

Zoričić: Težimo dugoročnom najmu

Gradonačelnik Pule Filip Zoričić o primjeni poreza na nekretnine nije mogao reći ništa konkretnije.

– O tome ćemo odlučiti kada vidimo cjelovit dokument Vlade. Danas su opet neke promjene. Mi težimo dugoročnom najmu koji bi svima omogućio lakše iznajmljivanje stana, a da se više oporezuje prazne stanove. Kroz našu novu stambenu politiku jasno smo rekli kojim putem treba ići: progresivno, socijalna komponenta, poticajno za mlade kroz dugoročni najam i gradsko zemljište.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter