Podaci fina-e

Objavljeni rezultati poslovanja poduzetnika u Hrvatskoj: Jedan istarski grad među deset najuspješnijih

| Autor: Aneli Dragojević Mijatović
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Poduzetnici iz Zagreba, Splita i Zadra ostvarili su najveću konsolidiranu netodobit prošle godine, a poduzetnici Rijeke na četvrtom su mjestu, pokazuje analiza Financijske agencija (Fina) usporedbe rezultata poslovanja poduzetnika deset najvećih gradova prema kriteriju netodobiti s rezultatima svih poduzetnika Hrvatske u 2023.

Nakon ta četiri grada među najuspješnijih deset gradova prema kriteriju netodobiti nalaze se još Osijek, Velika Gorica, Varaždin, Samobor, Poreč i Dubrovnik.

Kako su izvijestili iz Fine, dobrim rezultatima na razini Zagreba najviše je pridonijela INA d.d., na razini Splita Tommy d.o.o., na razini Zadra Tankerska plovidba d.d., na razini Rijeke Plodine d.d., na razini Osijeka Žito d.o.o., na razini Velike Gorice Lidl Hrvatska d.o.o. k.d., na razini Varaždina Vindija d.d., na razini Samobora DIV Grupa d.o.o., na razini Poreča Plava laguna d.d. i na razini Dubrovnika Grupa Jadranski luksuzni hoteli d.o.o.

Velika koncentracija

– Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika, obveznika poreza na dobit, u deset najvećih gradova (po visini ostvarene netodobiti), koji su u ukupnom poduzetništvu u 2023. godini imali 53,2 posto broja poduzetnika, 55,6 posto broja zaposlenih, 64 posto ukupnih prihoda, 66,1 posto dobiti razdoblja, 68,1 posto gubitka razdoblja i 65,5 posto netodobiti – ističu u Fini.

Dodaju da je tome tako prvenstveno zbog udjela poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu, koji su, očekivano, ostvarili najveću netodobit, u iznosu od 4,1 milijardu eura (udio od 70,6 posto u netodobiti poduzetnika sa sjedištem u jednom od deset spomenutih gradova).

Iza Zagreba, prema iskazanom konsolidiranom financijskom rezultatu (ostvarenoj netodobiti) u 2023. godini su gradovi Split i Zadar.

Dominacija Zagreba

Iza Zagreba, na drugom mjestu, slijede dakle poduzetnici iz Splita, koji su u 2023. ostvarili konsolidiranu netodobit od 317,9 milijuna eura, potom na trećem poduzetnici iz Zadra s 302,2 milijuna eura netodobiti.

Na četvrtom mjestu liste top-deset gradova prema kriteriju netodobiti su poduzetnici iz Rijeke, koji su ostvarili netodobit od 236,8 milijuna eura, a peti su poduzetnici iz Osijeka sa 185 milijuna eura netodobiti.

Nadalje, šesti su poduzetnici Velike Gorice sa 164 milijuna eura netodobiti, sedmi poduzetnici iz Varaždina sa 131,8 milijuna eura netodobiti, osmi poduzetnici Samobora, koji su ostvarili 122 milijuna eura netodobiti, deveti poduzetnici Poreča s netodobiti od 119,86 milijuna eura i deseti poduzetnici Dubrovnika, koji ostvarili netodobit od 107,7 milijuna eura u 2023.

Prema tablici koju su dostavili iz Fine, razvidno je da je Rijeka u 2023., među spomenutih deset gradova bila četvrta po netodobiti, kao i po ukupnom prihodu poduzetnika, a prema kriteriju broja poduzetnika i broja zaposlenih bila je na trećem mjestu.

Prema svim tim kriterijima, Zagreb je, očekivano, na prvom mjestu, a na drugom mjestu prema svim spomenutim kriterijima je Split, odnosno splitski poduzetnici.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter