ZAGREB

15 projekta pobjedilo na Ininom Zelenom pojasu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Uručivanjem nagrada za 15 projekata pobjednicima Ininog jubilarnog 10. Zelenog pojasa u srijedu je najavljen početak ozelenjivanja Hrvatske uz potporu Ine, što je njezin prilog borbi protiv negativnih utjecaja klimatskih promjena, izvijestili su iz te kompanije.

Inin program Zeleni pojas namijenjen je svim organizacijama civilnog društva, javnim i obrazovnim ustanovama, parkovima prirode i dobrovoljnim vatrogasnim društvima u Hrvatskoj s ciljem poticanja zaštite okoliša te promocije održivog razvoja.

Na natječaj za taj program ove je godine prijavljeno 170 projekata, od kojih je za nagrade odabrano 15, koji su usmjereni na gospodarenje otpadom, zaštitu prirodnih vrijednosti i bioraznolikosti i, napominju iz Ine, bit će važni u očuvanju okoliša i stvaranju održive budućnosti za sve građane.

Projekte su birali neovisni stručnjaci za održivi razvoj i predstavnici Ine, ustvrdivši da u Hrvatskoj, s obzirom na broj i kvalitetu prijava, ima "strasti i predanosti koje udruge i ustanove diljem Hrvatske pokazuju prema zaštiti okoliša".

Odabranih 15 projekata su od Udruge Riba ribi "Uspostavljanje sustava za odvajanje bio-otpada na otoku Unije", od Lokalne akcijske grupe Zrinska gora, Turopolje  "Pluća turopoljskog kraja", od Udruga veterana hrvatske ratne mornarice "Ekološka akcija Šolta 2023." i od Pčelarske udruge Labin "Jer PČELE su BEEtne!".

Odabrani projekti su i od JU za upravljanje Park šumom Marjan i ostalim zaštićenim prirodnim vrijednostima na području grada Splita "Marjan-domestic plants", od Istarskog veleučilištea "Pametna sortirnica otpada", od Amaterske kulturna udruga Žirje "Lokva za budućnost", te od Hrvatske gorske službe spašavanja stanica Ogulin "Čista Medvedica".

Dobitnici su još i projekti Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vrbovec "Prijatelj voda i šuma", Udruge za zaštitu prirode i okoliša te promicanje održivog razvoja Argonauta "Dica sade više - za stupanj niže", Dječjeg vrtića Obrovac "Smokve i masline", JU Park prirode Lonjsko polje "Revitalizacija starog voćnjaka u Čigoču", Udruge osoba s amputacijom udova Grada Zagreba i zagrebačke županije "Zelena snaga", udruge Pčelarstvo online "Rosemarina2404" te Dječjeg vrtića Latica iz Garčina "Kad mojim sokakom pođeš u zeleni vrtić dođeš".

Direktorica korporativnih komunikacija i marketinga Ine Tamara Karagity istaknula je da s Ini ponosni što deset godina pomažu zajednici pri realizaciji projekata.

"Program Zeleni pojas prepoznali su mnogi i u partnerstvu smo realizirali više od 130 ekoloških projekata. I ove godine veselimo se novim suradnjama koje će doprinijeti zelenijem okolišu, a osobito onima koje će nam donijeti više zdravih šuma kao ključnih staništa za brojne biljne i životinjske vrste s pozitivnim utjecajem na klimu", poručila je Karagity.

Članovi komisije koji su birali projekte, poput Mirjane Matešić, direktorice HRPSOR-a i Stipe Božića iz Hrvatske gorske službe spašavanja, ocijenili su taj Inin program važnim i uspješnim jer potiče Hrvatsku da bude čistija i zelenija te širenje svijesti o potrebi očuvanja prirode.

Nagrađeni projekti će, osim financijske podrške Ine u ukupnom iznosu od 53 tisuće eura, dobiti i pomoć volontera iz Ina Kluba volontera.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter