zbog ekonomskih razloga

Kampanja koju SAD predvodi nastoji ograničiti izvoz u Kinu

| Autor: Hina
Ilustracija (Pexels)

Ilustracija (Pexels)


Kampanja koju SAD predvodi, nastojeći ograničiti izvoz ASML-ovih strojeva za proizvodnju čipova u Kinu, u ime nacionalne sigurnosti, proprimila je u međuvremenu više "ekonomske motive", izjavio je izvršni direktor nizozemske tvrtke.

Otpor ograničenjima koja predvodi SAD trebao bi ojačati, prognozirao je Christophe Fouquet na konferenciji banke Citi u New Yorku, napomenuvši da su važeća ograničenja već zakočila kineski napredak u proizvodnji čipova.

"Mislim da je sve teže tvrditi da se radi o nacionalnoj sigurnosti", rekao je šef ASML-a..

"Pritisak da se uvedu (dodatna) ograničenja najvjerojatnije će ojačati, ali isto tako mislim da će ojačati i otpor te sam mišljenja da se moramo nadati da ćemo postići određenu ravnotežu jer svi mi kao tvrtka želimo malo jasnoće, malo stabilnosti", zaključio je Fouquet.

Prije otprilike tjedan dana nizozemski premijer Dick Schoof rekao je da će pri donošenju odluke o dodatnom zaoštravanju propisa o izvozu ASML-ovih strojeva u Kinu uzeti u obzir i ekonomske interese tvrtke. tehnološke tvrtke, nakon uzastopnih krugova američkih i nizozemskih ograničenja 2022. i 2023. godine.

"Razgovaramo i ti su razgovori dobri. Vodimo istodobno računa vrlo konkretno o ekonomskim interesima ASML-a, koje treba staviti na vagu zajedno s drugim rizicima. Ekonomski interesi izuzetno su važni", izjavio je nizozemski premijer.

"ASML je izuzetno važan za Nizozemsku, inovativna tvrtka koja ni u kom slučaju ne bi trebala trpjeti jer bi to naškodilo ASML-ovoj globalnoj poziciji", naglasio je tada Schoof.

Nizozemski premijer nije tom prilikom želio komentirati izvješće Bloomberga prema kojem njegova vlada planira dodatno ograničiti ASML-ovo poslovanje sa čipovima u Kini. Nizozemska je do sada ograničila samo izvoz najsuvremenijih strojeva za proizvodnju čipova.

Kina zauzima treće mjesto na ljestvici ASML-ovih tržišta, nakon Tajvana i Južne Koreje, i narudžbe kineskih tvrtki čine otprilike petinu knjige narudžbi nizozemske tvrtke. Kineski proizvođači čipova trenutno kupuju uglavnom stariju ASML-ovu opremu.

Američka vlada pak još od travnja traži da ASML prestane servisirati strojeve koje je prodao kineskim kupcima prije ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter