pozdravljaju mjere

HGK podržava vladin paket

| Autor: Hina
(Snimio Nikola Blagojević)

(Snimio Nikola Blagojević)


Hrvatska gospodarska komora (HGK) podržava sedmi vladin paket mjera za koji tvrdi da nastavlja štititi najranjivije skupine građana, uključujući mikro i mala poduzeća.

"S obzirom na stabilizaciju cijena energenata i jenjavanje inflacije, pozdravljamo mjere Vlade koje idu u smjeru postupnog smanjenja subvencija za energente. Očekujemo da će u narednom razdoblju porasti svijest o potrebi racionalnije potrošnje energenata te očekujemo nastavak rada na smanjenju uvozne ovisnosti o energentima", kaže se u priopćenju HGK-a.

Dodaje se da se "s trendom nastavka smanjenja subvencija, ekonomija vraća na tržišne postavke, što je najbolji jamac investicijama i dugoročnoj konkurentnosti gospodarstva". 

Komora smatra bitnim nastavak postupnog ukidanja subvencija, kako bi se ograničili inflatorni pritisci.

"Inflacija je u kolovozu iznosila svega 1,8 posto godišnje, stoga je pravi trenutak za početak smanjenja subvencija", kažu u Komori.

Upozoravaju kako su u protekle dvije godine opskrbljivači i distributeri plina pretrpjeli značajan financijski pritisak zbog drastičnog rasta cijena plina i drugih energenata, kao i povećanih troškova poslovanja uzrokovanih inflacijom. Pritom su troškovi distribucije porasli, dok su prihodi ostali ograničeni zbog reguliranih cijena.

"Istovremeno, troškovi za kompenzaciju tehnoloških gubitaka plina, koji su neizbježni zbog starosti mreže, također su rasli. Taj teret je uzrokovao smanjenje investicija u održavanje i razvoj mreže, što dugoročno može dovesti u pitanje sigurnost i pouzdanost opskrbe", kaže se u priopćenju.

Ocjenjuje se da je balans između ekonomskih interesa poslovnog sektora i zaštite potrošača ključan za dugoročnu stabilnost.

Vlada je u okviru sedmog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena osigurala ukupno nešto manje od 248 milijuna eura, izvijestio je u petak na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković, koji je rekao i da subvencije za struju plin ostaju, ali njihove cijene će ipak rasti, za po ukupno deset posto u idućih šest mjeseci.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter